Δύο Πρώτες Κυρίες στο Πεκίνο

Δύο Πρώτες Κυρίες στο Πεκίνο

Διπλωματικές «πάσες» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δια... χειρός Μισέλ Ομπάμα και Πενγκ Λιγουάν.

Ολίγη «διπλωματία του πιγκ-πονγκ», επισκέψεις σε τμήματα ρομποτικής, εξάσκηση στην κινεζική καλλιγραφία, «τσάι και συμπάθεια» και κάποιες διαλέξεις, με θέμα τη σημασία της εκπαίδευσης και του ρόλου της νεολαίας. Αν και φαινομενικά ξέγνοιστο, το πρόγραμμα της Μισέλ Ομπάμα είναι τελείως φουλ στην εν εξελίξει επίσκεψή της -συνοδεία της μητέρας της και των δύο κορών της- στο Πεκίνο.

Τυπικά, η περιοδεία της στην αχανή ασιαστική χώρα άρχισε την Παρασκευή. Θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Περιλαμβάνει επισκέψεις σε συνολικά τρεις κινεζικές πόλεις. Ανεπισήμως, στόχο έχει την… δια της ατόπου σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Και επισήμως στο επίκεντρό της βρίσκονται μόνον κοινωνικά, κι όχι πολιτικά ζητήματα – όπως είχε ανακοινωθεί προ της αναχώρησής της από τον Λευκό Οίκο.

 

Ωστόσο, μετά τον σάλο που ξέσπασε πίσω στην Ουάσιγκτον -μιας και σχεδόν όλες οι προκάτοχοί της είχαν θέσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κομμουνιστική χώρα- η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μίλησε χθες στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου «για την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξιθρησκεία και την απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφόρηση», που «αποτελούν θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα του ανθρώπου».

Προσεκτικά, πάντως, η Μισέλ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να κατονομάσει πρόσωπα και καταστάσεις, σε αυτό το τρίτο solo επίσημο ταξίδι της στο εξωτερικό -άνευ συζύγου, δηλαδή- από τότε που τα «ηνία» του Λευκού Οίκου ανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ό,τι όμως και να κάνει, δεν θα είναι τελικά η πραγματική «πρωταγωνίστρια» σε αυτήν την «εκστρατεία» διπλωματικής αβρότητας, με «άρωμα» γυναίκας…

 

Κατά γενική ομολογία, ο ρόλος αυτός δικαιωματικά ανήκει στην αποστολέα της σπάνιας αυτής πρόσκλησης για την επίσκεψη της Μισέλ Ομπάμα στο Πεκινό. Και δεν είναι άλλη από την Πρώτη Κυρία της Κίνας, Πενγκ Λιγουάν, η οποία κατάφερε με αυτόν τον εύσχημο τρόπο να σπάσει πολλά ταμπού στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας.

Πρώην διάσημη τραγουδίστρια στη χώρα της, η Πενγκ δείχνει να μην θέλει να μείνει αθέατη στο παρασκήνιο, όπως συνέβαινε με τις δικές της προκατόχους. Όχι από ματαιοδοξία, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, αλλά υπηρετώντας τον νέο εθνικό της ρόλο.

Και μέσου αυτού, βέβαια, εξυπηρετεί τα πολιτικά σχέδια του σύζυγού της και προέδρου της Κίνας, Ξι Τζμπίνγκ, ο οποίος άρχισε χθες την πρώτη περιοδεία του στην Ευρώπη και τη Δευτέρα αναμένεται να τα πει από κοντά με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια, στη Χάγη.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο για την Πρώτη Κυρία της Κίνας να προσκαλεί την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ για επίσκεψη», εξηγεί το Stratfor. «Μπορεί οι δυό τους να έχουν συναντηθεί στο περιθώριο συνόδων, όμως παραδοσιακά οι Πρώτες Κυρίες της Κίνας δεν αναλαμβάνουν τέτοιες δημόσιες, διπλωματικές πρωτοβουλίες».

«Εάν όμως ο Ξι θέλει να δομήσει το προφίλ ενός ηγέτη ισοδύναμου σε εξουσίες και ισχύ με αυτές του Αμερικανού προέδρου, να περιορίσει την ομάδα των ατόμων γύρω του που θα μπορούν να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις -σήμερα μοιράζεται θεσμικά τον ρόλο αυτό με τον πρωθυπουργό και το Politburo του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος- και να συσπειρώσει γύρω του τους πολίτες, προκειμένου να αντέξουν στα δύσκολα που προοιωνίζεται η οικονομική μεταρρύθμιση που προωθεί, τότε αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνει είναι να δημιουργήσει μία λαϊκή κουλτούρα μετριοπαθούς λατρείας στο πρόσωπό του, χρησιμοποιώντας την στη συνέχεια ως “ανάχωμα” απέναντι στο Κόμμα», καταλήγει η αμερικανική γεωπολιτική επιθεώρηση. «Και σε αυτό, η σύζυγός του σίγουρα μπορεί και θέλει να βοηθήσει»!

 

Όσο για την Μισέλ Ομπάμα; Ενώ στο προσκήνιο τυγχάνει μίας πρώτης τάξης προβολής του κατά τα λοιπά συμβολικού της ρόλου, στο παρασκήνιο έχε αρχίσει ήδη να σηκώνει «σκόνη» στο Πεκίνο. Τα ΜΜΕ -εγχώρια και διεθνή- αφιερώνουν ήδη πολύ μελάνι στην πολυτελή παραμονή της -μαζί με τις κόρες και τη μητέρα της- στην τεράστια προεδρική σουίτα, εμβαδού 316 τ.μ. και κόστους 8.350 δολαρίων τη βραδιά (!), στο 5αστερο ξενοδοχείο Westin Beijing Chaoyang, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Εκεί, γράφει η Daily Mail, τα νεύρα επισκεπτών και προσωπικού έχουν ήδη αρχίσει να «τεντώνουν»! Οι μεν από τη συνεχή παρουσία Αμερικανών πρακτόρων, που αδειάζουν τα ασανσέρ ώρα πριν η Μισέλ και η οικογενειακή συνοδεία της αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν. Οι δε από τα καπρίτσια της μητέρας της Μισέλ, Μαριάν Ρόμπινσον, η οποία -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κι ανώνυμα πηγή στη βρετανική εφημερίδα- «δεν έχει σταματήσει να “γαυγίζει” από την ώρα που πάτησε το πόδι της στο ξενοδοχείο»!

«Έχουν έλθει μόλις δύο ημέρες κι έχουμε ήδη “μπαφιάσει”», φέρεται να εξομολογήθηκε στην Daily Mail ένας υπάλληλος στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. «Έχουμε φιλοξενήσει πολλούς σημαντικούς ανθρώπους εδώ. Όμως αυτή τη φορά, είναι εντελώς διαφορετικά. Ειλικρινά, δεν βλέπουμε την ώρα να θα σηκωθούν να φύγουν»!

Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο: Η Μισέλ «τρέχει» τον Ομπάμα!

Η selfie του Ομπάμα και η «καταιγίδα» στα social media

Σαρωτικές αλλαγές στην Κίνα

Διαβάστε ακόμη: Ο αιώνας του δράκου