Δύσκολη «εξίσωση» η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
- 02/12/2017, 18:01
- SHARE
Παρά την αισιοδοξία από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τους λιγνίτες. Η πολιτική για τον άνθρακα, οι εργαζόμενοι και οι Κινέζοι.
Με συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στα θέματα της ενέργειας (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 την Παρασκευή η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Αναφορικά με τα θέματα της ενέργειας ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι «έκλεισαν απόψε». Σήμερα υπήρξε συμφωνία με την DG Comp και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει το market test για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, σημείωσε.
Οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 στην Αρκαδία, μαζί με το ορυχείο που τις τροφοδοτεί, η μονάδα Μελίτη 1 και η άδεια για τη Μελίτη 2 στη Φλώρινα μαζί με το ορυχείο της Βεύης, θα ενταχθούν στο market test για τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος το οποίο θα γίνει από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) το Δεκέμβριο.
Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Τη διαδικασία θα κάνει η ΔΕΗ η οποία θα προσλάβει σύμβουλο για το σκοπό αυτό, ενώ η επιχείρηση θα κάνει επίσης την αποτίμηση και την διαδικασία απόσχισης.
Την ίδια στιγμή, αρχίζουν τα δύσκολα καθώς από τη δική τους πλευρά, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την πώληση, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για… black out.
Ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, καθώς διακυβεύεται το μέλλον 1.300 εργαζομένων, προσθέτοντας ότι σήμερα θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων.
Δύσκολη εξίσωση η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ
Η πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή καθιστά την επένδυση σε λιγνίτη υψηλού ρίσκου, καθώς καθίσταται ασύμφορος. Σήμερα το κόστος παραγωγής για ένα λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 50-60 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά το 2030 αναμένεται να έχει εκτιναχθεί κοντά στα 100 ευρώ, λόγω ακριβώς της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων. Συνεπώς δυτικοευρωπαικές εταιρείες θα προκαλέσουν μεγάλη έκπληξη εφόσον εμφανισθούν.
Παρότι ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του market test που θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου, τίποτε από επενδυτικής πλευράς δεν συνηγορεί σε αυτό.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή σε σχετικό της ρεπορτάζ, οι εγχώριοι επενδυτές ξεκινούν από τη βασική εκτίμηση που συνοψίζεται στο ότι «ο λιγνίτης ως καύσιμο στο νέο πλαίσιο της πολιτικής απανθρακοποίησης που εφαρμόζει η Ε.Ε. δεν είναι αποδοτικός» και καταλήγουν στην «αποχή» από το market test του Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλη και δομική αλλαγή για την αγορά ηλεκτρισμού, και μέχρι να αποσαφηνιστούν τα θέματα για την πώληση των μονάδων, όπως το τι θα κληρονομήσουν μαζί με το χαρτοφυλάκιο που θα αγοράσουν (εργαζόμενους, συμβάσεις, εργολαβίες κ.λπ.), το πού θα μπει ο πήχης του εύλογου τιμήματος κ.λπ., παρακολουθούν τις εξελίξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγή στάσης.
Οι δυνητικοί επενδυτές έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν λιγνίτες χωρίς νερά, προεξοφλούν την αποτυχία του market test και εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία θα οδηγήσει στο τέλος στην πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης με πρόσφατες δηλώσεις του διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο.
Όσον αφορά τη πιθανότητα κινεζικές εταιρείες να εκφράσουν ενδιαφέρον, αυτή φαίνεται προς το παρόν να έχει ατονήσει…