«Δύο στα τρία» για την κυβέρνηση
- 30/06/2017, 09:06
- SHARE
Στροφή στην αναπτυξιακή ατζέντα, αλλά και στα θέματα της καθημερινότητας σχεδιάζει εκ νέου η κυβέρνηση.
Γιώργος Μελιγγώνης
“Φυγή προς τα εμπρός” με ανάπτυξη, επενδύσεις και βελτίωση της καθημερινότητας επιχειρεί ήδη από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, προκειμένου να απεμπλακεί η κυβέρνηση από όλες τις “περιφερειακές” πολιτικές συγκρούσεις που “θολώνουν” τη μεγάλη εικόνα την οποία θέλει να φιλοτεχνήσει. Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου “απαλλάχθηκε” από τους δύο εκ των τριών πονοκεφάλων: η κρίση των σκουπιδιών τελείωσε, η πολιτική κόντρα για την… παραλίγο συγκέντρωση των αστυνομικών στα Εξάρχεια ξεχάστηκε και απομένει μόνο η “υπόθεση Καμμένου”, στην οποία η ΝΔ προσπαθεί να δώσει συνέχεια.
Την επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας, άλλωστε, ανέλαβε από χθες το βράδυ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, όπου απηύθυνε προσκλητήριο επενδύσεων, ανέφερε τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει «δίκαιη ανάπτυξη» και αποκάλυψε ότι το σχέδιό του είναι να εξέλθει η χώρα από την επιτροπεία χωρίς να αιτηθεί προληπτικής γραμμής πιστωτικής στήριξης.
Στο επίκεντρο η υγεία
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, θα ρίξει το βάρος στα θέματα της καθημερινότητας και του κοινωνικού κράτους, με την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τί έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, θα απαριθμήσει όλες τις προσλήψεις που έχουν ήδη γίνει, αλλά και όσες σχεδιάζονται, ενώ θα αναλύσει και τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία, που θα κατατεθεί στη Βουλή μες στο καλοκαίρι.
Ταυτοχρόνως, δε θα παραλείψει να αναφερθεί σε όσες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην εξεταστική επιτροπή για το Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου να αναδείξει για μία ακόμη φορά τις “αμαρτίες του παρελθόντος”.
Κυνήγι επενδύσεων και θετικών ειδήσεων
Εντωμεταξύ, ήδη από χθες, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τοποθετήσει την οικονομία και την προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο στο πρώτο πλάνο, μερικές μόλις ώρες μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης με τα σκουπίδια. Αναφερόμενος στην στρατηγική της κυβέρνησης για το τέλος της επιτροπείας, όχι μόνο διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές “με το σπαθί” της, αλλά ταυτοχρόνως απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους δανειστές προληπτική γραμμή πίστωσης -που συνοδεύεται με νέες δεσμεύσεις, όπως είχε γίνει επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε μία χώρα που “να μπορεί αυτοδύναμα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και συνακόλουθα αυτόνομα να προσδιορίζει τις οικονομικές της πολιτικές μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”.
“Η Ελλάδα δε θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής”, συνέχισε, προαναγγέλλοντας ότι “γι’ αυτό και η Ελλάδα δε θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγεί καθαρά και με τις δυνάμεις της και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και αυτή την πολυετή ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας”.
Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις επαφές που έχει ως τώρα κάνει η κυβέρνηση, για να διαβεβαιώσει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς όλους “να έρθουν να επενδύσουν τώρα, όχι στο μέλλον”.
Επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, την οποία χαρακτήρισε “μεγάλο εφιάλτη” και έθεσε την καταπολέμησή της στην προμετωπίδα της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, επανέφερε το δόγμα της “δίκαιης ανάπτυξης”, διαβεβαιώνοντας, άλλωστε, ότι “δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συρρίκνωση μισθών, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας”. “Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μια οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης.
Η χώρα μας διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα, δίκτυα, υποδομές, τεχνογνωσία και πάνω απ’ όλα ένα ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και δεξιότητες”, συνέχισε, λέγοντας ότι “για τον λόγο αυτό, η προσήλωση μας είναι πρωτίστως σε μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα παραπάνω ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα”.
“Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές.
Για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, μέσω του μισθού, ώστε να συμπαρασύρει θετικά την ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας. Για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι “η βάση πάνω στην οποία επιλέγουμε να ξεδιπλώσουμε όχι γενικά το όραμα μιας αναπτυξιακής πορείας, αλλά το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο συνολικά στην ελληνική κοινωνία”.
Πηγή: news247.gr