ΔΝΤ: Εμπορικοί πόλεμοι και στρατιωτικές συγκρούσεις απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

ΔΝΤ: Εμπορικοί πόλεμοι και στρατιωτικές συγκρούσεις απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Photo: Shutterstock
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τις γεωπολιτικές εντάσεις, με αιχμή τις εμπορικές πολιτικές και τις στρατιωτικές συγκρούσεις.  

Μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις, όπως οι εμπορικές εντάσεις, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διορθώσεις στις τιμές των μετοχών, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα. Αυτές οι αναταράξεις με τη σειρά τους εντείνουν τη μεταβλητότητα των αγορών, κάτι που μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρεται σε κεφάλαιο της επερχόμενης Έκθεσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα του οργανισμού.

Αν και το ΔΝΤ δεν αναφέρεται ονομαστικά σε συγκεκριμένα γεγονότα, όπως οι εκτεταμένοι δασμοί που ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει ότι δείκτες ρίσκου που βασίζονται σε ειδησεογραφικές πηγές —όπως συγκρούσεις, πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, στρατιωτικές δαπάνες και εμπορικοί περιορισμοί— έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2022 και μετά.

Σε συνοδευτικό blog, το ΔΝΤ καλεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα για να αντέξουν ενδεχόμενες απώλειες από γεωπολιτικούς κινδύνους και να αξιοποιούν stress tests και αναλύσεις σεναρίων για την καλύτερη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι μεγάλα γεωπολιτικά γεγονότα —όπως πόλεμοι, διπλωματικές εντάσεις ή τρομοκρατικά χτυπήματα— προκαλούν κατά μέσο όρο πτώση 1% στις χρηματιστηριακές αποδόσεις παγκοσμίως κάθε μήνα, με τις αναδυόμενες αγορές να καταγράφουν μέση πτώση 2,5%.

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αποτελούν τα πιο «βαριά» ρίσκα, οδηγώντας σε μέση μηνιαία πτώση 5% στις μετοχές —ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό άλλων γεωπολιτικών κινδύνων.

Η πλήρης έκθεση του ΔΝΤ θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων με την Παγκόσμια Τράπεζα, την εβδομάδα της 21ης Απριλίου. Οι δασμολογικές ανακοινώσεις Τραμπ αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street κατέγραψε τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις από την πανδημία του 2020. Ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει πάνω από 10% από τότε που ανέλαβε ξανά ο Τραμπ, ενώ ο χρυσός έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά.

Έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι πληθωριστικοί φόβοι των καταναλωτών είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, ενώ τραπεζικοί αναλυτές προειδοποιούν για αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.

Το ΔΝΤ τονίζει επίσης ότι η οικονομική αβεβαιότητα ενισχύει τους λεγόμενους “tail risks” —δηλαδή την πιθανότητα ακραίων, μη αναμενόμενων απωλειών σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια— γεγονός που μεγεθύνει τον κίνδυνο κατάρρευσης των αγορών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων ανεβάζει τα ασφάλιστρα κινδύνου κρατικού χρέους και ενδέχεται να έχει «ντόμινο» επιπτώσεις και σε άλλες οικονομίες μέσω του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών διασυνδέσεων.

Στο blog που συνοδεύει την έκθεση, το ΔΝΤ αναφέρεται και στις επιπτώσεις από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας την περίοδο 2018–2024, σημειώνοντας ότι μεγάλες ανακοινώσεις για δασμούς οδήγησαν σε πτώση των μετοχών και στις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: