Δημοσκόπηση: Τι λένε πολίτες για κορωνοϊό, παιδεία, οικονομία και πανεπιστημιακή αστυνομία

Δημοσκόπηση: Τι λένε πολίτες για κορωνοϊό, παιδεία, οικονομία και πανεπιστημιακή αστυνομία
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βουλή, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των κατ' ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διατηρεί και διευρύνει το ισχυρό προβάδισμά της η Νέα Δημοκραστία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης της Metron Analysis.

Δημοσκόπηση Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη, στο Mega, είναι η απήχηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκλογικά κοινά πέραν της ΝΔ.

Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης», η επιρροή του κ. Μητσοτάκη στο λεγόμενο «Κέντρο» είναι συντριπτική.

Συγκεκριμένα, συνολικά οι θετικές γνώμες φθάνουν στο 56%.

Στη ΝΔ οι θετικές γνώμες για τον Κ. Μητσοτάκη είναι 88%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές γνώμες για τον κ. Μητσοτάκη είναι 29%.

Στο ΚΙΝΑΛ οι θετικές γνώμες για τον κ. Μητσοτάκη είναι 92%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, επιβεβαιώνεται το άνετο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προηγείται με 16,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άλλο ενδιαφέρον εύρημα αυτής της δημοσκόπησης είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι και ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (60%), με τη Φώφη Γεννηματά να ακολουθεί (39%), αφήνοντας στην τρίτη θέση δημοφιλίας τον Αλέξη Τσίπρα (36%).

Ανησυχία για την ιατρική περίθαλψη

Σε ερώτηση αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση, το 48% λέει προς τη σωστή, το 41% προς τη λάθος, το 6% ούτε σωστή ούτε λάθος και το 5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Tην ανησυχία του για την πανδημία του κορωνοϊού εκφράζει το 42% των πολιτών που υποστηρίζει ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, όπως και η ιατρική περίθαλψη. Στη συνέχεια, ακολουθεί η οικονομία με 32%, η ανεργία με 8%, η εξωτερική πολιτική με 6%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 5%, άλλο με 4%, η Παιδεία με 2% και το προσφυγικό/μεταναστευτικό με 1%.

Επιπλέον, το 55% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά το 2021, το 29% πιστεύει μέχρι το τέλος του 2021, το 14% μέχρι τα μέσα του 2021 και το 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Σε ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το 64% τάχθηκε υπερ, το 31% κατά και το 5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά, με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον κεντρώο, κεντροδεξιό ή δεξιό πολιτικό χώρο.

Για το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που έφτασε στη χώρα μας, το 63% είπε ότι θα το κάνει, το 26% ότι δεν θα το κάνει, το 10% δεν έχει αποφασίσει και το 1% ότι το έχει ήδη κάνει.