ΔΝΤ: Σταθερά υψηλά πλεονάσματα και μείωση χρέους στην Ελλάδα μέχρι το 2029
- 23/10/2024, 16:18
- SHARE
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029, ακόμα και με ανάπτυξη μόλις 1,3%. Παράλληλα, το χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 168,9% του ΑΕΠ το 2023 στο 139,4% το 2029, επιβεβαιώνοντας την πτωτική του τάση.
Η σταθερότητα στα έσοδα, που θα αυξηθούν στο 47,7% του ΑΕΠ το 2025, και ο περιορισμός των δαπανών υποδεικνύουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Το ΔΝΤ ανακαλεί τις ανησυχίες του για βιώσιμα πλεονάσματα, θεωρώντας τα πλέον εφικτά ακόμα και σε περιόδους επιβράδυνσης.
Η πρόσφατη έκθεση του Ταμείου υπογραμμίζει επίσης την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο παραμένει χαμηλότερο από τον στόχο του 3%, με την τάση να διατηρείται θετική. Το έλλειμμα προβλέπεται να σταθεροποιηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2028-2029, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής της χώρας.
Το ΔΝΤ, λαμβάνοντας υπόψη και τους αναβαλλόμενους τόκους των 24 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF, υπολογίζει το χρέος της Ελλάδας υψηλότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η συνολική πτωτική τάση παραμένει αδιαμφισβήτητη, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν βιώσιμη αποκλιμάκωση. Τα μέτρα που ενισχύουν τα έσοδα και περιορίζουν τις δαπάνες προβλέπεται να σταθεροποιήσουν το δημοσιονομικό τοπίο της χώρας, εξασφαλίζοντας οικονομική ευρωστία.
Αυτή η θετική προοπτική βασίζεται στην αύξηση των εσόδων που αναμένεται να φτάσουν το 47,7% του ΑΕΠ το 2025 και η σταθερή υποχώρηση των δαπανών από το 48,6% του ΑΕΠ το 2024 σε 45,7% το 2029. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται το πλεόνασμα, επιτρέποντας την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου, ενώ αποφεύγονται πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, προωθώντας τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
H παγκόσμια «εικόνα»
Σύμφωνα με το Ταμείο, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό και αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια ή περίπου το 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2024. Εκτιμά ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, επίπεδο που είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό του 2019.
Αν και η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη – καθώς το δημόσιο χρέος αναμένεται να σταθεροποιηθεί ή να μειωθεί στα δύο τρίτα των χωρών – το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μελλοντικά επίπεδα του παγκόσμιου χρέους πιθανόν να είναι ακόμη υψηλότερα από τα προβλεπόμενα και ότι απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές από τις τρέχουσες προβλέψεις για τη σταθεροποίηση ή τη μείωσή του με μεγάλη πιθανότητα.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους χρέους άμεσα με προσεκτικά σχεδιασμένες δημοσιονομικές πολιτικές που θα προστατεύουν την ανάπτυξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα επωφελούνται από τις μειώσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.