Δύο μέρες προθεσμία για την Ελλάδα
- 22/06/2015, 16:49
- SHARE
Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης αναμένεται να κλείσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.
«Η νέα πρόταση της Ελλάδας είναι αρκετή για να κρατήσει τη συζήτηση ζωντανή». Αυτή είναι η εκτίμηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των θεσμών, που επιστρέφουν στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφασισθεί εάν είναι εφικτή μια συμφωνία στις επόμενες ημέρες. Όπως υποστηρίζουν, στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, δεν αναμένεται απόφαση αλλά ένα σήμα για το κατά πόσο οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν, ώστε να υπάρξει staff level agreement, δηλαδή συμφωνία και έκθεση από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Σε αυτή την περίπτωση, αναμένονται εξελίξεις που ίσως έρθουν από ένα έκτακτο Eurorgoup την Πέμπτη που θα επικυρώσει την αξιολόγηση, παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αυτό είναι και το τελικό ορόσημο, αφήνοντας ουσιαστικά δύο ημέρες προθεσμία σε Αθήνα και εταίρους για να συμφωνήσουν.
Διαβάστε ακόμη: FT: Σόιμπλε και Νούναν απείλησαν την Ελλάδα με capital control
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει την πρότασή της για τον ΦΠΑ, αλλά έχει κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στις συντάξεις.
Ωστόσο, θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι προσερχόμενοι στη συνεδρίαση δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτή η συμφωνία μέσα σε δύο με τρεις ώρες, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έστειλε το τελευταίο κείμενο σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα οι υπουργοί να μην έχουν χρόνο να το επεξεργαστούν.
Παράλληλα όμως, οι υπουργοί στέλνουν το μήνυμα ότι θα δεχθούν μόνο έκθεση των θεσμών, δηλαδή προαναγγέλλουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική συμφωνία, την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, ενώ προτείνει και την αύξηση της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 5%, καθώς και την επιβολή της εισφοράς και στις επικουρικές συντάξεις, που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται. Στην ουσία, επιβάλλεται μείωση 5% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.
Διαβάστε ακόμη: Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup
Το πακέτο που έχει προταθεί, πάντως, κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού βασίζεται καθαρά στην αύξηση φόρων και στην επιβολή έκτακτων εισφορών και πολύ λιγότερο στην περικοπή δαπανών.
«Δεν είναι το προτιμώμενο μείγμα πολιτικής», λένε πηγές των θεσμών, ενώ επισημαίνουν ότι στην πρόταση της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται μέτρα για να καλύψουν την «τρύπα» στον Προϋπολογισμό από τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική πρόταση δεν περιέχει καμία δέσμευση ότι δεν θα ακυρωθούν τα μνημονιακά μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, ούτε ότι θα παραμείνει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν περιλαμβάνεται σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ, όπως ζητούν οι δανειστές.
Διαβάστε ακόμη: Τα 20 μέτρα που θα φέρουν την πολυπόθητη συμφωνία