ΔΝΤ: Γιατί τα κρυπτονομίσματα πρέπει να ρυθμιστούν – Οι κίνδυνοι
- 26/12/2021, 12:15
- SHARE
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα για τα κρυπτονομίσματα, επειδή η εν λόγω αγορά αναπτύσσεται με τρομακτικά σημαντικό ρυθμό ενώ από την άλλη η ρύθμισή τους δεν «τρέχει» αναλόγως.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια – ποσό 10πλάσιο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το ΔΝΤ. ute
Ο Evan Papageorgiou, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος στο ΔΝΤ, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι «το οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί σημαντικά…
Η διαδικασία επέκτασής της δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ενώ υπήρξαν επίσης μερικά ενδιαφέροντα τεστ αντοχής».
Ένα από τα προβλήματα που έχει επισημάνει το ΔΝΤ είναι ότι πολλοί από αυτούς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εμπορεύονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία «στερούνται ισχυρών λειτουργικών πρακτικών, πρακτικών διακυβέρνησης και κινδύνου».
Οι κίνδυνοι
Ως εκ τούτου, το Ταμείο είπε ότι οι καταναλωτές κινδυνεύουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει «ανεπαρκής πληροφορία και εποπτεία» σε αυτόν τον τομέα.
Επιπλέον, πιστεύει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δημιουργούν «κενά δεδομένων» και «μπορούν να ανοίξουν ανεπιθύμητες πόρτες για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
Άλλοι φορείς ζητούν περισσότερη δράση για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις ασφαλέστερες.
Σε κάθε περίπτωση, τα κρυπτονομίσματα είναι ένα θέμα που διχάζει, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι είναι το μέλλον του χρήματος και άλλοι να προβάλουν τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, το Ταμείο προτείνει στις χώρες να εφαρμόσουν πολιτικές που θα περιορίσουν την αυξανόμενη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και της εφαρμογής «αποτελεσματικών νομικών και κανονιστικών μέτρων για την αποτροπή χρήσης μη εθνικού νομίσματος».
Επιπλέον, προτείνει στις κυβερνήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες να εξετάσουν τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC), ικανοποιώντας την εγχώρια ζήτηση για βελτιωμένες τεχνολογίες πληρωμών.
Η έκθεση του ΔΝΤ ανέφερε ότι η πρόσφατη υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος από το Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες των κεντρικών κεντρικών τραπεζών να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική τους, να προκαλέσουν κινδύνους ρευστότητας και να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες.
Crypto influencers
Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η FCA, έχει προειδοποιήσει για την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
«Οι χρήστες που επηρεάζουν το κοινό διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πληρώνονται συνήθως από απατεώνες για να τους βοηθήσουν να αντλήσουν και να απορρίψουν νέα tokens στη βάση μιας καθαρά κερδοσκοπικής βάσης. Ορισμένοι influencers προωθούν νομίσματα που αποδεικνύεται ότι απλά δεν υπάρχουν», είπε ο Charles Randell, πρόεδρος της FCA, σε μια ομιλία του τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Kim Kardashian, μια διασημότητα με περισσότερους από 200 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram, πληρώθηκε για να διαφημίσει ένα crypto token.
Πρόσθεσε δε hashtags, συμπεριλαμβανομένου του #ad, το οποίο απαιτείται για να δείξει ότι η ανάρτησή της πληρώνεται.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εργαστούν για να έχουν κοινούς κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενισχύσουν τη διασυνοριακή εποπτεία και, επειδή είναι ένα τόσο νέο πεδίο, να πιέσουν για τυποποίηση δεδομένων.
«Ο χρόνος είναι ουσιαστικός και η δράση πρέπει να είναι αποφασιστική, ταχεία και καλά συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιτραπεί η ροή των οφελών αλλά, ταυτόχρονα, να αντιμετωπιστούν και τα τρωτά σημεία», δήλωσε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο.