Δημητριάδης: Τo Υπερταμείο ήρθε ως ανάγκη και εξελίχθηκε σε ευκαιρία

Δημητριάδης: Τo Υπερταμείο ήρθε ως ανάγκη και εξελίχθηκε σε ευκαιρία
Το Υπερταμείο επιδιώκει να ενισχύσει την επενδυτική του ικανότητα και τον αντίκτυπό του στην ελληνική οικονομία

Οι επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην χώρα, τα νέα εργαλεία για την ενίσχυσή τους, αλλά και οι παράγοντες που εξακολουθούν να λειτουργούν ανασταλτικά αναδείχθηκαν στο  9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Κατά τη διάρκεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, υπογράμμισε ότι «τo Υπερταμείο ήρθε ως ανάγκη και εξελίχθηκε σε ευκαιρία. Μέσα από τον μετασχηματισμό του, επιδιώκει να ενισχύσει την επενδυτική του ικανότητα και τον αντίκτυπό του στην ελληνική οικονομία.»

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος ΕΑΤΕ επισήμανε: «Μετά από 4 χρόνια έχουμε εξελιχθεί σε επιταχυντή και καταλύτη για την αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων στη χώρα μας και πλέον είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το δικό μας scale up διπλασιάζοντας μέχρι τέλος του έτους διπλασιάζοντας τα commitments μας. Αν αναλογιστείτε ότι αυτή τη στιγμή η συμμετοχή μας αγγίζει τα 560 εκ. θα αγγίξουμε και ίσως ξεπεράσουμε το 1 δισ. Αναμένουμε άλλα 3 νέα funds στο πρόγραμμα Accelerate TT πράγμα που μας κάνει πολύ αισιόδοξους γιατί τα συγκεκριμένα θα βοηθήσουν στην εξωστρέφεια της έρευνας, κινητοποιώντας περαιτέρω το ερευνητικό έργο και δίνοντας έτσι βήμα και χώρο και για άλλες πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα.»

Ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Streem Global επισήμανε ότι το 2017 η εταιρεία του είδε δύο τομείς με μεγάλες ευκαιρίες, τα logistics και τον ξενοδοχειακό κλάδο. Πλέον έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο εξαγορών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζει νέες επενδύσεις. «Η ενέργεια αποτελεί έναν σημαντικό τομέα κι αν μας δοθεί η ευκαιρία θα το εξετάσουμε» ανέφερε ο κ. Μπήτρος, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα δίκτυα διασύνδεσης. «Όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, είναι εύκολο να κοπούν οι αγωγοί και να καταρρεύσουν τα πάντα» συμπλήρωσε. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Streem Global είπε επίσης ότι θα καθυστερήσει τέσσερα χρόνια η χρήση του τρένου για τις εξαγωγές της εταιρείας στην Ευρώπη, λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών και των καταστροφών στη Θεσσαλία από τον Daniel.

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Senior Partner και συνιδρυτής της EOS Capital Partners, πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, υποστήριξε ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 10δισεκ. ευρώ, τα οποία πρέπει να βρεθούν από τους επιχειρηματίες και από θεσμικούς επενδυτές. «Η χώρα έχει ανάγκη από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν σχήματα που θα προσελκύσουν κεφάλαια και θα μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Αναλύοντας τους τομείς, στους οποίους διαβλέπει ευκαιρίες, αναφέρθηκε στην αγορά τροφίμων και ποτών, την τεχνολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και το περιβάλλον.

Ο Παναγιώτης Ξενοκώστας, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης της ONEX Shipyards & Technologies Group, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα υπογράψει συμφωνία με τον όμιλο Attica για να τη ναυπήγηση ενός eco ακτοπλοϊκού πλοίου, ενώ η εταιρεία είναι κοντά στην υπογραφή συμβολαίων και με άλλες εταιρείες. «Στόχος μας είναι φέτος ο αριθμός των πλοίων που θα επισκευαστούν στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου να ξεπεράσει τα 200» υπογράμμισε ο κ. Ξενοκώστας. Όπως είπε, μόνο αυτή τη στιγμή βρίσκονται ταυτόχρονα 18 πλοία στα δύο ναυπηγεία, τα οποία η εταιρεία φιλοδοξεί να λειτουργήσουν κάποια στιγμή ως ένα. «Το μέγεθος μετράει, ειδικά σε μία αγορά όπως αυτή της ναυτιλίας» είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης της ONEX Shipyards & Technologies Group. 

O Harris Mehos, Director Office of Infrastructure United States International Development Finance Corporation, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος, διαθέτοντας πολλά πλεονεκτήματα και προοπτικές. Βασικοί τομείς επενδύσεων είναι όπως είπε, αυτοί της ενέργειας, της ναυτιλίας, της υγείας και των κατασκευών, ενώ ζήτησε λιγότερη γραφειοκρατία και ταχύτερες αδειοδοτικές διαδικασίες.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Βουτεράκος, Συνεταίρος και μέλος του Δ.Σ. της Δικηγορικής Εταιρείας Κυριακίδης Γεωργόπουλος επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, αλλά όχι σε σταθερό φεγγάρι, λέγοντας ότι πρέπει να δώσει έμφαση στο σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου της αγροτικής παραγωγής, αλλά και στην αμυντική βιομηχανία. «Το brand name Ελλάδα μετράει στο εξωτερικό και πρέπει να είμαστε περήφανοι και να το εκμεταλλευόμαστε» είπε ο κ. Βουτεράκος. Ερωτηθείς για τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τους επενδυτές, αναφέρθηκε στο δυσνόητο νομικό πλαίσιο, τις αδειοδοτήσεις και τις μεγάλες καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα, που, όπως εξήγησε, πολλές φορές ξεχειλώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ