Dior: 70 χρόνια υπεροχής στην πρώτη αναδρομική έκθεση του οίκου

Dior: 70 χρόνια υπεροχής στην πρώτη αναδρομική έκθεση του οίκου

Συνώνυμος του γαλλικού στιλ, ο οίκος μόδας επιμένει να ορίζει το κόκκινο χαλί και να είναι το label που αγαπούν οι διάσημοι του Χόλιγουντ.

Ένα χωροχρονικό ταξίδι στην πολύχρονη δημιουργικότητα και ιστορία του οίκου Dior προτείνει η έκθεση «Dior: Από το Παρίσι στον κόσμο», που φιλοξενείται στο Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ. Περισσότερες από 200 ενδυματικές δημιουργίες, έργα τέχνης, αντικείμενα, αξεσουάρ, κοσμήματα, φωτογραφίες, σχέδια, βίντεο και άλλο αρχειακό υλικό. Είναι η πρώτη αναδρομική έκθεση για τον οίκο και αποτελεί μια επισκόπηση δημιουργικής διαδρομής σε διάστημα μεγαλύτερο των 70 χρόνων.

Η έκθεση σχεδιάστηκε από το στούντιο OMA και ο σχεδιασμός συνομιλεί με το κτίριο Χάμιλτον, όπου φιλοξενείται του Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ, εμπνέεται από το περίβλημα από τιτάνιο του κτιρίου και αξιοποιεί τις μοναδικές γεωμετρίες των αιθουσών Άνσουτς και Μακόρμικ.

«Τα εκθέματα σε εκθέσεις μόδας έχουν έναν πιο στενό βαθμό σύνδεσης με τους επισκέπτες της έκθεσης λόγω της εμπορικής φύσης του ενδύματος, πράγμα το οποίο επιτρέπει στον κόσμο να στοχάζεται τη μόδα μέσα στην ίδια του τη φαντασία, σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο» εξηγεί ο Σοχέι Σιγκεμάτσου, που ηγήθηκε του σχεδιασμού της συγκεκριμένης έκθεσης. «Στόχος μας για την πρώτη αναδρομική του οίκου Dior στις ΗΠΑ είναι να μεταφέρει (στους επισκέπτες) το αφήγημα του οίκου, με προσιτό και πειστικό τρόπο, ιχνηλατώντας περιεκτικά τις εμπνεύσεις και ιδέες του οίκου και μεγεθύνοντάς τις μέσα από ένα ταξίδι στον χώρο και τα αντιθετικά υλικά» προσθέτει.

Η έκθεση «Dior: From Paris to the world» θα παραμείνει στο Denver Art Museum έως τις 3 Μαρτίου του 2019.

Ποιος ήταν ο Christian Dior

Ο Dior γεννήθηκε στην Γκρανβίλ της Νορμανδίας και το 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Παρόλο που ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική ακολούθησε τις επιθυμίες των γονιών του να γίνει διπλωμάτης και σπούδασε στο École des Sciences Politiques το διάστημα 1923-1926.

Το 1927 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Το 1928 μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του άνοιξε μια μικρή αίθουσα τέχνης στην οδό de la Boetie με την επωνυμία Galerie Jacques Bonjean. Το 1931 πεθαίνει η μητέρα του και ο αδελφός του και η οικογένειά του καταστρέφεται οικονομικά. Κατόπιν όλων αυτών των γεγονότων αναγκάζεται να κλείσει την γκαλερί του.

Η καριέρα του άρχισε την δεκαετία του 1930 όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Κάποια από τα σχέδια του αγοράστηκαν και από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes. Εκείνη την εποχή γνωρίζεται και με τον Robert Piguet όπου αγοράζει μερικά σχέδιά του και κάποια δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro.

Με την επιστροφή του το 1941 και μέχρι το 1946 εργάστηκε στον Lucien Lelong. Το 1946 άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι (30 Avenue Montaigne) με την υποστήριξη του οίκου υφασμάτων Boussac (60.000 γαλλικά φράγκα).

Ο Marcel Boussac (ονομαζόταν και Βασιλιάς του Βαμβακιού) είχε στην κατοχή του μεταξύ άλλων και τον οίκο Philippe et Gaston. Ο Boussac προσέγγισε τον Dior με σκοπό να τον αναλάβει αλλά τελικά πείστηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου οίκου μόδας. Ο οίκος Dior στεγάστηκε σε ένα υπέροχο κτίριο στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne. Απασχολούσε 85 άτομα και ήταν διακοσμημένο στα αγαπημένα χρώματα του λευκό και γκρι. Διευθυντής ορίζεται ο Jacques Rouët.

Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως το «New Look». Η αισθητική του, σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται από τους περιορισμούς του πολέμου, παρέπεμπε στο παρελθόν.

Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου. Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του. Αυτός ήταν επίσης που συνέλαβε την ιδέα του «τέλους αδείας» που σήμαινε ότι έπαιρνε αμοιβή για καθένα από τα σχέδιά του. Καθιέρωσε μεταξύ άλλων της γραμμές Tulip, Η, Α και Υ.

Ο Dior πέθανε το 1957 σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή προσβολή.