Πώς η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φέρει εκατοντάδες δισ. δολάρια στις μεγαλουπόλεις
- 05/12/2018, 17:30
- SHARE
Ποσοστό μεγαλύτερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, που καταναλώνουν πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενέργειας.
Η εφαρμογή «πράσινης στρατηγικής», όπως λωρίδες κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων και καλύτεροι κατασκευαστικοί κανόνες, μπορούν να αποφέρουν σε 94 πόλεις του κόσμου συλλογικά οφέλη ύψους 583 δισ. δολαρίων συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα ενός παγκοσμίου δικτύου πόλεων.
Το Δίκτυο Πόλεων C40 αναφέρει τα μέσα μεταφοράς, τα κτίρια και τη βιομηχανία ως προτεραιότητες που θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική της κλιματικής αλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρυνθούν οι μεγάλες επενδύσεις και θα αποτραπούν 223.000 πρόωροι θάνατοι καθώς οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται περισσότερα χρόνια.
«Η έρευνα αυτή προσδιορίζει ποσοτικά και παρέχει την έκθεση επιχειρησιακής σκοπιμότητας έργου για κάτι που οι δήμαρχοι γνώριζαν επί μακρόν ότι ισχύει: η ανάληψη τολμηρής δράσης αναφορικά με το κλίμα βελτιώνει επίσης την δημόσια υγεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής της C40 Μαρκ Γουότς. «Δεν υπάρχει πλέον κάποιο αντιστάθμισμα για τις πόλεις ανάμεσα στην υλοποίηση πολιτικής που ευνοεί το περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και την βελτίωση της υγείας των πολιτών», προσθέτει ο ίδιος.
Οι πόλεις είναι σημαντικοί παίκτες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον χρηματοδοτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον IFC.
Ποσοστό μεγαλύτερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, που καταναλώνουν πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενέργειας και αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 70% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημειώνει ο IFC.
Οι ερευνητές του C40 δήλωσαν ότι οι πόλεις θα πρέπει να επιβάλουν το περπάτημα, την χρήση ποδηλάτου και πολιτικές μαζικών δημόσιων μεταφορών, να θεσπίσουν αυστηρά επίπεδα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να προωθήσουν την κυκλοφορία οχημάτων με μηδενικές εκπομπές και να καθιερώσουν περιοχές μηδενικών εκπομπών.
Οι πόλεις θα πρέπει να υιοθετήσουν αυστηρούς κανονισμούς για τα νέα κτίρια και να πραγματοποιήσουν μετατροπές σε παλαιότερα κτίρια για την βελτίωση του συστήματος θέρμανσης, εξαερισμού ή φωτισμού, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Επικεντρώνοντας στην πράσινη πολιτική σε μέσα μεταφοράς, κτίρια και βιομηχανία οι πόλεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 87%, υποστήριξαν οι ερευνητές.