Διπλωματική αντεπίθεση από την κυβέρνηση με Χαφτάρ για τις τουρκικές προκλήσεις
- 17/01/2020, 09:07
- SHARE
Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος σήμερα Παρασκευή στις 10.30 το πρωί θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν και χθες κατά την άφιξη του στρατάρχη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου διαμένει. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.
Υποδέχθηκα πριν λίγο στην Αθήνα τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Khalifa Haftar. pic.twitter.com/nm6ZguPATy
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 16, 2020
Για την επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη, που θα παραμείνει και την Παρασκευή στην Αθήνα, κινητοποιήθηκαν άνδρες της αντιτρομοκρατικής, της ομάδας Δίας, η Τροχαία και άνδρες της ΟΠΚΕ.
Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με Χαφτάρ- Απειλή βέτο από Μητσοτάκη
Την ώρα που η χώρα μας έχει αποκλειστεί από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα, μια απόφαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, η Αθήνα επιχειρεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι οποίες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να έχουν και την έγκριση της Ελλάδας.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για βέτο σχετικά με την όποια συμφωνία αποφασιστεί για τη Λιβύη αν προηγουμένως δεν έχει καταργηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα τρία 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο δεν ενέχει μόνο συμβολισμούς αλλά αποτελεί μια σημαντική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα.
Ο στρατάρχης Χαφτάρ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να δείξουν ότι η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει ως θεατής στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ως εκ τούτου, ο Χαφτάρ όταν θα μεταβεί στο Βερολίνο θα φέρει στις «αποσκευές» του και τις ελληνικές θέσεις για το λιβυκό ζήτημα, κάνοντας από την πλευρά του σαφές πως η όποια πολιτική λύση θα πρέπει να έχει την έγκριση και της Ελλάδας.
Διπλωματικός «πυρετός»
Το βέβαιο είναι ότι η άφιξη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Ελλάδα δημιουργεί νέα δεδομένα και διπλωματικές εξελίξεις λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου.
Σήμερα όλη η προσοχή τόσο από τα ελληνικά όσα και από τα διεθνή μέσα αναμένεται να πέσει στην συνάντηση που θα έχει ο Λίβυος στρατάρχης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην διπλωματική σκακιέρα ήδη υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση με πιο πρόσφατο την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι στέλνει στρατό στην Λιβύη και ερευνητικό σκάφος στις περιοχές της συμφωνίας με την Τρίπολη.
Από την πλευρά της η Αθήνα, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μία «καρέκλα» στην διάσκεψη του Βερολίνου, που παραδοσιακά έμενε «απρόσκλητη» όλα τα χρόνια, φαίνεται τελικά να μην καταφέρνει να πείσει την Γερμανία. «Κακώς δεν προσκληθήκαμε. Μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο» είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον Alpha.
Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια- Σούκρι για τις εξελίξεις στη Λιβύη
Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, εν όψει της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου της προσεχούς Κυριακής είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Σάμεχ Σούκρι και Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.
Όπως αναφέρεται, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, με αφορμή ιδιαίτερα την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης, όσον αφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου και την κατάσταση στη Λιβύη. Μάλιστα, οι κ. Δένδιας και Σούκρι προσέθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση της κρίσης της Λιβύης.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης.
Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου και να καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί επιτυχής.
Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος της Αθηνάς μία τόσο κρίσιμη στιγμή με την επίσκεψη Χαφτάρ;
Το βράδυ της Παρασκευής ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε την πρώτη του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος του μετέφερε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας για ακόμη μία φορά πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι άκυρη, ενώ πρωταρχικός στόχος είναι πάντα η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η Αθήνα λοιπόν θέλει να δείξει με αυτό των κύκλων συναντήσεων πως ακόμη μπορεί να ασκήσει επιρροή και πιέσεις τόσο σε όσους δεν την «κάλεσαν» στη διάσκεψη του Βερολίνου αλλά και να περάσει προς τα έξω το παράδειγμα πως δεν είναι απλώς ακροατής στις πιέσεις και τα παιχνίδια του Ερντογάν.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και με τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο με την Τουρκία για την μεταξύ τους οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει μαζί της.
Τι θέλει να κερδίσει ο Χαφτάρ
Η επιθυμία του Λίβυου στρατάρχη είναι να αποκτήσει επαφές και αναγνώριση με ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα, η οποία θεωρείται και γείτονας.
Ακόμη, ο αντίπαλος του αναγνωρισμένου πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέτ Σάρατζ, που διαφωνεί με το μνημόνιο συνεργασίας της χώρας του με την Τουρκία, δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε συγκεκριμένα σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν
Το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών για μία ακόμα φορά πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη λίγα 24ωρα πριν από την διάσκεψη του Βερολίνου. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.
Παράλληλα η Γαλλία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ήδη βρίσκεται το αεροπλανοφόρο ενώ στην ομάδα προστασίας μετέχει και ελληνική φρεγάτα. Η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020.