Δείπνο Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο: Στο «μενού» χρέος, επενδύσεις και προσφυγικό
- 16/11/2016, 09:07
- SHARE
Καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των ΗΠΑ, τόνισε ο Μπ. Ομπάμα.
Η υποδοχή και το δείπνο
O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Ο κ. Παυλόπουλος συνόδευσε τον Αμερικανό Πρόεδρο στην αίθουσα «Βυζαντινό» του Προεδρικού Μεγάρου, όπου βρίσκονται οι 130 προσκεκλημένοι για το επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ.Ομπάμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού στο δείπνο περιλαμβανε γαρίδες με ριζότο, σφυρίδα Λευκάδας με βραστά λαχανικά, γλυκό με κάστανο, λευκό κρασί και στο τέλος, τσάι ή καφέ.
Εκατέρωθεν των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, παρακάθησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.
Το «μενού» των θεμάτων
Τόσο στο δείπνο, όσο και στις προηγούμενες συναντήσεις του Αμερικανού Προέδρου με τους Έλληνες Αξιωματούχους, πέραν του κομβικού ζητήματος του χρέους συζητήθηκαν το προσφυγικό, το Κυπριακό και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σε σχέση με το προσφυγικό, για το οποίο ο Μπ. Ομπάμα και δημοσίως για άλλη μια φορά χαιρέτισε τη στάση της χώρας μας και των Ελλήνων, υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος, από ελληνικής πλευράς ετέθη θέμα παροχής υλικοτεχνικής βοήθειας, ιδιαίτερα για τη σωστή φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από αμερικανικής πλευράς υπήρξε ανταπόκριση.
Αναφορικά με τον ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ως παράγων σταθερότητας, είναι χαρακτηριστικές οι δημόσιες αναφορές του Ομπάμα στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενώ συνεχάρη τη χώρα μας γιατί εξακολουθεί να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Σε σχέση με τον ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, κυβερνητικές πηγές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα, λέγοντας ότι ήταν από τα κυρίαρχα στην ατζέντα των συζητήσεων.
Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στον ενεργειακό τομέα με τους αγωγούς TAP και IGB, αλλά και σε σχέση με τη δυναμική που αναπτύσσεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά τον εντοπισμό των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει κόστος»
Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει κόστος για το οποίο δεν είναι υπεύθυνος, ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια του δείπνου.
Δίχως να μας κάμπτει το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας εν πολλοίς λανθασμένης και αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας, συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας, εντός της ΕΕ, και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους εκείνους τους εταίρους μας που συμμερίζονται τον γνήσιο και ανιδιοτελή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προκειμένου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, κυρίως, δε, τις αρχές και τις αξίες του σεβασμού του ανθρώπου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή, τις αρχές και τις αξίες οι οποίες καθιστούν στο διηνεκές ζοφερό παρελθόν τους εφιάλτες του φασισμού και το ναζισμού που άφησε πίσω του ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στο τεράστιο αυτό ζήτημα, το οποίο έχει κύρια αιτία του τον πόλεμο στη Συρία, και την ευρύτερη περιοχή, και το οποίο κάθε άλλο παρά οφείλεται σε δικά μας λάθη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε την τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα η οποία, όπως είπε, διαπράττει κατά κυριολεξία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Όμως κ Πρόεδρε, είπε απευθυνόμενος στον κ. Ομπάμα, η υπεράσπιση των προσφύγων και η εξάλειψη της τρομοκρατίας, προϋποθέτει το τέλος του πολέμου στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Ο στόχος αυτός είναι κοινή υπόθεση των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ρωσίας. Και χαιρόμαστε διότι εσείς, με τη σώφρονα και οραματική πολιτική σας, κατανοήσατε πλήρως αυτή τη μεγάλη αλήθεια και την κάνατε πράξη.
Αντιφώνηση Μπ. Ομπάμα στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο: Καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι η ελληνική φιλοξενία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως επισήμανε, επικαλούμενος λόγια του Περικλέους, “και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς.”
“Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεγερσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε” τόνισε ο κ. Ομπάμα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην αυριανή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
“Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι” πρόσθεσε.
Ο κ. Ομπάμα είπε ότι “πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό.”
“Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών” υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Ο Μπ. Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε “μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας”, καθώς “το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: “Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας.” Και πρόσθεσε: “Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς.”
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήγειρε την πρόποσή του λέγοντας “στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές” ενώ ολοκλήρωσε την πρόποσή του, λέγοντας στα ελληνικά “Στην υγειά σας”.