Διψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Διψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Feature Symbolic picture energy price flat rate for pensioners, money, household money, spend money, poverty in old age, save, forced savings, money shortage, euro bills, wallet, purse, purse, Hartz IV, energy cost flat rate, state support, social assistance, budget, count money, cost of living, costs, inflation . ?SVEN SIMON Photo Agency GmbH & Co. Press Photo KG # Princess-Luise-Str. 41 # 45479 M uelheim / R uhr # Tel. 0208/9413250 # Fax. 0208/9413260 # GLS Bank # BLZ 430 609 67 # Account 4030 025 100 # IBAN DE75 4306 0967 4030 0251 00 # BIC GENODEM1GLS # www.svensimon.net. (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η μόδα της αποταμίευσης αρχίζει να μοιάζει με ένα μακρινό όνειρο για τους Γερμανούς.

Στο όριο του 10% έφθασε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, για πρώτη φορά κατά τη μεταπολεμική περίοδο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Γκέοργκ Τιλ, επισήμανε ότι η αύξηση, από 7,9% τον Αύγουστο, οφείλεται κυρίως στην εκπνοή της ισχύος του μέτρου για το ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ μηνιαίως στα μαζικά μέσα μεταφορά όλης της χώρας και στην ταυτόχρονη κατάργηση της έκπτωσης στα καύσιμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Postbank, το 53,9% των Γερμανών αποταμιεύει πλέον πολύ λιγότερο έως καθόλου, εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκαλούν οι υψηλές τιμές ενέργειας. «Ένας αυξημένος αριθμός αποταμιευτών δεν έχει πλέον κεφάλαιο», επισημαίνει και ο επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της Deutsche Bank, Ούλριχ Στέφαν, στην εφημερίδα Muenchner Merkur και αναφέρει ότι οι καταναλωτές εκλήθησαν να δαπανήσουν 43,9% περισσότερα για ενέργεια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 18,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είμαστε πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης»

Η Γερμανία δεν είναι πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, άλλες χώρες περνούν καλύτερα την τρέχουσα κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τόνισε ότι η χώρα του έχει μεγάλη ανάγκη από πολιτική δράση προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της, αναφερόμενος εμμέσως σε φοροελαφρύνσεις.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καθήκον της για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Λίντνερ από την Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αναφερόμενος μάλιστα στις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη κατά 1,5% στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «έναν ευπρόσδεκτο λόγο» προκειμένου να ζητηθεί μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, τόνισε, η Γερμανία υποφέρει ιδιαίτερα από τις δημογραφικές εξελίξεις και οι τιμές της ενέργειας είναι εδώ και χρόνια πολύ υψηλότερες από ό,τι σε άλλες χώρες. Τώρα η κυβέρνηση εργάζεται, τόνισε, για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και για τη δημιουργία «δημοσιονομικών αναχωμάτων» απέναντι κυρίως στον πληθωρισμό ο οποίος εμποδίζει την ανάπτυξη. Προανήγγειλε δε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις 31 Οκτωβρίου.