Δυτικές εταιρείες στη Ρωσία: Ποιες μένουν, ποιες φεύγουν
- 27/05/2023, 12:15
- SHARE
Περισσότερες από 500 εταιρείες έχουν αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και ένας παρόμοιος αριθμός εταιρειών έχουν αποσυρθεί εντελώς. Επιπλέον 151 «περιορίζουν τις δραστηριότητές τους», 175 «κερδίζουν χρόνο» και 230 «συνεχίζουν κανονικά», σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που διατηρεί το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και αναδημοσιεύει το AP. Οι κινεζικές εταιρείες κατέχουν εξέχουσα θέση στην τελευταία κατηγορία.
Ιδού μερικές από τις δυτικές εταιρείες που επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία, όπως τις παραθέτει το AP:
Η Volkswagen έκλεισε πρόσφατα μια συμφωνία για την πώληση του ρωσικού της βραχίονα, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου της στην πόλη Καλούγκα με 4.000 εργαζόμενους, σε μια εταιρική οντότητα που υποστηρίζεται από τον Ρώσο αντιπρόσωπο Avilon. Η συμφωνία είχε καθυστερήσει για μήνες λόγω αγωγής της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας GAZ. Αυτή κατασκεύαζε αυτοκίνητα ως υπεργολάβος για τη VW μέχρι που η συνεργασία έληξε κοινή συναινέσει τον Μάιο του 2022.
Επίσης, ο ιδιοκτήτης της KFC, Yum! Brands, αποσύρθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022 και ορισμένα από τα εστιατόρια έχουν μετονομαστεί σε Rostic’s, ένα πρώην μετασοβιετικό brand. Και οι πελάτες δεν φαίνεται να αισθάνονται καμιά διαφορά μεταξύ του KFC και του Rostic’s.
Όσο για την αυστριακή εταιρεία δασικών προϊόντων Mondi, εξακολουθεί να περιμένει έγκριση μετά τη συμφωνία που συνήψε τον Αύγουστο για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εργοστασίου στην πόλη Σικτιβκάρ, έναντι 95 δισεκατομμυρίων ρουβλίων στον όμιλο Augment Investments Group του δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Χαρίτονιν.
Τέλος, η γνωστή ιταλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Enel συμφώνησε να πουλήσει τις συμμετοχές της σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil, μεταξύ άλλων, η οποία τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Άλλες εταιρείες έχουν επιλέξει να παραμείνουν στη Ρωσία και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Ενδεικτικά, η Burger King, που ανήκει στην Restaurant Brands International, και η Carl’s Jr., η οποία ανήκει στην CKE Restaurants, είναι αμφότερες ακόμα ανοιχτές στη Μόσχα.
Πέρυσι, ο πρόεδρος της RBI International, Ντέιβιντ Σήαρ, δήλωσε σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους ότι οι συμφωνίες franchise καθιστούν αδύνατο να αναγκαστεί ο τοπικός φορέας να κλείσει, ενώ η εταιρεία προσπαθεί να πουλήσει το μερίδιο 15% που κατέχει στο joint venture. Στους εταίρους της περιλαμβάνεται ο επενδυτικός βραχίονας της κρατικής τράπεζας VTB Bank. «Δεν υπάρχουν νομικές ρήτρες που να μας επιτρέπουν να αλλάξουμε μονομερώς τη σύμβαση», δήλωσε. «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να δείτε άλλα brands στη Ρωσία με παρόμοιες δομές να συνεχίζουν να λειτουργούν στην αγορά». Τα όποια κέρδη θα διατεθούν στον οργανισμό του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Τα προϊόντα της ιταλικής εταιρείας ποτών Campari Group, η οποία παρασκευάζει το δημοφιλές λικέρ Aperol, εξακολουθούν να διατίθενται στη Ρωσία. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα σταματήσει τη διαφήμιση και θα μειώσει τις δραστηριότητές της σε επίπεδα που να αρκούν για να πληρώσει τους 118 εργαζομένους της στη Ρωσία.
Τέλος, η τουρκική Anadolu Efes έχει λανσάρει νέα προϊόντα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός ενεργειακού ποτού και μιας μπύρας χωρίς αλκοόλ, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.