Δημήτρης Κουτσόπουλος: «Παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξελίξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις»
- 12/11/2024, 11:51
- SHARE
Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος, έδωσε το «παρών» στο CEO Initiative Forum, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συμμετέχοντας στο discussion panel «Investing in Business Excellence», μίλησε για τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές, ανταγωνιστικές και καινοτόμες. Επεσήμανε ότι σε μια Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει τις δικές τις διαρθρωτικές αδυναμίες, η Ελλάδα καλείται να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα για να σταθεί σε ένα αβέβαιο, μεταβαλλόμενο και πολυπαραγοντικό περιβάλλον. Ψηφιακός μετασχηματισμός, βιώσιμη ανάπτυξη, διαρκές reskill και upskill και μείωση της γραφειοκρατίας είναι για τον CEO της Deloitte οι βασικές προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά μας, επισημαίνοντας, παράλληλα, τη σημασία του σκοπού και της εταιρικής φήμης, ενώ σημείωσε ότι το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν ελλιπώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν κι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξή τους.
Ακολουθούν τα highlights της παρέμβασής του στο CEO Initiative Forum, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός
Στο σημερινό ευρωπαϊκό περιβάλλον, παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξελίξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει μια λύση που να αφορά όλους. Υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει ξεχωριστά για να βελτιώσει την επιχείρησή του. Πρώτη προτεραιότητα είναι ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός. Η υιοθέτηση AI, Big Data, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο είναι στημένες οι εταιρείες και βοηθάει πάρα πολύ στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Στο ελληνικό Δημόσιο, για παράδειγμα, τρέχει για τους δημοσίους υπαλλήλους ένα έργο, το Workforce Planning. Μπορεί από μόνο του να ακούγεται τρελό, αυτή τη στιγμή όμως διαμορφώνεται μια πλατφόρμα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπιστούν, να καταγράφουν πόσα FTEs έχουμε αυτή τη στιγμή και πόσα FTEs χρειαζόμαστε σε ποιους φορείς-θέσεις. Και μεταγενέστερα, με χρήση αλγορίθμων, να μπορέσουμε να δούμε πού χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο ή που δυνητικά θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε κόσμο για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.
Βιώσιμη ανάπτυξη
Δεύτερη προτεραιότητα, μετά την τεχνολογία, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Το να έχει μια εταιρία στρατηγική sustainability είναι απίστευτα σημαντικό και σαφέστατα μπορούμε και βοηθάμε σε αυτό. Προκύπτουν καινούριες ανάγκες, προκύπτουν καινούργια regulations. Έχουμε πλέον το CSRD, το οποίο αρχίζει να ισχύει και η πρώτη δημοσιοποίηση θα είναι μέσα στο ‘25 για τη χρήση ‘24 σε κάποιες περιορισμένες εταιρίες και μέχρι το ‘27 σχεδόν για το σύνολο αυτών. Άρα το να προχωρήσουμε σε αυτό το κομμάτι είναι εξίσου πάρα – πάρα πολύ σημαντικό.
Ανθρώπινη ενίσχυση
Η τρίτη προτεραιότητα έχει να κάνει με τον κόσμο. Ο κόσμος αλλάζει, οι καταστάσεις αλλάζουν και πρέπει να εκπαιδευόμαστε συνέχεια. Πρέπει να γίνεται upskill – reskill. Και εμείς το κάνουμε με το Deloitte Academy, εκπαιδεύοντας τόσο τον κόσμο μας εσωτερικά όσο και τους συνεργάτες μας, αλλά και με τις συνεργασίες με τα πανεπιστήμια. Συνεργαστήκαμε πρόσφατα με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Χρηματοδοτούμε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ουσιαστικά αφορά ανθρώπους με background STEM, τους οποίους εξελίσσουμε σε ένα διετές πρόγραμμα, προκειμένου να έχουν τεχνολογικές γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να βρουν πολύ εύκολα δουλειά.
Μείωση της γραφειοκρατίας και συνεργασίες
Η γραφειοκρατία θα πρέπει να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται. Και χαιρετίζουμε και τις πρόσφατες ανακοινώσεις που μιλάνε για 25% μείωση γραφειοκρατίας στα επόμενα δύο χρόνια. Και το τελευταίο κομμάτι συνδέεται με τις συνεργασίες και την καινοτομία. Καμία εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη της. Όλες οι εταιρείες έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη εάν συνεργαστούν με άλλες εξειδικευμένες στο αντικείμενό τους. Η διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος όπου έχεις startups, scaleups και εταιρείες που δυνητικά μπορούν να επενδύσουν ή εταιρείες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις startups είναι πάρα πολύ σημαντικές και το κάνουμε σαν οργανισμός, δημιουργούμε ένα τέτοιο οικοσύστημα και παράλληλα λειτουργούμε και σαν incubators προκειμένου να βοηθήσουμε εταιρείες startups στα επόμενα βήματά τους.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Εκπαίδευση και management skills
Δουλεύουμε με όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να είμαστε κοντά και στην μικρή επιχείρηση γιατί η μικρή επιχείρηση κάποια στιγμή θα μεγαλώσει. Η μικρή επιχείρηση χρειάζεται συμβουλές. Αν κάποιος θέλει να εξελιχθεί ασχέτως μεγέθους, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει τις υποδομές να το κάνει. Άρα η προσπάθειά μας συνολικά είναι να μπορούμε να εξυπηρετούμε και μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών. Με βάση μια μελέτη που κάνουμε και επαναλαμβάνουμε κάθε τρίμηνο για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, προκύπτει ότι το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν ελλιπώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν. Ως εκ τούτου, αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι ημερίδες, επικοινωνία, εκπαίδευση για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν τι υπάρχει και τι δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. OΟι εταιρείες που πετυχαίνουν είναι αυτές που έχουν πολύ καλό management για να διαχειριστούν την επόμενη μέρα.
Η σημασία του σκοπού και της εταιρικής φήμης
Σήμερα οι εταιρείες οι οποίες έχουν δυναμική, είναι οι εταιρείες που έχουν σκοπό, που έχουν λόγο ύπαρξης, που θέλουν πέραν του κέρδους – που σαφέστατα είναι ο στόχος για όποιον επιχειρεί – να έχουν και ένα συγκεκριμένο σκοπό, που αυνδέεται με το πως βοηθάς τους stakeholders, πως βοηθάς τους εργαζομένους σου, πως βοηθάς την κοινωνία στο σύνολό της. Μα στρατηγική ESG καταρχήν μπορεί να σε βοηθήσει σε θέματα κόστους – όπως να μειώσεις το κόστος ενέργειας – θα σε βοηθήσει και στη διαχείριση του κινδύνου. Όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, και είδαμε πρόσφατα τι έγινε στην Ισπανία, προετοιμάζεις όλο τον οργανισμό για να μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις. Και κάτι που είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό, φαίνεται ότι οι regulators θα έρθουν και με πρόστιμα στην πορεία. Άρα θα πρέπει να είσαι έτοιμος για να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις. Και όλα αυτά συνδέονται με την εταιρική φήμη. Όταν κάνεις τα πράγματα καλά, ηθικά, έχεις και πολύ καλή εταιρική φήμη. Αν για κάποιο λόγο κάτι δεν πάει καλά, βλέπουμε το παράδειγμα της Volkswagen, και το πολύ μεγάλο impact που είχε το γεγονός ότι στα CO2 emissions ήταν παραπάνω από αυτό που δηλώναν. Και, ίσως, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ο κόσμος. Ο νέος κόσμος πολύ δύσκολα θα πάει να δουλέψει σε μια εταιρεία που δεν έχει σκοπό, που δεν ενστερνίζεται το doing well by doing good. To βλέπω από τους συναδέλφους μας. Είμαστε 3.000 άνθρωποι, με μέσο όρο ηλικίας 30-31 χρόνων. Αυτό που αναζητούν, πέραν των άλλων, είναι να μπορούν να κάνουν καλό στην κοινωνία.