DLD 2016: H Google ξέρει ποια είναι τα λάθη που «σκοτώνουν» τις startups
- 28/09/2016, 12:30
- SHARE
Όλα όσα πρέπει να αποφύγετε σε επτά απλά βήματα.
Αποστολή στο Ισραήλ
Αν η Google ξέρει κάτι καλά, αυτό είναι από επιχειρήσεις. Ξέρει πως μπορεί μια νέα επιχείρηση να ενισχύσει τη παρουσία της στην αγορά που δραστηριοποιείται, ποια είναι εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να κερδίσει πελάτες και πώς μπορεί να προσαρμοστεί στις συνεχείς αλλαγές, που επιφέρει η τεχνολογική εξέλιξη.
Ο τεχνολογικός κολοσσός έδωσε το παρόν και φέτος στο πλαίσιο του DLD Tel Aviv Innovation Festival 2016 και προσέφερε στο κοινό όλα όσα ήθελε να μάθει. Μυστικά της επιτυχίας ή ακόμα και της αποτυχίας για κάθε startup που ξεκινάει τώρα την επιχειρηματική της πορεία.
Μέσα από μια σειρά συζητήσεων οι συνεργάτες της Google προσπάθησαν να ενημερώσουν το κοινό των επίδοξων και όχι μόνο επιχειρηματιών για τα εργαλεία που έχει στη πλατφόρμα της, ενώ παράλληλα έδωσε συμβουλές που συνοψίζονται όλες σε μια φράση: «Ποια είναι τα λάθη που κάνουν σήμερα οι startups και πώς να τα αποφύγετε».
Ο Dr. Jacob Greenshpan, Google Developer Expert με πάνω από 22 χρόνια εμπειρίας, έχει βοηθήσει περισσότερες από 1.000 εταιρείες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Μιλώντας σε ένα ενθουσιώδες κοινό, κατέληξε σε ένα συμπέρασμα: Είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγεις ένα λάθος, απ’ ότι να το λύσεις. Λάθη τα οποία επαναλαμβάνονται από την πλειοψηφία των startups ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα και σε ποιον κλάδο δραστηριοποιούνται.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα επτά θανάσιμα “αμαρτήματα” για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Λάθος 1ο: «Ξέρω ποια είναι η αγορά μου, ξέρω ποιοι είναι οι χρήστες μου και δε χρειάζεται να τους γνωρίσω».
Ο Greenshpan είναι απόλυτος όταν λέει πως οι περισσότεροι επιχειρηματίες, ειδικά όσοι βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δεν ξέρουν ποιοι είναι οι χρήστες τους και ποιο είναι το background τους, αφού πάντα θα υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα τους διαφεύγουν. Όπως τονίζει ανάλογα με το κοινό, πρέπει να προσαρμόζεται και το προϊόν.
Λάθος 2ο: «Οι startuppers μιλάνε με τους χρήστες, αλλά δε τους βλέπουν να χρησιμοποιούν το προϊόν»
Ένα από τα λάθη των νέων επιχειρηματιών είναι πως δεν συναντούν τους χρήστες. Αυτό σημαίνει πως δεν ξέρουν πως χρησιμοποιούν το προϊόν τους. Ο έλεγχος του προϊόντος αρκεί να γίνει μια φορά, όπως ξεκαθαρίζει ο Greenshpan – οι χρήστες δεν αλλάζουν, το ίδιο και η εμπειρία τους.
Ακόμη τονίζει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύνδεσης μεταξύ όσων λένε οι χρήστες και όσων στο τέλος κάνουν όταν έρχεται η ώρα της αγοράς, φέρνοντας για παράδειγμα την έρευνα που έκανε η Sony, όταν σχεδίαζε to Walkman. Τότε η εταιρεία σε έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε σε συγκεκριμένο focus group, έλαβε απαντήσεις που έδειχναν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θα αγόραζε τη συσκευή σε οποιοδήποτε χρώμα πλην του μαύρου, κάτι το οποίο δε συνέβη πότε στη πραγματικότητα.
Λάθος 3ο: «Βλέπουν προς τη λάθος κατεύθυνση»
Ακόμα κι αν οι startups συναντήσουν τους χρήστες τους, κάτι που σπάνια γίνεται, έχουν τη τάση να μην αξιοποιούν τη σχέση αυτή. «Σκεφτείτε μεγαλόφωνα» λέει ο Greenshpan, παροτρύνοντας τους νέους επιχειρηματίες να ζητούν feedback απ’ τους χρήστες, καθότι είναι οι μοναδικοί αντικειμενικοί κριτές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί ένας επιχειρηματίας να επιλύσει πολύ φτηνά τα λάθη της πλατφόρμας του. «Ακόμη και πέντε χρήστες να πούνε τη γνώμη τους για την πλατφόρμα, το 80% των προβλημάτων μπορεί και να εντοπιστούν και έτσι θα μπορείτε να προχωρήσετε στην επίλυση τους».
Λάθος 4ο: «Το φαινόμενο του ‘’αυτό-χρήστη’’»
Έχοντας παρακολουθήσει δεκάδες ομιλίες για τα λάθη που κάνουν οι startups και διαβάσει ακόμα περισσότερα άρθρα, χάρηκα πάρα πολύ όταν άκουσα για πρώτη φορά ο ειδικός της Google να τονίζει ένας λάθος που κάνουν πολλοί επιχειρηματίες και είναι η αντίδραση τους στην κριτική ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.: «Σε εμένα λειτουργεί μια χαρά» είναι η απάντηση που δίνουν συνήθως. Όπως τόνισε ο Greenshpan. οι επιχειρηματίες δε πρέπει να υποτιμούν κανέναν χρήστη και κανένα σχόλιο. Από τη στιγμή που δε δούλεψε σωστά για έναν, έστω και μια φορά – είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στον επόμενο.
Λάθος 5ο: Δεν χρησιμοποιούν τα πραγματικά δεδομένα
Οι startuppers μπορεί να έχουν πλέον στη διάθεση τους μια μεγάλη γκάμα εργαλείων για να μπορούν να «παρακολουθούν» τους χρήστες τους, αλλά σπάνια αξιοποιούν αυτά τα στοιχεία με αποτέλεσμα να παραμένουν «κολλημένοι» και να μη προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών τους. Όπως ανέφερε σήμερα τα δεδομένα στο διαδίκτυο είναι τόσο πολλά, που είναι ζωτικής σημασίας η ορθή τους χρήση και διαχείριση.
Λάθος 6ο: Αγνοούν τα συναισθήματα των χρηστών
Πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συζήτησης. Όπως εξήγησε μέσα από διάφορα παραδείγματα ο Greenshpan, οι άνθρωποι αγοράζουν αυτά που θέλουν και όχι αυτά που χρειάζονται πραγματικά.
Χρησιμοποιώντας το σχεδιαστικό μοντέλο του Nathan Shedroff τόνισε πόσο σημαντικό είναι να έχει «σημασία» για κάποιον το προϊόν και όλα αυτά τα οποία αντιπροσωπεύει. Γι’ αυτό το λόγο για παράδειγμα, το αγοραστικό κοινό προτιμά να αγοράζει συχνά ακριβά αυτοκίνητα, γιατί υποδηλώνουν επιτυχία, και όχι πιο φτηνά, παρόλο που μπορεί να καλύπτουν τις ανάγκες του.
Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα που θέλει ένας επιχειρηματίας να γεννήσει στο κοινό μέσα απ’ τη πλατφόρμα του, είναι πολύ πιο εύκολο να τη δημιουργήσει και αυτή να λειτουργήσει σωστά και πετυχημένα.
Λάθος 7ο (και τελευταίο): Θέλουν να είναι τόσο ιδιαίτεροι που στο τέλος κάποιοι δεν τους καταλαβαίνουν
Σε μια εποχή που υπάρχει υπέρ-πληθώρα πληροφοριών και υπηρεσιών είναι πολύ βασικό το κοινό να κατανοεί αμέσως τι κάνει μια εταιρεία και τι προσφέρει, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη «αποκρυπτογράφηση».
Τι σημαίνει αυτό στη πράξη; Σύμφωνα με τη θεωρία των νοητικών μοντέλων οι άνθρωποι δημιουργούν μοντέλα όταν καταλαβαίνουν τη γλωσσική περιγραφή των αντικειμένων και η λογική τους στηρίζεται σ’ αυτά. Τα βήματα είναι απλά: Τι περιέχει το μοντέλο, γιατί περιέχει ότι περιέχει, πώς δουλεύει και γιατί δουλεύει, όπως δουλεύει.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνετε την πλατφόρμα σας φιλική προς τον χρήστη, χωρίς να χρειάζεται να εντυπωσιάσετε με ένα δύσκολο τρόπο λειτουργίας. Εντυπωσιάστε με τη καινοτομία σας!
Το FortuneGreece βρίσκεται και φέτος στο μεγάλο event της καινοτομίας και της τεχνολογίας και σας μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον χώρο των startups.