Διπλό το «κακό» χωρίς Αμερικανούς τουρίστες
- 29/06/2020, 12:45
- SHARE
Με αφίξεις πτήσεων εξωτερικού σε όλα τα τοπικά αεροδρόμια και άνοιγμα όλων των λιμανιών σε πλοία εξωτερικού από μεθαύριο, 1η Ιουλίου εγκαινιάζεται η τουριστική σεζόν στα ελληνικά νησιά, αλλά το embargo της Ευρώπης σε χώρες υψηλού κινδύνου εξάπλωσης του ιού Covid-19 εγείρει σοβαρές αβεβαιότητες και πιέζει ακόμη περισσότερο τις – έστω και περιορισμένες – προσδοκίες για τα έσοδα της τουριστικής αγοράς τους επόμενους μήνες.
Λόγος γίνεται κυρίως για τον αποκλεισμό των ΗΠΑ από τη λίστα των χωρών για τις οποίες η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της στον εισερχόμενο τουρισμό. Αν και η επίσημη λίστα των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί – κατά πληροφορίες θα δημοσιευθεί με την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, μέχρι αύριο – οι ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Τουρκία συμπεριλαμβάνονται στις χώρες υψηλού κινδύνου λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων Covid-19 και ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνουν αποκλεισμένες, κάτι που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.
Αντίθετα χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Σερβία, ακόμη και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία φέρονται μεταξύ αυτών για τις οποίες αίρονται οι περιορισμοί.
Η λίστα των χωρών με τις οποίες θα αποκατασταθεί η αεροπορική σύνδεση έγινε «μήλον της έριδος» στη συζήτηση Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, καθώς δυνητική παράταση των αποκλεισμών για ορισμένες χώρες, ακόμη και για δύο εβδομάδες, έως τις 15 Ιουλίου, όπως εκτιμάται, θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα πολλών χωρών, ειδικά της Μεσογείου.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ήδη ότι χάνει 1,8 δισ. ευρώ από τον αποκλεισμό των Αμερικανών τουριστών ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το συνάλλαγμα που αφήνουν οι Αμερικανοί τουρίστες αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Επομένως οι περιορισμένες εισροές τουριστών, ειδικά εθνικοτήτων που διαθέτουν υψηλή αγοραστική δύναμη, ασκεί επιπλέον πιέσεις στα έσοδα τα οποία φέτος ειδικά για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κινηθούν στο 20-25% της περσινής χρονιάς, όπως ανέφερε στο περιθώριο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ ο πρόεδρος του συνδέσμου, Γιάννης Ρέτσος. Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το 2019 ο τουρισμός συμμετέχει στο ΑΕΠ με ποσοστό 20,8% και στην απασχόληση με 21,7% καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο ξεπερνούν του 946.200.
Τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό ξεπερνούν τα 17,7 δισ. ευρώ χωρίς την κρουαζιέρα. Ειδικά από τις ΗΠΑ το 2019 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 1,178 εκατ. πολίτες αφήνοντας στα ταμεία των ελληνικών επιχειρήσεων 1,18 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι Αμερικανοί είναι στην τρίτη θέση του καταλόγου των καλών “πελατών” της Ελλάδας μετά τους Γερμανούς και τους Βρετανούς έχοντας αυξήσει το μερίδιο τους κατά 6,7% πέρυσι.
Πλήγμα και για το tax free
Όσο καθυστερεί η απελευθέρωση των διεθνών ταξιδιών τόσο μεγαλώνει η ζημιά για τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, που έμειναν κλειστά για μήνες σε λιμάνια, αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα και για την αγορά tax free. Ουσιαστικά, η περίπτωση embargo με τις ΗΠΑ μεταφράζεται σε ισχυρό πλήγμα και για τα έσοδα του ελληνικού λιανεμπορίου αν σκεφτεί κανείς ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας της συγκεκριμένης αγοράς μετά τους Κινέζους. Το ποσοστό τους επί της συνολικής αξίας της αγοράς tax free shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ τουριστών από χώρες εκτός ΕΕ) ανέρχεται σε 14%, με βάση τα στοιχεία του 2019 έναντι 32% των Κινέζων. Μάλιστα η τρίτη χώρα της κατάταξης απέχει μακράν, αφού το Ισραήλ που ακολουθεί, εμφανίζει μερίδιο μόλις 6% και ακολουθεί η Ρωσία με 5%. Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι το μερίδιο των Αμερικανών στην αξία της αγοράς tax free βαίνει αυξανόμενο, έχοντας καταγράψει ανάπτυξη 46% πέρυσι. Οι Αμερικανοί κατέχουν ηγετική θέση στη συγκεκριμένη κατάταξη μαζί με τους Αιγύπτιους ενώ αυξανόμενη βαίνει και η μέση δαπάνη τους ανά συναλλαγή εμφανίζοντας ρυθμό 15% το 2019 ξεπερνώντας κάθε άλλη εθνικότητα στο εθνικό μας χαρτοφυλάκιο.