«Οι Έλληνες είναι αριστοτέχνες στη φοροδιαφυγή»
- 17/09/2015, 14:31
- SHARE
Για κατεστημένα συμφέροντα στη χώρα μας και απροθυμία των Ελλήνων πολιτικών για περιορισμό των φορολογικών προνομίων κάνει λόγο ο δημοσιογράφος Hugo Dixon.
«Όχι μόνο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι απρόθυμος να μετατρέψει τη συμφωνία, η οποία θα φέρει 86 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια, αλλά και το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, είναι έτοιμο να το υποστηρίξει επίσης», αναφέρει σε άρθρο του για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα μας ο αρθρογράφος των New York Times, Hugo Dixon, και προσθέτει:
«Μία από τις λίγες βεβαιότητες για τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα είναι σύμφωνα πως θα δημιουργήσουν μια κυβέρνηση που θα δεσμεύεται, τουλάχιστον ονομαστικά, στην συμφωνία διάσωσης που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο μήνα με τους πιστωτές της χώρας (…) ένας απλός παρατηρητής μπορεί να πιστεύει ότι η συμφωνία καταδικάζει την Ελλάδα σε περισσότερα χρόνια λιτότητας. Αυτό είναι ένα μέρος της ιστορίας, αλλά όχι η κύρια οπτική του. Οι δύο προηγούμενες διασώσεις της Ελλάδας προσπάθησαν να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους».
Στη συνέχεια, σημειώνεται: «αντιθέτως, το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης έχει σκοπό να καταπολεμήσει την εξαπάτηση και να αφαιρέσει τα προνόμια που απολαμβάνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες, οι εφοπλιστές και οι φαρμακοποιοί. Ορισμένοι από αυτούς είναι φυσικοί υποστηρικτές του πρώην συντηρητικού συνασπισμού, κάτι που εξηγεί γιατί δεν έκανε περισσότερα για να μειώσει τα προνόμιά τους (και γιατί ο Τσίπρας, ένας αριστερός, βλέπει μεγάλα πολιτικά κέρδη στο να το κάνει)» και συμπληρώνει:
«Οι θιγόμενες ομάδες μπορεί να επηρεαστούν, αλλά η χώρα θα επωφεληθεί. Οι τιμές θα υποχωρήσουν και η καταναλωτική επιλογή θα αυξηθεί καθώς οι επιχειρήσεις θα ανταποκρίνονται στον ανταγωνισμό. Και εάν η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πετύχει, οι έντιμοι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να κουβαλούν το χρέος εκείνων που εξαπατούν».
Το άρθρο καταλήγει υπογραμμίζοντας: «οι Έλληνες δεν ήταν απλώς δημιουργικοί στα προνόμια, αλλά έχουν υπάρξει αριστοτέχνες στη φοροδιαφυγή. Για να στοχεύσει το πρόβλημα αυτό, η νέα συμφωνία προσδιορίζει ευρύτερα την φοροδιαφυγή. Επίσης καταργεί την έκπτωση 30% στον ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που κάνει δυνατό για τους ανθρώπους να αγοράζουν αγαθά σε ένα νησί με μικρότερο ΦΠΑ και να τα φέρνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα».
«Η Ελλάδα έπρεπε να υπομείνει μια σχεδόν θανάσιμη εμπειρία προτού προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει την τεράστια γκάμα των κατεστημένων συμφερόντων της. μένει να φανεί εάν η επόμενη κυβέρνηση θα στοχεύσει δυναμικά αυτά τα προνόμια. Αλλά εάν το κάνει, η Ελλάδα θα προκύψει με μια πιο δίκαιη και πιο αποδοτική οικονομία».