Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, το ρωσικό LNG ξεπερνά το 17% των εισαγωγών της ΕΕ

Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, το ρωσικό LNG ξεπερνά το 17% των εισαγωγών της ΕΕ
18 January 2024, Mecklenburg-Western Pomerania, Binz: On a platform (M) on the pipeline pipelay vessel "Castoro 10" off the Baltic Sea resort of Binz (Binzer Bucht) in Prorer Wiek on the Baltic Sea, experts are working on connecting two sections of the pipeline connecting the "German Baltic Sea" energy terminal in Mukran. The LNG terminal should be ready for operation this winter according to the ideas of the investors and the German government. Initially, a special ship is to be stationed in the port of Mukran to convert the liquefied natural gas delivered by tanker back into gas and then feed it into the German gas grid near Lubmin via the 50-kilometre underwater pipeline from Mukran on the island of Rügen. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ΕΕ εισήγαγε ενεργειακά προϊόντα αξίας 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δύο χρόνια μετά από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εισαγωγές του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνούν το 17%, με τις ΗΠΑ να ευθύνονται για σχεδόν το 50% των πποσοτήτων LNG που εισάγονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat και αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν το ήμισυ του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (47,4%), μπροστά από τη Ρωσία (17,7%) και την Αλγερία (9,9%).

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πετρελαιοειδών της ΕΕ προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (17,1%), τη Νορβηγία (13,6%) και το Καζακστάν (10,9%).

Σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου σε αέρια μορφή προήλθε από τη Νορβηγία (46,6%). Ακολούθησε η Αλγερία με 19,7%, μπροστά από τη Ρωσία με 17,3%.

Συνολικές εισαγωγές ενέργειας

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ΕΕ εισήγαγε ενεργειακά προϊόντα αξίας 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν συνολικά σε 183,8 εκατομμύρια τόνους. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, οι εισαγωγές μειώθηκαν τόσο σε αξία (-26,4%) όσο και σε καθαρή μάζα (-10,4%).

Η αξία του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε αέρια μορφή μειώθηκε κατά 56,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 11,7%.

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν απότομη μείωση της αξίας (-54,1%) και πιο μέτρια μείωση του όγκου (-11,4%).

Η σημαντική μείωση της αξίας αντανακλά τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου μετά την εκτίναξη των τιμών το 2022, ενώ η μείωση του όγκου θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης της ΕΕ, όπου οι χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15%.

Τόσο η αξία όσο και ο όγκος των εισαγόμενων πετρελαιοειδών παρέμειναν σταθεροί σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 (αύξηση 0,4% στην αξία και μείωση 0,9% στον όγκο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: