Δύσκολη εξίσωση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2023

Δύσκολη εξίσωση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2023
?????ω?????(EUROKINISSI/E?I???Q?U) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το θολό τοπίο στην Ευρώπη, τα δημοσιονομικά περιθώρια και ο προσανατολισμός σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.

Οι αυξημένες ανάγκες για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης και τα σημάδια ύφεσης σε ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες δυσκολεύουν τις προβλέψεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες και την πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος αναδύοντας προκλήσεις για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που ετοιμάζει την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2023 την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανεξάρτητα με τις όποιες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πιθανή συνέχιση της ρήτρας διαφυγής λόγω των δημοσιονομικών αναγκών που συνεπάγεται η ενεργειακή κρίση, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα.

Στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι λαμβάνουν μεν όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης για να προφυλάξουν την οικονομία από τη διεθνή ύφεση τονίζουν δε τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται περιορισμένες δαπάνες για επιδοτήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος το 2023, γεγονός που αναμένεται να συνεισφέρει στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, σε συνδυασμό με ένα καλό σκορ στους δείκτες εσόδων και ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός φέτος, με βάση τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δεν αποκλίνουν πολύ από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, εκτιμάται στο 8,9% με επιβράδυνση το 2023 σε 3,5%. Το ΑΕΠ με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ αναμένεται στο 5,3% φέτος και στο 2,1% το 2023. Πρόκειται για επιδόσεις καλύτερες από τον μ.ο. της ΕΕ όπου ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιβράδυνσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Ο υψηλός πληθωρισμός, η εξασθένηση της ζήτησης μετά την πανδημία, η αύξηση του κόστους χρήματος και η αποδυνάμωση του ευρώ έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις και καταναλωτές σε μείωση δαπανών ενώ το αυξημένο κόστος ενέργειας καθιστά ολοένα πιο πιθανό ο ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, ακόμη και ύφεσης, για ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Αυτό το περιβάλλον θέτει περιορισμούς στο αισιόδοξο αφήγημα για την Ελλάδα που εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, ρεκόρ ξένων επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών. Ως εκ τούτου «η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια φάση ασυνήθιστα υψηλής διεθνούς αβεβαιότητας με εύλογες συνέπειες για τις παραδοχές ως προς τον προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική πολιτική». Αυτό άλλωστε ανέφερε χθες στο συνέδριο του Economist για το Sustainable Finance ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι με αυτό το δεδομένο το οικονομικό επιτελείο επιλέγει τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας. Εξάλλου, ο Paolo Fioretti, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα, έκανε λόγο στο ίδιο συνέδριο για την ανάγκη επιστροφής της Ελλάδας σε ένα «σώφρον δημοσιονομικό μονοπάτι», υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα απόνερα της διεθνούς κρίσης θα φέρουν χαμηλότερη ανάπτυξη, ή και μικρή ύφεση, το διάστημα που θα ακολουθήσει και άρα συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση ιδανικά να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο φέτος ώστε να είναι σε θέση να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες συνδέει πλέον με το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι επενδύσεις αποτελούν κλειδί για το μέλλον, όπως είπε. «Τις αναλάβαμε στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τις αυξήσαμε κατά 30% και θα τις ενισχύσουμε περισσότερο», σχολίασε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια ύφεση, αν αυτή προκύψει στην Ευρώπη λόγω της διεθνούς κρίσης. Χαρακτήρισε, σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα, παράγοντα για τον οποίο δήλωσε και πάλι αισιόδοξος.