Δύο Έλληνες στη μόνη ακαδημία της Apple στην Ευρώπη
- 06/04/2019, 10:47
- SHARE
Στον ιταλικό νότο εξελίσσεται ένα εκπαιδευτικό «πείραμα» το οποίο διαφέρει πολύ από το συνηθισμένο πανεπιστήμιο που έχει κάποιος στον μυαλό του. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την Ελλάδα.
Η Apple Developer Academy «τρέχει» ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ως στόχο έχει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη κουλτούρα γνώσης μέσω της αποτελεσματικότητας, της διαφορετικότητας και της διασκέδασης. Ένα εγχείρημα το οποίο βιώνουν καθημερινά εδώ και έξι μήνες ο Γιώργος Κακουλιάδης και ο Νίκος Αθανασίου.
Οι δύο σπουδαστές του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχαν ήδη μπει στον κόσμο του iOS development μέσω της ομάδας προγραμματιστών Swifters, του μοναδικού φοιτητικού γκρουπ που ασχολείται με τις τεχνολογίες της Apple στην Ελλάδα. Από το πρώτο κιόλας έτος κατάφεραν να περάσουν το εργαστήριο τεχνολογίας λογισμικού όντας στη μικρότερη ηλικία από όσους φοιτούσαν στη σχολή, ενώ στη συνέχεια δημιούργησαν την πρώτη εφαρμογή του πανεπιστημίου σε περιβάλλον iOS. Ύστερα μπήκε για πρώτη φορά στο μυαλό τους η ιδέα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. «Φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2018 και είπαμε ότι θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προσπαθήσουμε να μπούμε στην ακαδημία της Apple, η οποία δεν σου μαθαίνει μόνο προγραμματισμό. Διδάσκει business, marketing, design και όλα τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για να πετύχεις στην κοινωνία μας. Διότι μια iOS εφαρμογή δεν μένει στάσιμη. Μπορεί να εξελιχθεί μελλοντικά σε κάποια εταιρεία, καθώς ένα λογισμικό στις μέρες μας δεν είναι απλώς ένα κομμάτι κώδικα» λέει στο Fortune ο Γιώργος.
Η ακαδημία της Apple στη Νάπολη είναι μαζί με την Ινδονησία ένα ζευγάρι σχολών που ως στόχο έχουν να προβάλλουν τη διαφορετικότητα και τη συνεργασία. Κάθε ακαδημαϊκό έτος καλεί σπουδαστές και πτυχιούχους από όλο τον κόσμο, με ικανότητες στους χώρους του προγραμματισμού, του σχεδίου και της επιχειρηματικότητας, και έχει μια κοινή απαίτηση από όλους: δημιουργικό πάθος για αυτό που κάνουν. «Και άτομα τα οποία μπορούν να μαθαίνουν εύκολα» συμπληρώνει ο Νίκος. «Αυτό το διαπιστώσαμε όταν δώσαμε τις πρώτες εξετάσεις. Τότε είδαμε ότι είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να μαθαίνει εύκολα, καθώς όλα τα τεστ δεν ήταν τόσο γνώσεων όσο ευφυΐας».
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που τέθηκαν στους υποψηφίους ήταν μια, κατά τ’ άλλα, απλή ερώτηση: «Κοίτα τα χέρια σου. Έχεις 10 δάχτυλα. Πόσα δάχτυλα έχουν 10 χέρια;». «Η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι είναι 100, ενώ η σωστή είναι 50. Αυτό έγινε πριν από τα τεστ. Εκεί οι ερωτήσεις ήταν πιο πολύπλοκες» υποστηρίζει ο Γιώργος.
Μάθηση μέσω συνεργασίας
Οι χώροι της ακαδημίας της Apple περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πολλά «συνεργατικά δωμάτια». Εκεί οι σπουδαστές συναντώνται σε καθημερινή βάση, με σκοπό να λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα και να περάσουν δοκιμασίες σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Οι πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών είναι εμπιστευτικές, όμως η πείρα όσων περνούν το κατώφλι της σχολής είναι κάτι που μπορεί να μοιραστούν οι σπουδαστές. «Είναι διαφορετικό να βλέπεις κάποια πράγματα στη θεωρία και διαφορετικό να είσαι σε μια ομάδα όπου πρέπει να συνεργαστείς με κάποια άτομα τα οποία πιθανότατα να μην ξέρεις, ίσως και να μην σου ταιριάζουν. Αυτή η εμπειρία είναι, πραγματικά, πολύ σημαντική και δεν μπορείς να συναντήσεις εύκολα σε κάποιον χώρο εργασίας» λέει ο Γιώργος, ενώ, όπως συμπληρώνει ο Νίκος, «εδώ συνεργάζεσαι για να βγάλεις ένα αποτέλεσμα με άτομα που έχουν πάθος. Σύμφωνα με τη μέθοδο “Challenge Βased Learning”, μαθαίνεις κάνοντας. Παίρνεις την πρόκληση και την αντιμετωπίζεις».
Γνώση και εργασία όπως δεν την είχαν ξαναδεί
Για τον Γιώργο η είσοδος στη σχολή αποτέλεσε μια ευκαιρία να αναθεωρήσει πάρα πολλά πράγματα για τον τρόπο που δούλευε και μάθαινε. Η συναναστροφή με ένα διαφορετικό κοινό, η ανταλλαγή ιδεών εντός των ομάδων και η απαραίτητη προσπάθεια όλων να πετύχουν μια αρμονική συνεργασία που παρακάμπτει τις διαφορετικές προσωπικότητες, ειδικότητες ή προηγούμενες εμπειρίες είναι μέρος μιας εντελώς διαφορετικής καθημερινότητας. «Όταν δουλεύεις σε μια ομάδα, πρέπει να καταλάβεις ότι είστε σύνολο. Είναι σημαντικό να χτίζεις πάνω στην ιδέα του άλλου. Αλλά το πιο σπουδαίο είναι να μάθεις να ακούς. Απ’ όλα τα άτομα μπορείς να κερδίσεις κάτι. Και αυτό είναι κάτι που μαθαίνω καθημερινά μέσω της ακαδημίας».
Για τον Νίκο ο καθένας οφείλει να γνωρίζει πώς μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του. «Όταν κάνεις κάτι και είσαι προσηλωμένος στον στόχο, πρέπει να σηκώνεις το κεφάλι σου και να κοιτάς δεξιά και αριστερά. Πολλές φορές γράφουμε κώδικα ή σχεδιάζουμε κάτι, αλλά ποτέ δεν κοιτάμε πού βρισκόμαστε, πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Τότε σταματάς και λες “εδώ στοπ”. Μαθαίνεις πού βρίσκεται, ποια είναι τα όριά σου, πού θες να πας».
Το πρώτο βήμα στην επιχειρηματικότητα
Η σχολή της Apple αποτέλεσε για τον Γιώργο και τον Νίκο την έμπνευση για να κάνουν το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα. Έτσι, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους τους γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουν μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση στον εκπαιδευτικό κλάδο, σκοπός της οποίας είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τεχνολογίας και εκπαίδευσης. Η startup με την ονομασία «BrainFirst» και σλόγκαν το «Education Designed for Your Brain» βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής της. Όπως σημειώνει ο Νίκος, οι γνώσεις πάνω στο branding και την επιχειρηματικότητα που αποκτούν στην ακαδημία της Apple αποτέλεσαν εφόδια για το επιχειρηματικό τους εγχείρημα, και η αλλαγή του τρόπου σκέψης με τον οποίο κοιτούν την αγορά μετέτρεψε την καθημερινή τους εργασία σε ένα βίωμα το οποίο δεν μπορεί καν να συγκριθεί με μια «καταναγκαστική» εργασία απλώς και μόνο για ακαδημαϊκούς ή βιοποριστικούς σκοπούς.
Πηγή: Περιοδικό Fortune