Διπλωματικός πυρετός για το Barbaros- Παραμένει ανοιχτά της Αμμοχώστου
- 31/07/2020, 09:31
- SHARE
Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα πρόκληση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων (Τασουτσού) αργά το απόγευμα της Τετάρτης.
Παρά την αναδίπλωση της Τουρκίας και την αναβολή των σεισμολογικών ερευνών του Oruc Reis κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι προκλήσεις συνεχίζονται, καθώς ανακοινώθηκε νέα Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Η θέση του Barbaros το πρωί της Παρασκευής
Το Barbaros που βρισκόταν στο λιμάνι Τασουτσού απέπλευσε και χθες εισήλθε στη κυπριακή ΑΟΖ από τα βορειοανατολικά. Ήδη βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου και συνοδεύεται από βοηθητικό σκάφος.
Στην κίνηση της Τουρκίας αντέδρασε η Λευκωσία με έκδοση Antinavtex δεσμεύοντας την ίδια περιοχή και ενημερώνοντας τα διαπλέοντα πλοία για την παρουσία του Barbaros κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Σε ανοιχτή γραμμή Αθήνα- Λευκωσία
Την ίδια στιγμή, σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα πρόκληση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του υπογράμμισε πως οι τουρκικές κινήσεις παραβιάζουν κατάφωρα την Κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη- Πούτιν
Με πρωτοβουλία του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο να ζητηθεί η παρέμβαση του προς την Άγκυρα, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση με απόσυρση των ερευνητικών της πλοίων από την κυπριακή ΑΟΖ.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι η συνομιλία των κ.κ. Αναστασιάδη και Πούτιν διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών και σε αυτήν ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου ομολόγου του προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Άγκυρα να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.
Από πλευράς του ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσων διαπραγματεύσεων στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
Υποσχέθηκε πως θα παρέμβει προς τον πρόεδρο Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε έναν δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Παρέμβαση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε, «παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».
Σημειώνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και πριν έξι ημέρες, όταν την καλούσε να σταματήσει να αυξάνει τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.