Δημοσκοπικό «αλαλούμ» μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές

Δημοσκοπικό «αλαλούμ» μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές

Η μάχη των ευρωεκλογών και οι νέες δημοσκοπήσεις.

Σειρά δημοσκοπήσεων δημοσιεύεται τις τελευταίες μέρες ενόψει των ευρωεκλογών. Άλλες δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλες ντέρμπι και μερικές οριακό προβάδισμα στη ΝΔ.

Δύο ακόμα δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορετικές τάσεις.

Στη δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές , προβάδισμα παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,4% και η ΝΔ 22%. Ακολουθούν, η Χρυσή Αυγή με 7,3%, «Το Ποτάμι» με 7,2%, η Ελιά με 5,1%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ με 2,4%.

Από 1% συγκεντρώνουν η «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό», ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι, 0,9% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 0,5% το Εθνικό Μέτωπο. «’Αλλο Κόμμα» απάντησαν 1,9% και το ίδιο ποσοστό απάντησαν Λευκό. Ένα 3,4% δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 11,4% των ερωτηθέντων.

Εξάλλου, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (χωρίς αποχή/λευκό) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,7% και η ΝΔ 23,2%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,7%, «Το Ποτάμι» με 7,6%, η Ελιά με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,9% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%. Το ‘Αλλο Κόμμα συγκεντρώνει 6,7%, ενώ η κατηγορία των αναποφάσιστων 12%.

Στο ερώτημα «μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγουν 37%, τον Αλέξη Τσίπρα 26%, ενώ 34% απαντούν «Κανέναν». Ένα 3% δεν απάντησαν.

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10 – 14 Μαΐου 2014.

Προβάδισμα ΝΔ σε άλλη δημοσκόπηση
Προβάδισμα με 0,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει στη ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών δίνει κυλιόμενη πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας e-Voice για λογαριασμό της ιστοσελίδας paraskhnio.gr.

Ειδικότερα, κατά την έρευνα που διεξήχθη στις 14 και 15 Μαΐου, σε δείγμα 1.000 ατόμων, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 23,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, η ΕΛΙΑ 7,3%, το ΚΚΕ 7,1%, το Ποτάμι 6,3%. Η Χρυσή Αυγή κατέγραψε ποσοστό 6,2%, οι ΑΝΕΛ 3,6% και η ΔΗΜΑΡ 1,6%. Άλλο κόμμα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν 7,9% των ερωτηθέντων, 2% θα ρίξουν στην κάλπη άκυρο- λευκό. Στο 12,7% καταγράφεται το ποσοστό εκείνων, που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών, εννιά στους δέκα (91,7%) δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Στην ποιοτική ανάλυση, σε σχέση με την ψήφο των ερωτηθέντων στις τελευταίες εθνικές εκλογές (Ιούνιος 2012), οι νεοδημοκράτες, σε ποσοστό 94,7%, δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στις ευρωκάλπες. Το ίδιο θα πράξουν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 90,8%. Ποσοστό 89,2% κατέγραψαν στο αντίστοιχο ερώτημα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα Δημοσκόπηση: O ΣΥΡΙΖΑ δεν «τρομάζει» πλέον τους ψηφοφόρους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιούνκερ χθες «κατάπιε τη γλώσσα του»