Δείτε σε δύο λεπτά γιατί «φρίκαραν» οι αγορές παγκοσμίως
- 08/01/2016, 13:31
- SHARE
Το 2016 βρήκε τα χρηματιστήρια σε κατάσταση πανικού.
Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, μετά τις εκτεταμένες χτεσινές απώλειες που ξεπέρασαν το -2%, από το σκηνικό κραχ στις αγορές της Κίνας και το πετρέλαιο.
Πρόκειται για μια μικρή αντίδραση, καθώς από τις αρχές του 2016 οι αγορές παγκοσμίως βρίσκονται σε κατάσταση «πανικού».
Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε:
1. Οι μετοχές στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη χειρότερη αρχή έτους στην ιστορία
Ο δείκτης Dow Jones έχει μειωθεί κατά 5,2% τη νέα χρονιά – πρόκειται για το χειρότερο πρώτο τετραήμερο έτους που έχει καταγραφεί ποτέ. Και έρχεται μετά από το 2015, το χειρότερο έτος από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
2. Οι μετοχές στην Κίνα καταρρέουν
Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην Κίνα. Ο δείκτης Shanghai Composite έχει μειωθεί κατά 12% το νέο έτος.
3. Και η Ευρώπη συμπιέζεται επίσης
Η χρηματιστηριακή αγορά της Γερμανίας έχει πέσει κατά 7% φέτος. Και οι μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία είναι επίσης στο μείον 5%.
4. Η Κίνα χάνει την οικονομική ορμή της
Η παγκόσμια κατάρρευση των αγορών αποτελεί εν πολλοίς αντανάκλαση των ανησυχιών ότι η οικονομία της Κίνας πρόκειται να έχει απότομη «προσγείωση», με συνέπειες για όλη την παγκόσμια οικονομία. Οι ειδήσεις από την Κίνα επιβεβαιώνουν ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας συνεχίζεται.
5. Το νόμισμα της Κίνας βρίσκεται σε χαμηλό πενταετίας
Η Κίνα επέτρεψε στο νόμισμά της, το γουάν, να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του από το 2011 και δώθε. Η υποτίμηση ενός νομίσματος μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βοηθώντας τις εξαγωγές, αλλά μπορεί να προκαλέσει και έξοδο χρήματος από τη χώρα. Παράλληλα, αυξάνει τον κίνδυνο ενός νομισματικού πολέμου μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων της.
6. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου εντείνεται
Οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν στα 32 δολάρια το βαρέλι – πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Το φτηνό πετρέλαιο είναι καλό για τους οδηγούς, αλλά όχι για τα χρηματιστήρια. Στις ΗΠΑ, τα κέρδη των εταιρειών ενεργείας παραπαίουν, ενώ πολλοί θεωρούν την πτώση του πετρελαίου ως προάγγελο μιας βαθύτερης κάμψης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
7. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κορυφώνονται
Οι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία τη διογκούμενη ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα έκανε ακόμα πιο σκοτεινή την παγκόσμια γεωπολιτική εικόνα, λέγοντας ότι έκανε δοκιμή υδρογονοβόμβας, αν και αξιωματούχοι στις ΗΠΑ αμφιβάλλουν ότι συνέβη πραγματικά κάτι τέτοιο.
8. Υπάρχουν φόβοι επανάληψης του 2008
Ο τωρινός πανικός της αγοράς θύμισε στον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Άλλοι ειδικοί, όμως, πιστεύουν ότι η σύγκριση είναι υπερβολική.