ΔΝΤ: Οι ελλείψεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και η Όμικρον επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη
- 02/02/2022, 13:25
- SHARE
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 4,4% το 2022, από 5,9% το 2021, στην τελευταία έκθεσή του. Αυτή η πρόβλεψη είναι μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη για φέτος σε σχέση με την έκθεση του Οκτωβρίου και αντανακλά υποβαθμίσεις στις προοπτικές για τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,8% το 2023.
«Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο 2022 πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν», αναφέρει η έκθεση. «Τα νέα της παραλλαγής Omicron οδήγησαν σε αυξημένους περιορισμούς κινητικότητας και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές στα τέλη του 2021. Οι διακοπές του εφοδιασμού συνέχισαν να επιβαρύνουν τη δραστηριότητα. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος και πιο ευρείας βάσης από ό,τι αναμενόταν, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Ο πιο πιεστικός κίνδυνος για την υγεία είναι ο αντίκτυπος της παραλλαγής Omicron», ανέφερε το ΔΝΤ. «Ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά, η αυξημένη μεταδοτικότητα θα μπορούσε να αυξήσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και να ασκήσει επιπλέον πίεση στα νοσοκομεία, προκαλώντας αυστηρότερους και μακροχρόνιους περιορισμούς κινητικότητας πέρα από το πρώτο τρίμηνο».
Η διαταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο που προκλήθηκε από την πανδημία και οι αλλαγές στη συμπεριφορά έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις, διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού και υψηλότερες τιμές για τα εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Αυτό ήταν «ιδιαίτερα σοβαρό» στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι διαταραχές της προσφοράς μείωσαν κατά 0,5-1 ποσοστιαία μονάδα το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2021, ενώ πρόσθεσαν 1 ποσοστιαία μονάδα στον πυρήνα του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός ήταν βασικό θέμα της έκθεσης, με το ΔΝΤ να λέει ότι τα υψηλά ποσοστά τιμών θα «παραμείνουν για περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν» στην αξιολόγησή του τον Οκτώβριο και θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον πληθωρισμό ποικίλλουν ανά χώρα, με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων να διπλασιάζονται σχεδόν από το περασμένο έτος, τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ οι υψηλότερες τιμές των εισαγόμενων αγαθών ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής, αναφέρει η έκθεση.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2022 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4%, λόγω της απόσυρσης των νομισματικών προσαρμογών και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Υποβάθμιση της πρόβλεψης υπήρξε και για την Κίνα κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,8%.
Η πλειονότητα των χωρών που καλύπτονται από την έκθεση είχαν τις προβλέψεις τους χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, με τις προοπτικές να εξασθενούν στη Βραζιλία, στον Καναδά, στη ζώνη του ευρώ, στο Μεξικό, στη Ρωσία, στη Νότια Αφρική και στο Ηνωμένο Βασίλειο.