ΔΝΤ: «Να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές»
- 20/07/2017, 18:32
- SHARE
Σύμφωνα με τη WSJ το ΔΝΤ θα ζητήσει πλαφόν στο ελληνικό χρέος και θα δώσει έγκριση μόνο επί της αρχής για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές», υποστήριξε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γούλιαμ Μάρεϊ.
Ο απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε ένα λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον», ανέφερε. Συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός όλων των προγραμμάτων που εφαρμόζει το ΔΝΤ, «η διασφάλιση της επιστροφής της χώρας στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα ανέφερε πως θα γίνει το απόγευμα τοπική ώρα Ουάσιγκτον, «μετά το γεύμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ προσέθεσε πως ο χρόνος λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστός, αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα σχετικές ανακοινώσεις.
Ο ίδιος απέφυγε να δώσει στοιχεία από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία θα εξεταστεί το βράδυ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και επανέλαβε τη γνωστή θέση του Ταμείου πως για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα απαιτείται το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, ήτοι στην ελάφρυνση χρέους και στις μεταρρυθμίσεις. «Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ απαιτούν βιωσιμότητα του χρέους είναι ξεκάθαρο», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο δεν θέλησε να απαντήσει για το εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περιλαμβάνει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πρέπει να οριστικοποιήσουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για τις αλλαγές που επέφερε το Ταμείο στο «πλαφόν» του ελληνικού χρέους, ώστε η «οροφή» να μετακινηθεί από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρκέστηκε να απαντήσει πως «όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν «οροφή» για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείριση του χρέους.
WSJ: Πλαφόν χρέους 325 δισ. Ευρώ θέλει το ΔΝΤ
Το ανώτατο όριο χρέους που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί κατά την αποψινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου, διατηρεί την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους και παράλληλα αποτρέπει την Αθήνα να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές, αναφέρει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο επί της αρχής, καθώς εξακολουθεί να θωρεί μη βιώσιμο το χρέος της χώρας χωρίς μία σημαντική ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας.
Το πλαφόν στο ύψος του ελληνικού χρέους – που περιγράφεται αναλυτικά σε έγγραφα που προετοιμάστηκαν ενόψει της σημερινής συνεδρίασης και έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση – αφήνει σε Αθήνα και Ευρώπη πολύ μικρό περιθώριο να αθετήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την μεταρρύθμιση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.
Το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, θέτει ανώτατο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης περίπου στα 325 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί η WSJ το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο υφιστάμενο χρέος της χώρας συν τα κεφάλαια διάσωσης που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Παρότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές για να διαχειριστεί το χρέος της – ανταλλάσσοντας παλαιά ομόλογα με νέα υπό καλύτερους όρους, αν μπορέσει να τους πετύχει – το πλαφόν χρέους θα εμποδίσει την έκδοση νέων ομολόγων για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα.
Σημειώνεται ότι στο δεύτερο μνημόνιο με το ΔΝΤ που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2012 το ανάλογο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν στα 340 δισ. ευρώ.