Δωδώνη ετών 50
- 03/12/2013, 17:48
- SHARE
Η πρώτη ελληνική εταιρεία που εξήγαγε επώνυμο μη τυποποιημένο τρόφιμο γιορτάζει το χρυσό ιωβηλαίο της.
Το 1963 μία ομάδα παραγωγών στα Γιάννενα αποφασίζει να ακολουθήσει τις τάσεις της εποχής και να φτιάξει μία μικρή μονάδα παστερίωσης αγελαδινού γάλακτος που θα κάλυπτε τις ανάγκες της πόλης. Το να πουλάς γάλα σε συσκευασμένο μπουκάλι σε μία εποχή που κυριαρχούσαν οι καρδάρες, τα «κατσαρόλια» και οι γαλατάδες, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο εγχείρημα, όμως οι συνεταιριστές αυξήθηκαν, δυνάμωσαν και δημιούργησαν μία συνεταιριστική οργάνωση που υπήρξε για δεκαετίες πρότυπο ακόμη και για ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η Δωδώνη έφτιαξε φέτα, κατέβηκε στην Αθήνα, πήγε σε όλη την Ελλάδα και όταν πια δεν την χωρούσαν τα σύνορα βγήκε στο εξωτερικό, φτάνοντας σε 35 χώρες, από την Ιαπωνία έως την Αυστραλία. Από όλα τα προϊόντα της -διαθέτει 80 κωδικούς- η φέτα είναι αυτή με την οποία έχει συνδέσει περισσότερο το όνομα της, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς στην προσπάθεια της να αποφύγει τους όλο και αυξανόμενους αντιγραφείς έβαλε την ανάγλυφη σφραγίδα της πάνω στα κομμάτια που παρήγαγε.
Χτυπημένη από την «ασθένεια» των ελληνικών συνεταιρισμών τα τελευταία χρόνια, απαξιώθηκε και τελικά πριν από ένα ακριβώς χρόνο πωλήθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 67,77% που κατείχε η πάλαι ποτέ Αγροτική Τράπεζα, στην Stategic Initiatives Food.
Διαβάστε ακόμη: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το «μονοπώλιο» σε λάδι και φέτα
Τον πρώτο απολογισμό καθώς και τους στόχους της νέας διοίκησης από εδώ και εμπρός έκανε σήμερα στην Αθήνα ο Tom Seepers, Διευθύνων Σύμβουλος της Δωδώνης. Μία από τις πρώτες κινήσεις του Ολλανδού manager -και δεν αφορούσε μόνο τη Δωδώνη- ήταν να συναντήσει τους υπόλοιπους παίκτες και ανταγωνιστές του στην αγορά της φέτας και να τους καλέσει να συστήσουν -όλοι οι παραγωγοί- έναν σύνδεσμο, ώστε να αποκτήσουν και οι ίδιοι φωνή σε θέματα που τους αφορούν.
Σε συζήτηση που είχε μαζί του το FortuneGreece.com ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχασε σημαντικό έδαφος στο συγκεκριμένο χώρο, και δεν κατάφερε να διαφυλάξει και να προστατέψει το προστατευόμενο ονομασίας προϊόν της. Στόχος του συνδέσμου θα είναι η ανάπτυξη στρατηγικής και η ενεργή συμμετοχή στο διάλογο με τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η φέτα, άλλωστε, μαζί με το γιαούρτι αναμένεται να αποτελέσουν τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της προσπάθειας αύξησης των εξαγωγών ώστε από 20% που είναι σήμερα να φτάσει 50% σε βάθος πενταετίας. Ειδικά στην αγορά της φέτας, ο κ. Seepers ανέφερε ότι στόχος είναι το άνοιγμα σε νέες αγορές όπως αυτές της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Στον τομέα του γιαουρτιού θα κατευθυνθεί ένα σημαντικό ποσό από τις επενδύσεις ύψους τριών εκατ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για το 2014 και αφορά στο διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πανελλαδικά σήμερα η Δωδώνη κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 2% στο τυποποιημένο γιαούρτι.
Διαβάστε ακόμη: Οι Γερμανοί αγαπούν τη «φέτα»
Παράλληλα, το επιχειρηματικό πλάνο της νέας διοίκησης περιλαμβάνει την οργανωτική ενίσχυση στα πλαίσια της οποίας προσέλαβε 41 άτομα ως μόνιμο προσωπικό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων σε 278, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των τεχνολογικών υποδομών με επενδύσεις στην ανάπτυξη δικτύων υποδομών, στην υλικοτεχνική υποδομή και στην ενίσχυση των συστημάτων πληροφορικής.
Σε οικονομικό επίπεδο, μετά από μία τριετία πτώσης που οδήγησε στη μείωση των πωλήσεων κατά 20% (84,6 εκατ. ευρώ το 2012) και τα κέρδη σε περίπου 500 χιλιάδες ευρώ, η νέα διοίκηση εκτιμά ότι θα κλείσει το 2013 σταθεροποιώντας τζίρο και κέρδη στα περσινά επίπεδα.
Ένα από τα «αγκάθια» του παρελθόντος που πρέπει να απομακρύνει η νέα διοίκηση είναι και οι σχέσεις της με τους παραγωγούς. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών επέλεξε να αλλάξει στρατόπεδο. Το διάστημα αυτό η Δωδώνη φιλοδοξεί ότι με την τιμολογιακή της πολιτική θα φέρει πάλι κοντά της τους παραγωγούς μέσα στο 2014.