ΔΝΤ, Ευρωπαίοι και κυβέρνηση «παίζουν με τις λέξεις»
- 14/10/2017, 11:01
- SHARE
Όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν πρόσθετη ένταση πριν την αξιολόγηση – Τι συμβαίνει με την υστέρηση εσόδων.
«Δεν ζητάμε νέα μέτρα» επανέλαβαν εν χορώ τα προηγούμενα 24ωρα τα ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και Πόουλ Τόμσεν, συνεχίζοντας στο κλίμα των «θετικών» δηλώσεων των δανειστών για την Ελλάδα.
Οι δηλώσεις αυτές έδωσαν την ευκαιρία σε κυβέρνηση και εγχώρια ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για τη «διάψευση» όσων υποστήριζαν πως η έκθεση του ΔΝΤ ανοίγει παράθυρο για νέα μέτρα. Ωστόσο, πίσω από τους πανηγυρισμούς κρύβεται η αλήθεια. ΔΝΤ, κυβέρνηση και Ευρωπαίοι συνεχίζουν να «παίζουν με τις λέξεις». Η αλήθεια είναι πως το Ταμείο δεν έχει μετακινηθεί ούτε χιλιοστό από την αρχική του θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, αλλά 2,2% του ΑΕΠ. Θα υπολείπεται, δηλαδή, κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, αλλά και του Μνημονίου.
Την εκτίμηση αυτή το ΔΝΤ την αναφέρει σε όλες τις εκθέσεις του μετά τις αξιολογήσεις και, παρά τα μέτρα που έχει ζητήσει να ληφθούν, δεν έχει διαφοροποιηθεί καθόλου. Για το λόγο αυτό, δεν ζητάει μεν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, υπό τον όρο ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητούν τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κατά συνέπεια, για να συμφωνήσει το ΔΝΤ στην επόμενη αξιολόγηση για τα δημοσιονομικά, θα πρέπει είτε να χαμηλώσει ο στόχος για το πλεόνασμα, είτε να ληφθούν επιπλέον μέτρα 2,4 δισ. ευρώ για το 2018, ή να επισπευσθούν τα μέτρα που είναι προγραμματισμένα για το 2019 και το 2020 (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αντίστοιχα).
Το ΔΝΤ άνοιξε και ένα επιπλέον θέμα για το 2017, καθώς αμφισβητεί ευθέως το στόχο του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, που το τοποθετεί στο 1,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% του ΑΕΠ, που προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά και ο Προϋπολογισμός. Η διαφορά είναι πολύ μικρή για να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, ωστόσο, εφόσον δεν υπάρξει υπέρβαση στο πλεόνασμα, θα είναι αδύνατη η διανομή του υπερβάλοντος ποσού υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Και για τα δύο θέματα οι δανειστές επιλέγουν το «παιχνίδι των λέξεων», καθώς όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν πρόσθετη ένταση πριν καν ξεκινήσει η αξιολόγηση. Τα ζητήματα, πάντως, θα τεθούν από το Ταμείο στη διαπραγμάτευση, που αναμένεται να ξεκινήσει με την άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου.
Η κατάσταση περιπλέκεται και με την υστέρηση των εσόδων, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βάλουν στο μικροσκόπιο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού έως και τον Αύγουστο προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν τη διανομή μερίσματος. Πάντως, εάν η κακή εικόνα στα έσοδα συνεχιστεί, η συζήτηση θα τραβήξει σε μάκρος με κίνδυνο εάν δεν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους να καθυστερήσει τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων και, κατά συνέπεια, να «φρενάρει» την καθαρή έξοδο στις αγορές.