Δύσκολοι καιροί για δισεκατομμυριούχους!
- 08/09/2013, 08:31
- SHARE
Δύο ιστορίες επιτυχίας και αποτυχίας στην πολλά υποσχόμενη Ασία.
Δύο Ασιάτες, δύο διαφορετικές πλοκές γύρω από την ίδια λίγο-πολύ σε επίλογο ιστορία: τις οφθαλμαπάτες που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση πλούτου στις ασιατικές μεγαλουπόλεις του 21ου αιώνα. Εκεί ,όπου η προσωπική επιδίωξη για διάκριση κι επιτυχία μπορεί μεν να θυμίζει σε μεγάλο βαθμό εκείνη που διαμόρφωσε την Ευρώπη τον 19ο και τη Βόρεια Αμερική τον 20ο αιώνα, πιθανόν όμως να συνοδεύεται από ανάλογες, καταστροφικές συνέπειες σε ηθικό κι ανθρώπινο κόστος…
Αυτό λίγο-πολύ σκιαγραφούν στα τελευταία βιβλία τους δύο 40ρηδες Ασιάτες συγγραφείς, τα οποία προτείνει χωρίς δεύτερη σκέψη για ανάγνωση… γνώση και.. συμμόρφωση η γαλλική Le Monde. Οι τίτλοι τους μπορεί να ξεγελούν: «Δισεκατομμυριούχος πέντε αστέρων» και «Πώς να γίνετε εμετικά πλούσιος στην αναπτυσσόμενη Ασία».
Όμως, το κοινό τους συμπέρασμα είναι ότι η αχανής ήπειρος δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη την νέα «Γη της Επαγγελίας» για τους -υποψήφιους και μη- δισεκατομμυριούχους. Θεωρούνται δε αμφότερα ένας πολύτιμος οδηγός για όσους θέλουν να σκιαγραφήσουν την ψυχολογία των Ασιατών καπιταλιστών, μάλιστα από… πρώτο χέρι!
Διαβάστε ακόμη: «Σπαγκοραμμένοι» δισεκατομμυριούχοι
Το βιβλίο φέρει την υπογραφή του πετυχημένου συγγραφέα Μοσίν Χαμίντ από το Πακιστάν, που έπειτα από λαμπρές σπουδές στο Πρίνστον και στο Χάρβαρντ επέστεψε στα πάτρια εδάφη της Λαχώρης.
Στο νέο βιβλίο του -ουσιαστικά ένα χρονογράφημα ενός κοινωνικού αριβιστή- πρωταγωνιστής είναι ένα νεαρό αγόρι με φτωχική καταγωγή, που βάζει σκοπό ζωής να γίνει μεγάλος και τρανός και τελικά τα καταφέρνει. Όμως, το προσωπικό του τίμημα για κάθε επιτυχία είναι τέτοιο, που δικαιολογεί ως υπενθύμιση ζωής τον τίτλο του τελευταίου κεφαλαίου: «Να έχεις έξοδο».
Αντίθετα, στον «Δισεκατομμυριούχο πέντε αστέρων» του διακεκριμένου Κινεζο-Μαλαισιανού συγγραφέα Τας Αου, πρωταγωνιστές είναι μία ομάδα νεαρών από την Μαλαισία, που ξεκινούν την δική τους Οδύσσεια μέχρι την μαγευτική Σαγκάη. Όμως, εκεί, το νέο τους ξεκίνημα γίνεται τόσο άγαρμπα, όσο σχεδόν και η άτσαλη προσγείωσή τους στην κυνική πραγματικότητα της ασιατικής μητρόπολης.
Διαβάστε επίσης: Ένας εκατομμυριούχος… σκουπιδιάρης!
«Οι φιλοδοξίες μας, τα όνειρά μας, εκπληρωμένα κι ανεκπλήρωτα», σχολιάζει ο Αου. Ο Χαμίντ προτιμά να χρησιμοποιήσει πιο σκληρά λόγια. «Η λογική της αγοράς για ανάπτυξη προστάζει περισσότερα λεφτά, περισσότερα αυτοκίνητα, ένα μεγαλύτερο σπίτι. Αλλά αυτά είναι μόνον η μισή ανθρώπινη ιστορία. Η άλλη μισή είναι οι απώλειες. Χάνουμε αυτούς που αγαπούμε και τελικά χάνουμε την ίδια μας τη ζωή. Αλλά γι’ αυτή την πλευρά της ιστορίας -πώς να χειριζόμαστε τις απώλειες- η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να μας εξοπλίσει»…