Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Ηθικά σωστός ο ευρωπαϊκός στόχος για το περιβάλλον
- 15/12/2021, 17:38
- SHARE
Για τις βέλτιστες πρακτικές των επιχειρήσεων γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης και της ορθής πρακτικής των περιβαλλοντικών πολιτικών τους, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μαζί με την brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε ότι ο περιβαλλοντικός στόχος για μηδενικές εκπομπές αερίων στην ΕΕ ως το 2050 είναι ηθικά σωστός, αλλά στάθηκε στο γεγονός ότι έχουμε υποεκτιμήσει το πόσο δύσκολο είναι να φτάσουμε στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια. “Θα περάσουν αρκετά χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά. “Πρέπει να επενδύσουμε πολύ και η μετάβαση θα έχει μεγάλο κόστος με σκαμπανευάσματα, όπως η ενεργειακή κρίση που περνάμε αυτήν την περίοδο”.
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέγραψε τις τέσσερις προτεραιότητες του Συνδέσμου πάνω σε αυτό το ζήτημα:
- Να αποκτήσουμε έναν κλιματικό νόμο που να ζυγίζει σωστά φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους εντός των χρονικών πλαισίων.
- Να επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, ενεργειακές υποδομές και διασυνδέσεις.
- Να εξασφαλιστεί ότι η εγχώρια παραγωγή μπορεί να ανταγωνιστεί διεθνώς.
- Να εξασφαλιστεί η αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού. Υπάρχει αυξημένο ρίσκο να φύγει η παραγωγή από την Ελλάδα και να πάει εκτός Ευρώπης.
Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει χρόνος για την Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις, ο κ. Παπαλεξόπουλος απάντησε ότι αυτό είναι αποκλειστικά στο χέρι μας.
Η συζήτηση έκανε αναφορά στο ζήτημα της μεταποίησης στην Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης αποτέλεσε έναν κλάδο ο οποίος δεν επηρεάστηκε τόσο έντονα, παρόλα αυτά παραμένει αρκετά πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο κ. Παπαλεξόπουλος υπενθύμισε τον στόχο που έχει θέσει ο ΣΕΒ, σχετικά με την αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής από το 10% που είναι σήμερα στο 15% σε βάθος δεκαετίας.
Σχετικά με το ζήτημα της καινοτομίας στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέγραψε το παράδοξο να βλέπουμε το κράτος να πρωτοπορεί όσον αφορά τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται πίσω. Σε αυτό το σημείο στάθηκε σε τρειςαισιόδοξες διαπιστώσεις του ΣΕΒ για αυτό το ζήτημα:
- Σήμερα έχουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο startup community με τον ΣΕΒ να στηρίζει 60 επιχειρήσεις με συνολική αξία 6-7 δισ.
- Ο ΣΕΒ προχωρά σε μια σειρά συμφωνιών των επιχειρήσεων με ελληνικά πανεπιστήμια για να φέρει φοιτητές για πρακτική άσκηση. Υπάρχει, μάλιστα, από τα πανεπιστήμια μεγαλύτερη διάθεση για συνεργασία.
- Αυξάνονται οι εμβληματικές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που επενδύουν στην Ελλάδα της γνώσης.
“Θέλω να τονίσω ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 250 ατόμων εργάζεται το 35-40% του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 15%. Για να μπορέσει να ανταγωνιστεί σε διεθνές περιβάλλον μια εταιρεία στην Ελλάδα πρέπει να έχει ένα κρίσιμο μέγεθος. Πρέπει να έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις με αυτό το μέγεθος για μεγαλύτερες επενδύσεις. Πρέπει να ξεφύγουμε από μεγαλύτερες παθογένειες εκτός από τα φορολογικά”, κατέληξε.
Τελειώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση, ο κ. Παπαλεξόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για τις επόμενες γενιές επιχειρηματικών ηγετών που έρχονται, καθώς έχουν ήδη διαπιστώσει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ότι δεν μπορούν να περιμένουν κάθε λύση να έρχεται από το κράτος, ενώ δήλωσε μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι έρευνες του ΣΕΒ δείχνουν πως η έννοια της επιχειρηματικότητάς έχει πολύ θετική απήχηση στην ελληνική κοινωνία.
Παρακολουθήστε την 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ, powered by Fortune Greece εδώ.