Δημοπρασία εντόκων γραμματίων με “λαϊκό” χαρακτήρα

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων με “λαϊκό” χαρακτήρα
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Συμμετοχή και ιδιωτών, με ποσά έως 15.000 ευρώ, στη δημοπρασία της 6/9 - Το "παράθυρο ευκαιρίας" για αποταμιευτές και η συζήτηση για την αναβίωση "λαϊκών ομολόγων".

Τη δυνατότητα συμμετοχής και ιδιωτών στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Τετάρτης δίνει η κυβέρνηση προσφέροντας ευκαιρία στους αποταμιευτές για αποδόσεις υψηλότερες αυτών που προσφέρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ως γνωστόν, αν και τα επιτόκια του ευρώ συνεχίζουν να αυξάνονται φθάνοντας το 3,75%, αναπροσαρμογές στα επιτόκια βλέπουν μόνο οι δανειολήπτες, με την αύξηση των δόσεων των δανείων τους ενώ διατηρείται το χάσμα με τα επιτόκια καταθέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο αυξήθηκε στις 5,86 εκατοστιαίες μονάδες. Τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν στο 0,41% και 6,24% αντίστοιχα ενώ το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,83 εκατοστιαίες μονάδες.

Αν και η “ψαλίδα” επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων απασχόλησε πρόσφατα συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, δεν φαίνεται να αρκούν οι δεσμεύσεις για προώθηση άλλων επενδυτικών προϊόντων πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου για τους αποταμιευτές και αναζητούνται κι άλλες λύσεις.

Μέσω της έκδοσης ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, για την οποία οι εγγραφές αρχίζουν αύριο, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να επενδύσουν αποταμιεύσεις προσβλέποντας σε αποδόσεις υψηλότερες του πληθωρισμού, άνω του 2,5% που προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση οι τράπεζες για μεγάλα ποσά προθεσμιακών καταθέσεων. Σημειώνεται ότι στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία τον Ιούνιο, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής (περίοδος εγγραφών: από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως και Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου) ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ..

Ας σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί διεργασίες για την αναβίωση των “λαϊκών ομολόγων” και στο πλαίσιο αυτό ο ΟΔΔΗΧ είχε διοργανώσει ενημερωτική συνάντηση με στελέχη τραπεζών. Αν και επισήμως δεν έχει αποσυρθεί το ενδεχόμενο αναβίωσης των “λαϊκών ομολόγων” -εκδόθηκαν τελευταία φορά το 2008- αμφισβητείται η ωφέλεια ενός τέτοιου προϊόντος. Στα επιχειρήματα που προβάλλονται σημειώνεται μεταξύ άλλων η αντίδραση των αγορών στον εξωτερικό δανεισμό, ειδικά ενόψει της προσδοκίας για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και οι μνήμες από το κούρεμα του PSI.

Σημειώνεται πάντως ότι εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού το θέμα των “λαϊκών ομολόγων” αναβιώνει σε πολλές χώρες, με παραδείγματα όπως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πορτογαλία, όπου οι δημοπρασίες που διενεργούνται επιβεβαιώνουν τη διάθεση των αποταμιευτών για καλύτερες αποδόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: