Disrupt Greece 2018: Ραντεβού στις 25 Σεπτεμβρίου για τον μεγάλο διαγωνισμό
- 08/07/2018, 10:00
- SHARE
Η καινοτομία, το ταλέντο και το μέλλον της εργασίας στην «καρδιά» του φετινού διαγωνισμού - Στο Μουσείο Μπενάκη συναντιούνται σπουδαίοι ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό.
Μπορεί να ακούγεται κοινότoπο, όμως η αλήθεια είναι μία: Ο εχθρός του καλού είναι μόνο το καλύτερο. Και όταν στοχεύεις να ταράξεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα νερά της εγχώριας νεοφυούς επιχειρηματικότητας, οι απαιτήσεις που θέτεις οφείλουν, πρώτα από όλα, να ξεπεράσουν τις δικές σου προσδοκίες.
Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο ο στόχος των Fortune, Industry Disruptors-Game Changers και της εταιρείας Παπαστράτος είναι να σχεδιάσουν, να προετοιμάσουν και να τιμήσουν την αποστολή τους για τη δημιουργία ενός ζωντανού και εξελισσόμενου δικτύου καινοτομίας που θα αποτελέσει παράδειγμα για το μέλλον όλων μας. Πάνω σε αυτές τις αρχές δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο η ιδέα του Disrupt Greece, ενός διαγωνισμού που επιστρέφει και φέτος δυναμικά για να επιβεβαιώσει πως η δημιουργικότητα δεν γνωρίζει όρια.
Τον διαγωνισμό καινοτομίας στηρίζουν και φέτος τα σημαντικότερα μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ το Disrupt Greece για το 2018 τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΒ. Κοινός στόχος να αναδείξουν ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα αποτελέσει το ιδανικό «role model» για την Ελλάδα, βάζοντας στο επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, το ταλέντο και την ευελιξία των startups. Ήδη η πρώτη φάση των αιτήσεων ολοκληρώθηκαν και περισσότερες από 80 ομάδες βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης.
Οι δέκα φιναλίστ θα παρουσιάσουν την ιδέα τους στο μεγάλο event στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Σε αυτό θα δώσουν το παρών επίσης σπουδαίοι ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό (περισσότερα στο disruptgreece.gr)
«Ο διαγωνισμός Disrupt Greece δεν είναι κάτι τετριμμένο, και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από την όλη διαδικασία» αναφέρει στο Fortune η Αθηνά-Πoλίνα Ντόβα, co-founder και COO της Owiwi, νικήτριας ομάδας της περσινής διαγωνιστικής διαδικασίας.
«Λάβαμε μέρος επειδή πιστεύουμε ότι οι ιδέες που γεννιούνται μέσα από αληθινές ανάγκες είναι αυτές που θα δώσουν και τη λύση» σημειώνει, περιγράφοντας τη δική του εμπειρία, ο Χρήστος Σταμάτης, CEO της Mermix, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση του Disrupt Greece 2017.
«Η κοινότητα των μελών και συνεργατών του Disrupt Greece, ένα σημαντικό δίκτυο από επιχειρηματίες και επενδυτές που μας στήριξαν, είναι το μεγαλύτερο δώρο για τη συμμετοχή μας» ήταν το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό του ιδρυτή της Hopwave Γιώργου Πιπιλίδη, όταν κλήθηκε να απαντήσει τι ήταν αυτό που αποκόμισε από τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό και την κατάκτηση της τρίτης θέσης.
Συνολικά οι ομάδες που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ύψους 100.000 ευρώ, ενώ οι φιναλίστ του Disrupt Greece θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχειρηματική ιδέα τους μπροστά σε ένα δυναμικό κοινό, σε ένα μεγάλο event, στις 25 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη.
Επιπλέον, η ΣΟΛ, η μεγαλύτερη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών στην Ελλάδα, θα σχεδιάσει για τους φετινούς φιναλίστ του διαγωνισμού ένα πρόγραμμα πρακτικής και τεχνικής βοήθειας για τη συνολική οικονομική και αναπτυξιακή εικόνα του εγχειρήματός τους.
Συµµετοχή, γνώση, δικτύωση
Εάν εξετάσει κάποιος τους τρεις αυτούς πυλώνες των εμπειριών που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες του Disrupt Greece, κατανοεί ότι μια διαδικασία σαν αυτή δεν μπορεί να σταματήσει. Σε έναν κόσμο θεαματικών τεχνολογικών εξελίξεων, το νέο πρότυπο οφείλει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής.
«Η ενίσχυση του οικοσυστήματος των startups αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή, γιατί το μέλλον βρίσκεται ακριβώς εκεί: στις φρέσκες ιδέες, στην επιχειρηματική τόλμη, στα μικρά λάθη και στις γρήγορες προσαρμογές. Αυτό έκανε και η Παπαστράτος μέσα από τη στροφή της στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, εγκαταλείποντας έπειτα από 87 χρόνια την παραγωγή τσιγάρων. Πιστεύουμε στον δρόμο που ανοίγει το Disrupt Greece. Με τον δικό μας τρόπο τον ακολουθούμε και εμείς, σαν μια startup… 87 ετών» σημειώνει ο Χρήστος Χαρπαντίδης, CEO και πρόεδρος της Παπαστράτος, που έκανε το δικό της ηχηρό «disrupt», σε μια αγορά που σπάνια αλλάζει και αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της πλατφόρμας καινοτομίας.
«Βασικός στόχος μας στο Fortune είναι να φέρνουμε στο προσκήνιο τους ανθρώπους, τις ιδέες, τις εταιρείες και τις ευκαιρίες που κάνουν τη διαφορά, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα» υπογραμμίζει η Αναστασία Παρετζόγλου, brand manager του Fortune. «Γι’ αυτό η ανάδειξη και η στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα, και ο μεγάλος κύκλος καινοτομίας Disrupt Greece μάς δικαίωσε. Φέτος ο διαγωνισμός επανήλθε με οδηγό το μέλλον: Τι σημαίνει η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων και με ποιον τρόπο θα αλλάξουν τη ζωή μας και το μέλλον της εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ; Ποιες ψηφιακές δεξιότητες θα απαιτεί η νέα εποχή; Σε αυτές τις ερωτήσεις, απαντήσεις και λύσεις έχουν κυρίως οι startups».
Τι θα ήταν, όμως, ένας διαγωνισμός καινοτομίας χωρίς τους ανθρώπους που βλέπουν πίσω από τα τετριμμένα; Ανθρώπους που είδαν τη σπίθα να ανάβει πριν καν καταλαγιάσει η καταιγίδα των εξελίξεων στην οικονομία και την κοινωνία μας;
«Όταν οι Industry Disruptors-Game Changers ξεκίνησαν το Disrupt, το 2013, η νεοφυής καινοτόμος επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έκανε ακόμα τα πρώτα βήματά της» υπογραμμίζει ο Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Industry Disruptors-Game Changers. «Σήμερα, νέες δομές και χρηματοδοτικά εργαλεία δημιουργούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για καινοτόμους επιχειρηματίες. Με το φετινό Disrupt Greece πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω: Μοχλεύουμε ιδέες για το μέλλον της εργασίας, που μετασχηματίζεται από την επίδραση των νέων τεχνολογικών λύσεων και της καινοτομίας».
Η φετινή διαδρομή του Disrupt Greece φιλοδοξεί να καταγράψει το πώς εργάζονται τα ευέλικτα σχήματα και πώς επηρεάζουν τη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων. Να φέρει κοντά τη νέα γενιά επιχειρηματικότητας με τον κόσμο της αγοράς. Να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση ανθρώπων της αγοράς βγάζοντας μέσα από όλους τη φιλοσοφία της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Το Disrupt που καθένας από εμάς οφείλει να εντάξει στη λειτουργία της επιχείρησής του για να δει τις προσπάθειές του να αποδίδουν.
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.