ΔΝΤ: Διαπραγμάτευση μέτρων λιτότητας με την Αργεντινή για την έγκαιρη καταβολή των δόσεων του δανείου

ΔΝΤ: Διαπραγμάτευση μέτρων λιτότητας με την Αργεντινή για την έγκαιρη καταβολή των δόσεων του δανείου
epa04824587 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθώς το πέσο κατρακυλά το Μπουένος Άιρες συζητά τους όρους υπό τους οποίους το Ταμείο θα επιταχύνει την αποδέσμευση των δόσεων του δανείου 50 δισ. ευρώ.

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με θέμα την επίσπευση της καταβολής των δόσεων του δανείου στο Μπουένος Άιρες καταγράφουν πρόοδο, ανέφερε σήμερα το Ταμείο.

«Την εβδομάδα που πέρασε, μια ομάδα του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Καρνταρέλι είχε εποικοδομητικές επαφές στο Μπουένος Άιρες με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο στην Ουάσινγκτον. «Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για την ενίσχυση του οικονομικού προγράμματος της Αργεντινής», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι στόχος του είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες αυτές το συντομότερο δυνατόν.

Στα μέσα Ιουλίου συμφωνήθηκε η χορήγηση ενός δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή. Η χώρα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, δεσμεύτηκε από την πλευρά της ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η πρώτη δόση, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, αποδεσμεύτηκε αμέσως, όμως η χώρα βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στην κρίση, με το πέσο να συνεχίζει την πτωτική πορεία του.

Η κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα από το ΔΝΤ να επιταχύνει την αποδέσμευση και των υπόλοιπων δόσεων, κάτι στο οποίο συμφώνησε κατ’ αρχήν το Ταμείο, ζητώντας όμως σε αντάλλαγμα να ενισχύσει η Αργεντινή το οικονομικό πρόγραμμά της. Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν τους όρους αυτού του αναθεωρημένου σχεδίου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ανακοίνωσε την εφαρμογή μιας σειράς νέων μέτρων λιτότητας με στόχο να πετύχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019. Όμως οι οικονομικοί δείκτες δεν είναι ενθαρρυντικοί. Φέτος η κυβέρνηση αναμένει ύφεση, υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1% ενώ ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί και στο 40%. Το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του από τον περασμένο Ιανουάριο.

Το χρέος της Αργεντινής ξεπέρασε τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, φτάνοντας το 57% του ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP