Δύο ιστορίες καινοτομίας: CVS και Pfizer
- 02/11/2020, 19:00
- SHARE
του Sy Mukherjee
Η καινοτομία μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Ένας τρόπος επίτευξης καινοτομίας είναι, για παράδειγμα, ο μετασχηματισμός του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τον σκοπό σας εντός ενός συγκεκριμένου κλάδου. Ένας άλλος τρόπος είναι η τεχνολογική πρόοδος, ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συγκυρίας.
Αναφέρω τους δύο αυτούς τρόπους διότι δύο CEO εταιρειών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συζήτησαν αυτήν ακριβώς τη διάκριση στο εικονικό Global Forum του Fortune την περασμένη εβδομάδα.
Πρόκειται για τη CVS Health – έναν μεγάλο πάροχο τεστ για COVID κατά τη διάρκεια της πανδημίας – και τη Pfizer – τον φαρμακευτικό κολοσσό που έχει και ένα από τα βασικά υποψήφια εμβόλια για τον κορονοϊό.
Ο CEO της CVS Health, Larry Merlo, απέδωσε την εξέλιξη της εταιρείας σε μια συγκεκριμένη στιγμή: την απόφαση να εγκαταλείψει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στα προϊόντα καπνού και να μετατραπεί σε μια πραγματική εταιρεία υγείας.
«Η ιστορία πίσω από την εξέλιξη της εταιρείας μας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Επανεξετάσαμε τη στρατηγική μας ώστε να γίνουμε περισσότερο μια εταιρεία υπηρεσιών υγείας» είπε ο Merlo σε συνέντευξή του στα πλαίσια του event. «Είχαμε τα φαρμακεία CVS, τη CVS Caremark ως μια κορυφαία εταιρεία διαχείρισης φαρμακευτικών παροχών, κι ανοίγαμε κλινικές με την επωνυμία MinuteClinic».
Ο Merlo είπε ότι η CVS έφτασε σε ένα σημείο που δεν μπορούσε πλέον να δικαιολογήσει την πώληση ενός προϊόντος που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπων, παρόλο που η απόφαση αυτή μεταφραζόταν σε μείωση κερδών κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Αυτή η κρίσιμη απόφαση ήταν το πρώτο βήμα στη φιλοδοξία της εταιρείας να γίνει πάροχος βασικών ιατρικών υπηρεσιών στις τοπικές κοινότητες.
Η άλλη εταιρεία είναι η Pfizer. Αν και υπάρχουν μια σειρά μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον COVID, η Pfizer κατάλαβε από νωρίς ότι η δική της πειραματική θεραπεία απαιτούσε πρόσθετα υλικά.
Ο λόγος; Το υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας, εφόσον λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, θα απαιτήσει ψύξη σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Και η Pfizer βρήκε τρόπο να το πετύχει: σχεδίασε μια high-tech θήκη μεταφοράς που μπορεί να ψύχει τις δόσεις, παρακολουθώντας παράλληλα τη θερμοκρασία και την τοποθεσία της κάθε δόσης.
«Τα logistics και η διανομή των φαρμάκων είναι πολύ σύνθετα πράγματα, εξαιτίας των αναγκαίων συνθηκών αποθήκευσης» είπε ο CEO της Pfizer, Albert Bourla, στο Global Forum του Fortune. «Και ξέραμε ότι έπρεπε να δράσουμε γρήγορα. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα διανομής μέσω αεροσκάφους ή οποιουδήποτε τύπου οχήματος, χωρίς την ανάγκη μεμονωμένης ψύξης».