Δημοσκόπηση – έκπληξη για ΝΔ: Ποιος προηγείται με σαρωτικό ποσοστό
- 17/10/2015, 14:54
- SHARE
Τι δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την κούρσα της ηγεσίας στη ΝΔ.
Μεγάλο προβάδισμα της τάξης του +27% διατηρεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έναντι του Απόστολου Τζιτζικώστα στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της «Metron Analysis», που δημοσιεύει η εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Πιο συγκεκριμένα, στην κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
Μεϊμαράκης 48%
Τζιτζικώστας 21%
Μητσοτάκης 18%
Γεωργιάδης 8%.
Στο σύνολο του δημοσκοπικού δείγματος (με ψηφοφόρους και άλλων κομμάτων) προηγείται ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 31% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με 28%. Τρίτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 14% και τέταρτος ο Άδωνις Γεωργιάδης με 6%.
Kατακερματισμό της ΝΔ «βλέπει» ο Νίκος Δένδιας
Κίνδυνο κατακερματισμού της ΝΔ «βλέπει» ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά, ενώ εκφράζει αντιρρήσεις για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.
«Πολύ φοβούμαι ότι η ΝΔ διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, όχι απλώς να διασπαστεί, αλλά να κατακερματιστεί και κυρίως να καταστεί αδιάφορη» τονιζει ο βουλευτής της ΝΔ στην εφημερίδα Αγορά. Ο ίδιος αποδίδει αυτή την κατάσταση στον τρόπο εκλογής νέου προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την «αποκομμένη από κάθε ιδεολογικό πρόσημο», ενώ «στερείται πολιτικού νοήματος». «Αλλά ακόμη κι αν κινδυνέψει η Νέα Δημοκρατία με διάσπαση ή και με αφανισμό, λόγω συγκεκριμένων προσωπικών στρατηγικών, δεν θα εξαφανισθεί η Κεντροδεξιά» συμπληρώνει.
Ο κ. Δένδιας εκφράζει ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία που αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πώς διεξάγεται, με κυριότερο το ποιο είναι το εκλογικό σώμα. «Το να δίνεις τρία ευρώ και να ψηφίζεις δεν συνιστά σοβαρή διαδικασία» προσθέτει.
Δηλώνει δικαιωμένος στην προειδοποίησή του ότι η εκλογή αρχηγού θα υποβιβαστεί σε διαμάχη επί προσωπικών χαρακτηριστικών. «Η λογική αλληλουχία επέβαλλε να συζητήσουμε κατ’ αρχήν για τα αίτια της μεγάλης ήττας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας όπου χρειάζεται και να επιλέξουμε δημοκρατικά τι είδους κόμμα θέλουμε να είμαστε. Μόνο αφού θα είχαμε καταλήξει στις συγκεκριμένες απαντήσεις, θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε και ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να εκπροσωπήσει την συγκεκριμένη πολιτική φυσιογνωμία. Στην περίπτωση της ΝΔ πράττουμε το αντίθετο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η διαδικασία να είναι βαθύτατα απολιτική» τονίζει.
Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι το κόμμα χρειάζεται ανανέωση στον πολιτικό λόγο, στην οργανωτική συγκρότηση και στον τρόπο παραγωγής πολιτικού έργου. «Δεν χρειάζεται όμως να γίνει κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ» διευκρινίζει.