Δημήτρης Δημητριάδης (The Futurecats): Η πανδημία ωρίμασε απότομα το social commerce
- 22/02/2021, 19:16
- SHARE
Τα social media μπορεί να ξεκίνησαν ως μέσο διαπροσωπικής επικοινωνίας και δικτύωσης με άλλους ανθρώπους, ωστόσο, σήμερα έχουν μετατραπεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο απευθείας πωλήσεων, ενώ μην ξεχνάμε την επιρροή που ασκούν στις μάζες σε επίπεδο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
Ένα μόνο κλικ πάνω σε μια εικόνα στο Instagram είναι πλέον αρκετό για να κάνει check-out ο χρήστης και να αγοράσει ένα προϊόν. Εξίσου αποτελεσματικό είναι και το Facebook, όπου οι επιχειρήσεις στις εταιρικές τους σελίδες δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να μεταβεί αυτόματα στο e-shop και να πραγματοποιήσει την αγορά που επιθυμεί. Κοινώς τα social media λειτουργούν ως ένα τεράστιο marketplace για b2b και b2c αγοραπωλησίες και το μέλλον τους θεωρείται πολλά υποσχόμενο.
Ο Δημήτρης Δημητριάδης, Digital Futurist, Chief Innovation Officer στη The Futurecats μιλά στο fortunegreece.com και απαντά σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τα νέα trends που έρχονται στον χώρο του digital marketing, στη νέα αναβαθμισμένη εμπειρία που θα προσφέρεται στους χρήστες χάρη στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ εξηγεί τι θα σημάνει για τους marketers ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Apple και Facebook, όταν τα προσωπικά δεδομένα σταματούν να μοιράζονται απλόχερα και απειλούν το remarketing. Ενώ παράλληλα σχολιάζει το φαινόμενo του Clubhouse.
Δημήτρη, ποια digital trends αναμένεται να κάνουν προσεχώς την εμφάνισή τους; Πού χρειάζεται να στρέψουν την προσοχή τους marketers και επιχειρήσεις και ποιες οι επικοινωνιακές «παγίδες» που πρέπει να αποφύγουν;
Η πανδημία μας υπενθύμισε τα αυτονόητα — μία προετοιμασία για ένα μελλοντικό γεγονός δεν είναι ποτέ αυτονόητη. Ωστόσο, η ζωή συνεχίζεται και οφείλουμε να παρακολουθούμε τις τάσεις και ως επαγγελματίες πρέπει να εντάξουμε τη μελλοντική σκέψη στην καθημερινότητά μας.
Το e-commerce και τα social media εξελίσσονται συνεχώς και σε πολλές περιπτώσεις είναι πια το μοναδικό κανάλι πωλήσεων – όταν τα φυσικά καταστήματα παραμένουν κλειστά σε lockdown. Τα brands πλέον χρησιμοποιούν τα social media κανάλια τους σε σύνδεση με τα e-shop τους, για να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις τους. Ένα μόνο κλικ πάνω σε μια εικόνα στο Instagram είναι πλέον αρκετό για να κάνει check-out ο χρήστης και να αγοράσει ένα προϊόν. Οπότε μια βασική τάση το 2021 είναι το social commerce που η πανδημία το «ανάγκασε» να ωριμάσει και είναι πλέον διαθέσιμο ακόμη και στις πιο μικρές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, μια τάση που βλέπουμε να μεγαλώνει και αξίζει για κάθε marketer να σκεφτεί έξυπνους τρόπους να την αξιοποιήσει είναι η φωνή. Η φωνητική αναζήτηση είναι πλέον ενσωματωμένη σε πολλές ηλεκτρικές συσκευές — τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις, ηχεία, ακόμα και ψυγεία που υπακούν σε φωνητικές εντολές. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2022, το 55% των Αμερικανών θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά την φωνητική εντολή για τις αναζητήσεις τους. Γι’αυτό και οι εταιρείες οφείλουν να επαναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για το 2021 γύρω από αυτό το διαχρονικό πια trend που έρχεται και στα social media με την εμφάνιση του Clubhouse App.
Πρόκειται για μία εφαρμογή που είναι ακόμα σε beta invitational only μορφή για iOS συσκευές, αλλά όλοι ψάχνουν τρόπο να συμμετάσχουν. Κυριαρχεί μόνο ο ήχος και τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις που τους ενδιαφέρουν σε εικονικά δωμάτια. Δεν καταγράφεται, ενώ δεν υπάρχουν γραπτά μηνύματα, ούτε φωτογραφίες ή βίντεο, πέρα από την φωτογραφία και την περιγραφή του προφίλ ενός χρήστη. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση, αφού τα μέλη μπορούν να προσκαλούν άλλους χρήστες και να ανταλλάσσουν χρήσιμες απόψεις για ένα θέμα ζωντανά. Εδώ οι marketers οφείλουν να βρουν ουσιαστικούς τρόπους επικοινωνίας με το κοινό, ώστε να δίνουν αξία και να μην το αντιμετωπίσουν όπως το ραδιόφωνο και γεμίσουμε συζητήσεις που στην ουσία θα είναι «διακοπή για διαφημίσεις».
Ποια social media θεωρούνται πιο αποδοτικά σε επίπεδο πωλήσεων και engagement και ποιων η αίγλη έχει αρχίσει να φθίνει;
Κάθε social network που το brand μοιράζει ουσιαστικό περιεχόμενο που δίνει αξία στον καταναλωτή του μπορεί να μετατραπεί σε ένα αποδοτικό κανάλι πωλήσεων. Όπως αναφέραμε νωρίτερα τo Facebook και το Instagram έχει δώσει ευέλικτα εργαλεία πωλήσεων μέσα από το Facebook Commerce.
Από την άλλη, σε επίπεδο αλληλεπιδράσεων το TikTok είναι ένα κανάλι που ενώ δεν είναι δημοφιλές στις επιχειρήσεις, λόγω του youth κοινού του, η οργανική του απήχηση και το engagement που λαμβάνουν τα brands που το έχουν εντάξει στην στρατηγική τους είναι πολλαπλάσια της επένδυσης που έχουν κάνει για περιεχόμενο. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κανάλια που έχουν αρχίσει να φθίνουν, πάρα μόνο κανάλια που ίσως τα χρησιμοποιούσαν οι marketers με λάθος τρόπο. Αν έπρεπε να στοιχηματίσω σε ποια social media θα αναλωθούν τα μεγαλύτερα budgets και φέτος θα έπαιζα safe και θα έλεγα ότι θα δούμε και πάλι την γνωστή συνταγή Instagram / Facebook / Youtube και ίσως λίγο TikTok μόλις ανοίξει η πλατφόρμα διαφημίσεων για την Ευρώπη.
Φάκελος «Τεχνητή Νοημοσύνη». Σε τι βαθμό θα δούμε να παρεισφρέει στην καθημερινότητά μας και με ποιο τρόπο θα αναβαθμίσει την εμπειρία των χρηστών;
H Τεχνητή Νοημοσύνη, και ειδικά αυτό που ονομάζουμε narrow AI, είναι ήδη εδώ. Αν αναλογιστούμε τα εκπληκτικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης στις πωλήσεις και το marketing -ακόμη σε σχετικά μικρό βαθμό αυτή τη στιγμή που διαβάζεται αυτό το άρθρο- σύντομα θα δούμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη και το marketing automation χρησιμοποιούνται ήδη για να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των πελατών, να προβλεφθεί η συμπεριφορά τους με προγνωστικά μοντέλα αναλύσεων, να βελτιωθεί η εμπειρία χρήστη (user experience) με έξυπνα chatbots ή recommendation engines στα websites και να αναβαθμιστεί το περιεχόμενο με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για εξατομικευμένες πληροφορίες που αφορούν τον κάθε χρήστη αποκλειστικά. Αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν την digital παρουσία ενός brand. Μια έρευνα της Gartner υποστηρίζει ότι πάνω από το 30% των επιχειρήσεων θα ενσωματώσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες πωλήσεών τους μέχρι το τέλος του 2021.
Ποιος θα επικρατήσει στον πόλεμο μεταξύ Apple & Facebook; Μέχρι πρότινος οι χρήστες ήταν διατεθειμένοι να θυσιάσουν την ιδιωτικότητά τους για να απολαύσουν όσο το δυνατόν υψηλότερη τεχνολογική εμπειρία. Με τα νέα δεδομένα οι marketers χάνουν από τα χέρια τους το πολύτιμο εργαλείο του remarketing. Τι ενναλακτικές θα υπάρξουν;
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι άνθρωποι (αλλά όχι οι εταιρείες) παγκοσμίως παίρνουν πολύ σοβαρά την ιδιωτικότητα, ενώ οι marketers -που εξαρτώνται από αυτούς τους ανθρώπους- δεν μπορούν παρά να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι ότι οι marketers πρέπει πλέον να κερδίζουν τις προσωπικές πληροφορίες όσων στοχεύουν, παρά να «τσουβαλιάζουν» τα δεδομένα των χρηστών με κάθε τρόπο. Το δείχνουν κινήσεις όπως της Apple και σίγουρα και άλλων «μεγάλων» που θα ακολουθήσουν.
Σε αυτόν τον πόλεμο μεταξύ Apple & Facebook, η διαμάχη μεταξύ τους μοιάζει παράταιρη, αφού στην ουσία τα δεδομένα του χρήστη που είναι το «μήλο της έριδος» δεν τους “ανήκουν” σε καμιά συνθήκη. Από την μία η Apple θέλει να εγκλωβίσει τον χρήστη στο δικό της κλειστό οικοσύστημα, ενώ από την άλλη το Facebook ισχυρίζεται ότι βοηθάει τις πωλήσεις των μικρών επιχειρήσεων μέσα από τις διαφημίσεις και τις στοχεύσεις που κάνει. Ποιος έχει δίκιο; Κανένας από τις δυο πλευρές. Το δίκαιο και ηθικό είναι στην πλευρά του χρήστη ο οποίος πρέπει να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χωρίς να τον ρωτάνε κάθε τρεις και λίγο, θέλεις να δώσεις αυτό ή εκείνο το «δεδομένο» και φυσικά χωρίς να γίνεται κατάχρηση των δεδομένων του, ερήμην του. Θα βρεθεί λοιπόν ένας νέος τεχνολογικά τρόπος όπου μόνα τα απαραίτητα δεδομένα του χρήστη θα πηγαίνουν στον διαφημιζόμενο και οι marketers θα προσαρμοστούν σε έναν κόσμο χωρίς cookies και pixels όπου μέσα από το κατάλληλο API θα λαμβάνουν μόνο τα δεδομένα του χρήστη που μπορούν να «re-μαρκετάρουν». Αυτό είναι το μέλλον του marketing ιδιωτικότητας.
Φωτογραφίες από το Business Undercover Podcast