Δύο στους τρεις εργαζόμενους δηλώνουν λιγότερα στην εφορία
- 11/10/2014, 14:45
- SHARE
Το 24% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα δεν καταγράφηκε πέρυσι από το κράτος.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» σχετικά με τις φορολογικές συνήθειες των Ελλήνων εργαζομένων. Την μελέτη εκπόνησε ο Στέφεν Χαλ, ερευνητικός εταίρος της Τράπεζας της Ελλάδας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της λιγότερα από ότι κερδίζουν ή καθόλου εισοδήματα δηλώνουν στις φορολογικές αρχές, δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Μάλιστα σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, περίπου το 24% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα δεν καταγράφηκε πέρυσι από το κράτος, λόγω φοροδιαφυγής και άρνησης στη συμμόρφωση του εκάστοτε ρυθμιστικού πλαισίου. Αντίθετα στην Ευρώπη, ο μέσος όρος περιορίζεται στο 19%.
Το φαινόμενο έχει τραβήξει την προσοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που από την πλευρά του επιδιώκει να ανασύρει την παραοικονομία στο φως, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα της κυβέρνησης.
Οι Έλληνες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό του κόσμου, θεωρούν πως οι φόροι που πληρώνουν πάνε χαμένοι. Από τη δεκαετία του ’90- και βάση με σχετική έρευνα- η «φορολογική ηθική» των Ελλήνων κατατασσόταν στις τέσσερις χαμηλότερες θέσεις σε λίστα 26 χωρών. Επίσης, η ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ χαμηλή, γεγονός που εξηγεί τη διστακτικότητα των Ελλήνων στο να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι περισσότερο διεφθαρμένος συγκριτικά με κάθε άλλο κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως αίτιο που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα, θεωρείται και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων.
Και τα κίνητρα (φοροδιαφυγής) για τους Έλληνες είναι ισχυρά καθώς οι κρατικές εισφορές αναλογούν στο 43% του συνολικού κόστους εργασίας αντί του 26% που είναι ο μέσος όρος στον πλούσιο κόσμο.
Η παραοικονομία, κατά συνέπεια, περιορίζει τη φοροεισπρακτική δυνατότητα της κυβέρνησης και πλήττει την ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμη: