Δύο σενάρια παράτασης του Brexit ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
- 22/03/2019, 01:26
- SHARE
Παράταση του Brexit με «δύο σενάρια» ενέκριναν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, εάν η Συμφωνία Αποχώρησης εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, η παράταση θα διαρκέσει ως την 22α Μαΐου.
«Συναντήθηκα με την πρωθυπουργό Μέι επανειλημμένα απόψε για να εξασφαλίσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχεται τα σενάρια της παράτασης και είμαι υπερευχαριστημένος που μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία» για αυτό, είπε ο Τουσκ.
Εάν καταψηφιστεί ξανά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διορία μέχρι τις 12 Απριλίου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι επιλογές θα είναι ανοικτές για τη Βρετανία ως τη 12η Απριλίου. «Ως εκείνη την ημέρα, όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοικτές (…). Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει την επιλογή μεταξύ αποχώρησης με συμφωνία, αποχώρησης χωρίς συμφωνία, μιας μακράς παράτασης ή ανάκλησης [της διαδικασίας βάσει] του Άρθρου 50», ανέφερε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας των συζητήσεων για το Brexit.
«Η 12η Απριλίου είναι η ημερομηνία-κλειδί, αφού ως τότε το ΗΒ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάρει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει ως τότε, τότε η επιλογή της μακράς παράτασης θα καταστεί αυτομάτως αδύνατη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπονοώντας μια αποχώρηση άνευ συμφωνίας.
Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η παράταση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε μάλλον χαριτολογώντας «μέχρι το τέλος». Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «πιο αισιόδοξος», ενώ έκανε λόγο για «καλύτερη» και «πιο εποικοδομητική ατμόσφαιρα» από το αναμενόμενο.
Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να αποφασίσουν και να στηρίξουν τη συμφωνία της, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στο ποιο από τα δύο σενάρια προτιμά η ίδια.
Σχολιάζοντας την αίτηση για ακύρωση του Brexit που έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατ. υπογραφές, η Μέι δήλωσε «Το δημοψήφισμα έγινε και η κυβέρνηση συμφώνησε να φέρει εις πέρας το αποτέλεσμα. Αυτό κάνω». Σε ερώτηση για εάν θα πρέπει να απολογηθεί για το διάγγελμά της η κ. Μέι δεν ζήτησε «συγγνώμη», όμως τόνισε ότι «γνωρίζω πως οι βουλευτές σε όλες τις πλευρές έχουν παθιασμένες απόψεις και σέβομαι τις διαφορετικές προσεγγίσεις».
Εξηγώντας τα επόμενα βήματα σε περίπτωση που χάσει και την τρίτη ψηφοφορία η Τερέζα Μέι δήλωσε «Υπάρχει αυτή η διαφορετική ημερομηνία της 12ης Απριλίου, πιστεύω ότι είναι σημαντική, μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και να τις αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να φύγουμε με συμφωνία και να έχουμε παράταση μέχρι τις 22 Μάη. Εάν δεν το κάνουμε αυτό θα πρέπει πριν από τις 12 Απρίλη να παρουσιάσουμε νέο πλάνο και εάν αυτό το νέο πλάνο σημαίνει καινούργια παράταση, θα πρέπει να συμμετέχουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές».
Συμπλήρωσε ότι θεωρεί λάθος την πιθανότητα να συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις ευρωεκλογές από τη στιγμή που έχει ψηφίσει πριν από τρία χρόνια να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Πάντως, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η Βρετανία ενδέχεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία τη 12η Απριλίου, εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα το κείμενο στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Η Μέι δεν έπεισε τους 27 πως μπορεί να το καταφέρει αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντατικές επτάωρες συνομιλίες για την αναζήτηση ενός τρόπου η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς η ΕΕ να εμφανιστεί πως την πιέζει.
Η έκβαση ήταν μια συμφωνία που προβλέπει πως το Λονδίνο μπορεί – αν η Μέι αποτύχει – να ζητήσει αναβολή μεγαλύτερης διάρκειας, ως τα τέλη της χρονιάς. Αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση, και αυτή η προϋπόθεση ενδέχεται να αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο, πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Για να γίνει αυτό, η νομοθεσία στη Βρετανία ορίζει πως θα πρέπει να υπάρξει προκήρυξη τους έξι εβδομάδες νωρίτερα, τη 12η Απριλίου.
Εάν δεν προκηρύξει ευρωεκλογές τότε, η Βρετανία θα τεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην παράταση ως την 22α Μαΐου 2019, με προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Εάν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην αναβολή ως τη 12η Απριλίου και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να προτείνει τα επόμενα βήματα πριν από αυτή την ημερομηνία για να εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Επιχειρησιακό κέντρο του βρετανικού στρατού στο κέντρο του Λονδίνου
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας άνοιξε ένα επιχειρησιακό κέντρο σε ένα καταφύγιο για προστασία από επίθεση με ατομικά όπλα, στο κέντρο του Λονδίνου, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου. Αυτό το κέντρο είναι εξοπλισμένο με όλες «τις απαραίτητες υποδομές» και διαθέτει «μια ομάδα έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε επιχείρηση σε περίπτωση ανάγκης», εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου.
«Καθώς πλησιάζουμε σε μια πιθανή έξοδο (από την ΕΕ) χωρίς συμφωνία, αυτό θα είναι το μέρος όπου η απάντηση θα μπορούσε να συντονίζεται» σημείωσε ο αξιωματούχους.
Το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Άμυνας στη συνοικία Ουάιτχολ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτατης εθνικής ανάγκης, μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, το στρατιωτικό προσωπικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη μεταφορά τροφίμων, καυσίμων κι άλλων εμπορευμάτων στην περίπτωση που καταγραφούν προβλήματα στα σύνορα. Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον ανακοίνωσε ότι 3500 στρατιωτικοί θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν για να στηρίξουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες, σε περίπτωση ανάγκης.