Δημήτρης Βρανόπουλος (FlexFin): Για εμάς τώρα ξεκινά μια νέα εποχή
- 07/02/2025, 16:16
- SHARE
H διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επαρκή χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της εξαγοράς της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα, FlexFin από την Alpha Bank, με το deal να αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα του ομίλου για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η συγχώνευση, δε, της FlexFin με την ABC Factors -τη θυγατρική του ομίλου στον κλάδο του factoring- θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας factoring που στόχο έχει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά.
Από την πλευρά της FlexFin, οι δύο συνιδρυτές της, Δημήτρης Βρανόπουλος και Αλέξανδρος Κελαϊδίτης δηλώνουν ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι για την πόρτα που τους «ανοίγει» επισημαίνοντας στο Fortune Greece ότι το deal αποτελεί σημαντική συμβολή στην επίλυση δύο σημαντικών θεμάτων αυτό της ρευστότητας αλλά και της ανάπτυξης πελατολογίου. «Η καινοτόμος τεχνολογία και οι ευέλικτες υπηρεσίες της FlexFin υπάρχουν, τώρα για εμάς ξεκινά μια νέα εποχή, κατά την οποία θα μας επιτραπεί να κάνουμε αυτό το οποίο ξεκινήσαμε το 2018 αλλά πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ταχύτητα, έχοντας στη φαρέτρα όλα τα εργαλεία. Παράλληλα, και ο όμιλος μέσω της FlexFin θα έχει πρόσβαση σε ένα κομμάτι της αγοράς που δεν είχε εύκολη πρόσβαση, αυτό των υπηρεσιών factoring» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, Δ. Βρανόπουλος.
Η Alpha Bank εκτιμά πως με τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, μεσοπρόθεσμα περισσότερες από 4.500 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υποστηριχθούν με χρηματοδοτικές λύσεις που θα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι το αποτύπωμα του factoring στις εργασίες του ομίλου. Σημειωτέον, ότι τόσο ο Δ. Βρανόπουλος, όσο και ο Α. Κελαϊδίτης θα έχουν κομβικό ρόλο στο management της νέας εταιρείας factoring.
«Η ψηφιακή τραπεζική είναι το μέλλον»
Σε ερώτηση του «F» προς τον Δ. Βρανόπουλο για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών σχετικά με το αν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό τους, ο ίδιος απαντά με δύο λέξεις. Ψηφιακή τραπεζική. «Ήδη οι τράπεζες ανοίγονται πιο πολύ στην ψηφιακή τραπεζική και αυτό γιατί καταλαβαίνουν ότι έτσι θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Επιπλέον, το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσω της ψηφιακής τραπεζικής θα βελτιωθεί άμεσα λόγω της διευκόλυνσης των συναλλαγών και της μείωσης του κόστους που θα έχουν οι επιχειρήσεις. Μια ακόμη πτυχή, είναι αυτή των πολιτών, οι οποίοι έχοντας εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα αναπτύσσοντας νέους τομείς. Με αυτόν τον τρόπο θα δυναμώσει και η οικονομία της χώρας, γεγονός που παρακολουθούν οι επενδυτές όταν αποφασίζουν για το που θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Όλα είναι μια αλυσίδα» εξηγεί ο Δ. Βρανόπουλος.
Το θετικό momentum του factoring
Στο μεταξύ, ο τζίρος του κλάδου factoring ολοένα και αυξάνεται, κυρίως από την πανδημία και έπειτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hellenic Factors Association, ο συνολικός τζίρος του κλάδου από τα 17,6 δισ. ευρώ το 2021, έφτασε τα 23,5 δισ. το 2022, αγγίζοντας το 2023 λίγο λιγότερα από 25 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από εγχώριες υπηρεσίες factoring και μόνο το 3,1 δισ. από διεθνείς. «Εκτός από τις δικές μας εξελίξεις, έχουμε και το θετικό momentum του κλάδου. Αυτό πάντα βοηθάει σε μια συναλλαγή» προσθέτει ο συνιδρυτής της FlexFin, Δ. Βρανόπουλος.
Η FlexFin
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018, το 2019 αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και εστίασε τη δραστηριότητά της στην παροχή ρευστότητας (χρηματοδότηση τιμολογίων) σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά σε αυτές που συνήθως δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό ή σε υπηρεσίες factoring. Συγκεκριμένα, η FlexFin βοηθά αυτού του μεγέθους τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν γρήγορα τα μετρητά που χρειάζονται μετατρέποντας επί πιστώσει τιμολόγια και επιταγές σε άμεσα κεφάλαια. Η όλη διαδικασία, γίνεται ακόμη ευκολότερη εξαιτίας της πλατφόρμας της εταιρείας, αφού επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια ή τις επιταγές τους και να λαμβάνουν άμεση χρηματοδότηση.