Διονύσης Τσίτος (Managing Director της Volton): Ο γρίφος της πράσινης μετάβασης
- 14/01/2025, 12:20
- SHARE
Γράφει ο Διονύσης Τσίτος – Managing Director, Volton
Η πράσινη μετάβαση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με σημαντικό αντίκτυπο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία. Παρά τις θετικές προοπτικές που προσφέρει η πράσινη ενέργεια, η μετάβαση αυτή συνοδεύεται από σημαντικά εμπόδια και απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές σε πολλούς τομείς.
Αρχικά, η πράσινη μετάβαση συνεπάγεται υψηλό κόστος. Αν και το κοινό υποστηρίζει την ανάγκη για καθαρή ενέργεια, η διάθεση να επωμιστεί το κόστος μετάβασης σε αυτή φαίνεται ιδιαίτερα περιορισμένη.
Η πρόσφατη έρευνα «New Energy Consumer» του 2024 της Accenture σε 16.800 οικιακούς πελάτες από 18 χώρες έδειξε πως το 37% των νοικοκυριών παγκοσμίως αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών τους, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στην Ελλάδα. Από αυτούς, το 54% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να υποστηρίξει την καταβολή ενός premium καθαρής ενέργειας, με το 48% να αναφέρει την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας ως κύρια αιτία.
Αντίθετα, το 81% από τους ερωτηθέντες επιθυμεί τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, χωρίς όμως να συμμετέχει οικονομικά στη μετάβαση αυτή, γεγονός που από μόνο του συνιστά μεγάλο εμπόδιο στην υλοποίηση της πράσινης μετάβασης.
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου, η κατάσταση αυτή δημιουργεί έναν δύσκολο γρίφο. Η απορρόφηση του κόστους από την ίδια την επιχείρηση χωρίς την υποστήριξη ή καλύτερα τη συμμετοχή του καταναλωτή οδηγεί σε μειωμένα περιθώρια κέρδους και κατ’ επέκταση σε επιβεβλημένη αναθεώρηση του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Στην αναζήτηση, δηλαδή, νέων στρατηγικών για να αντεπεξέλθουν και σε αυτή την πρόκληση.
Στη Volton είμαστε ήδη ένα βήμα μπροστά. Για να διαφοροποιηθούμε έχουμε ήδη εστιάσει σε τρεις βασικούς τομείς, και συγκεκριμένα στην ενίσχυση της παραγωγής καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ενδυνάμωση της εμπειρίας του πελάτη και την εισαγωγή νέων συμπληρωματικών υπηρεσιών.
Από τη μία, η επένδυση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνει το κόστος για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα προχωράμε σε ενέργειες για να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση και την εμπειρία των πελατών μας. Εξάλλου, οι πελάτες δεν ενδιαφέρονται μόνο για την τιμή του ρεύματος, αλλά και για την ποιότητα της εξυπηρέτησης και τη συνολική εμπειρία που εμείς προσφέρουμε.
Από την άλλη, επενδύουμε στην παροχή νέων υπηρεσιών, καθώς με το νέο έτος ξεκινάμε, ως τέταρτος τηλεπικοινωνιακός πάροχος, τη διάθεση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και αργότερα μέσα στον χρόνο θα ξεκινήσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και γρήγορου Ίντερνετ μέσω οπτικών ινών.
Αυτή η διαφοροποίηση μας επιτρέπει να προσφέρουμε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στους πελάτες μας, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη σταθερότητα στα έσοδα. Παρά τις προκλήσεις, βλέπουμε θετικά την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου. Και όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκτιμήσεις, η ενίσχυση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει προοπτικές. Αν το 50% της παραγωγής προέρχεται από αυτές τις πηγές, ήδη είμαστε σε καλό δρόμο.
Οι προκλήσεις
Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος αφορά στις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού. Και αυτό γιατί οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούν θέσεις εργασίας και βελτιώνουν τις τοπικές υποδομές.
Ο δεύτερος λόγος αφορά τη γραφειοκρατία. Παρά τις προσπάθειες για απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, οι επενδύσεις συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις. Ένα αρκετά ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Volton για την οποία από το 2021 εκκρεμεί η αδειοδοτική διαδικασία για μια επένδυση ΑΠΕ ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και συνεργασία μεταξύ των φορέων, της κυβέρνησης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προώθηση της πράσινης μετάβασης.
Συνοψίζοντας, το ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, που έχει υψηλό κόστος, επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας και δυσχεραίνει την πτώση των τιμών παρά την αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχουν γεωγραφικές ανισότητες και ιδιαιτερότητες που κάνουν το κόστος ακόμα υψηλότερο, καθώς οι διαφορές στο κόστος της ενέργειας μεταξύ Βορρά και Νότου είναι σημαντικές.
Το συμπέρασμα είναι ότι η πράσινη μετάβαση είναι μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδικασία. Η επιτυχία της εξαρτάται από την αντιμετώπιση των οικονομικών και θεσμικών προκλήσεων, καθώς και από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι καταναλωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι οι επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες για το μέλλον και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπους να εξισορροπήσουν το κόστος αυτών των επενδύσεων με την ανάγκη για ανταγωνιστικές τιμές και βιώσιμες επιχειρηματικές στρατηγικές.
*Η ειδική έκδοση «CEO Initiative Book» κυκλοφορεί μαζί με το νέο τεύχος του Fortune Greece από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.
Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members