Δυστοπία ανατιμήσεων σε πέντε βασικά commodities, λόγω Ουκρανίας
- 24/02/2022, 10:28
- SHARE

epa09531415 Laborers load containers onto a cargo ship at a port in Dili, East Timor, also known as Timor Leste, 19 October 2021. According to the Asian Development Bank (ADB), East Timor's economy is expected to grow in 2021 and 2022 amid the COVID-19 pandemic, driven by the government's economic recovery plan and public investments. EPA/ANTONIO DASIPARU
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εφιάλτη ανατιμήσεων φέρνει σε βασικά προϊόντα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις κυρώσεις από την πλευρα των δυτικών να ενισχύουν τους φόβους για κατάρρευση της καμπύλης προσφοράς.
Έδαφος για διπλωματία δεν υπάρχει πλέον, με τον λόγο να έχουν πάρει πλέον τα όπλα. Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ήδη απενεργοποίησαν την ουκρανική αεράμυνα, ενώ από την πλευρά τους οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι κατέρριψαν 5 ρωσικά αεροσκάφη.
Μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, τις ισχυρότερες πιέσεις αναμένεται να δεχθούν πέντε βασικά προϊόντα:
- Το αλουμίνιο: Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το ~6% της παγκόσμιας προσφοράς αλουμινίου, με την προσφορά ήδη να δυσκολεύεται. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η Ρωσία παρήγαγε περίπου 3,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αλουμινίου το 2021, με την παγκόσμια παραγωγή του μετάλλου να ανέρχεται σε περίπου 68 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Τα στοιχεία του CIA World Factbook δείχνουν ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, παράγοντας περίπου 39 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021, ωστόσο και η Ρωσία είναι μεγάλος εξαγωγέας.
- Το πετρέλαιο: Η Ρωσία είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, καθώς αντλεί περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ αντλούν περίπου 11,6 εκατομμύρια βαρέλια ενώ η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται σε περίπου ~96 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι διεθνείς τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου αυξάνονται περίπου κατά 20% από έτος σε έτος και διαπραγματεύονται σε υψηλά επτά ετών. Ο βετεράνος αναλυτής Ντέιβιντ Ρος «βλέπει» ότι οι τιμές του πετρελαίου «σίγουρα» θα φτάσουν τα 120 δολάρια το βαρέλι και η παγκόσμια οικονομία θα «αλλάξει ριζικά» εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
- Το φυσικό αέριο: Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου, αντλώντας περίπου 639 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2021, ή σχεδόν το 17% της παγκόσμιας παραγωγής 3,854 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σύμφωνα με τα στοιχεία της BP. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε νέα υψηλά, αφού ένας αγωγός που φέρνει ρωσικό αέριο στη Γερμανία ρέει πλέον προς τα ανατολικά. Ο λόγος για τον Yamal-Europe, μήκους 2.607 μιλίων, που είναι ένας από τους σημαντικότερους δρόμους για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό της αέριο ως όπλο στην πολιτική διαμάχη που συνδέεται με την Ουκρανία. Ήδη το φυσικό αέριο Βόρειας Ευρώπης (Ολλανδία) σημειώνει άλμα 30%, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, με την τιμή να φτάνει στα 116 ευρώ ανά MWh.
- Ο χαλκός: Τα στοιχεία του USGS δείχνουν ότι η Ρωσία παρήγαγε 920.000 τόνους εξευγενισμένου χαλκού το 2021 – περίπου το 3,5% του παγκόσμιου συνόλου, εκ των οποίων η Nornickel παρήγαγε 406.841 τόνους. Η UMMC και η Russian Copper Company είναι οι άλλοι δύο μεγάλοι παραγωγοί, με την Ασία και την Ευρώπη να αποτελούν τις βασικές εξαγωγικές αγορές της Ρωσίας. Οι τιμές των «πράσινων» μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, προβλέπεται να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά λόγω της πολιτικής μηδενικών εκπομπών. Το καφέ μέταλλο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω της αυξανόμενης χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ΑΠΕ. Οι τιμές αναφοράς του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου βρίσκονται επί του παρόντος στα 10.100 δολάρια ανά τόνο – όχι πολύ μακριά από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών του Μαΐου 2021 των 10.724,50 ανά τόνο.
- Το κοβάλτιο: Σύμφωνα με στοιχεία από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), η Ρωσία παρήγαγε 7.600 τόνους κοβαλτίου το 2022, περισσότερο από το 4% του παγκόσμιου συνόλου. Ωστόσο, η Ρωσία ήταν μακράν δεύτερη μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία παρήγαγε 120.000 τόνους. Η Nornickel (GMKN.MM) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στη Ρωσία, πούλησε 5.000 τόνους το 2021. Αφού ανέβηκαν περισσότερο από 90% το 2021, κυρίως λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι τιμές του κοβαλτίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν το 2022.