«Ο Τσίπρας τζογάρει την Ελλάδα»
- 27/06/2015, 18:30
- SHARE
«Η Ευρωζώνη πιθανότατα θα επιβιώσει, όμως η ετοιμόρροπη δομή της θα δοκιμαστεί έντονα».
«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει ένα τεράστιο τζογάρισμα με το μέλλον της Ελλάδας. Ζητώντας δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η τελευταία πρόταση των πιστωτών για παροχή ρευστού ως αντάλλαγμα για αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, ο έλληνας πρωθυπουργός προσφέρει στον ελληνικό λαό μια επιλογή μεταξύ του κακού και του εξαιρετικά κακού. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος μπορεί να έρχεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία. Η Ευρωζώνη πιθανότατα θα επιβιώσει, όμως η ετοιμόρροπη δομή της θα δοκιμαστεί έντονα», αναφέρει ο αρθρογράφος Hugo Dixon σε άρθρο του για το ελληνικό δημοψήφισμα και προσθέτει:
«Πριν το δημοψήφισμα επί των όρων των δανειστών, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου, είναι πιθανό να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Δεν είναι ξεκάθαρο πως η προσφορά των δανειστών θα παραμείνει στο τραπέζι, ακόμα και αν την θέλει ο ελληνικός λαός. Αν δεν την θέλουν, τότε μπροστά υπάρχει η επιστροφή στη δραχμή και περισσότερη μιζέρια. Ο Τσίπρας στην ουσία ζητά η Ελλάδα να βγει από το ευρώ.
Τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ευθύνονται για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Όμως ο Τσίπρας χειρίστηκε ιδιαίτερα άσχημα τις διαπραγματεύσεις καθώς τήρησε μια υπερβολικά συγκρουσιακή στάση».
Και καταλήγει: «Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον πιο δύσκολο καιρό της προβληματικής ιστορίας της. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αφορά την αγορά τεράστιων όγκων ομολόγων που εκδίδουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, πιθανότατα θα διατηρούσε υπό έλεγχο την κατάσταση.
Αν όμως η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα υπήρχαν ενοχλητικά ερωτήματα ως προς το αν άλλες προβληματικές χώρες μπορεί μελλοντικά και αυτές να αποχωρήσουν. Υπό ορισμένες συνθήκες, τέτοιες αμφιβολίες μπορεί να γίνουν αυτοεκπληρούμενες.
Πέραν του οικονομικού αντίκτυπου, ένα Grexit θα έφερνε βιτριολικές αντεγκλήσεις, που θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν για πολλά χρόνια τις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις».