Δωδώνη: Το R&D φέρνει τζίρο αλλά οι τιμές στο γάλα πιέζουν την κερδοφορία
- 30/08/2022, 11:24
- SHARE
Είσοδο σε νέες αγορές, επέκταση παραγωγικών υποδομών αλλά και βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης προτεραιοποιεί μεταξύ άλλων η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, που αναπτύσσει νέα προϊόντα έχοντας ήδη παρουσιάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο γιαούρτι χωρίς λακτόζη, γιαούρτι φρούτων, φυτικό λευκό τυρί, spreads με βάση τυρί, γιαούρτι και σνακ.
Η ακολουθούμενη στρατηγική πριμοδοτεί τον κύκλο εργασιών της εταιρείας που αντιμετωπίζει ωστόσο προκλήσεις από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των ζωοτροφών που έχουν επίπτωση στην τιμή του γάλακτος που προμηθεύεται από τους παραγωγούς.
Ας σημειωθεί ότι το 2021 η Δωδώνη τροποποίησε σημαντικά την τιμολογιακή πολιτική της προκειμένου να προσαρμοστεί στις εξαιρετικά αυξημένες τιμές γάλακτος και να διασφαλίσει τον απαραίτητο όγκο γάλακτος για την γαλακτοκομική περίοδο. Το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τη μείωση των διαθέσιμων όγκων οδήγησαν τις τιμές, ιδίως για το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά η Δωδώνη συνεχίζει να προμηθεύεται όλο το γάλα από την εγχώρια αγορά.
Ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών του γάλακτος και των αναπροσαρμογών στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, η κερδοφορία της πιέστηκε το 2021. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 1,77 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,254 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο κύκλος εργασιών πάντως ενισχύθηκε κατά 4% σε επίπεδο εταιρείας, στα 119,9 εκατ. ευρώ και κατά 3% σε επίπεδο ομίλου, στα 141,4 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε σε 56 εκατ. ευρώ από περίπου 64,3 εκατ. ευρώ το 2020 και για τον όμιλο σε περίπου 65 εκατ. ευρώ έναντι 70,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο καθαρός δανεισμός ωστόσο αυξήθηκε κατά 4% για τον όμιλο σε 49 εκατ. ευρώ από 46,9 εκατ. ευρώ λόγω της ταχύτερης εξόφλησης παραγωγών και προμηθευτών καθώς και της σημαντικής αύξησης της τιμής του πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.
Όπως σημειώνεται από τη διοίκηση στην οικονομική έκθεση για τη χρήση 2021, οι τιμές της ενέργειας πέρυσι παρουσίασαν ραγδαία αυξητική τάση παγκοσμίως, η οποία προκάλεσε διαδοχικές αυξήσεις των τιμών σε όλες τις μορφές ενέργειας και, ως εκ τούτου, μεταφέρθηκαν διαδοχικά στις τιμές όλων των πρώτων υλών, επηρεάζοντας και την Ελλάδα. Επιπλέον, οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες συνεχίζονται, έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω χώρες προμηθεύουν επίσης με σημαντικές ποσότητες ζωοτροφών, σπόρων και λιπασμάτων τους Έλληνες αγρότες, αυτό προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις και αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ομίλου παρακολουθεί συνεχώς τις συνθήκες και προσαρμόζει αναλόγως τη στρατηγική του.
Ο όμιλος, που απασχολούσε στο τέλος του 2021 558 άτομα προσωπικό (από 608 ένα χρόνο), με 453 στην εταιρεία, διαθέτει κεντρικές εγκαταστάσεις, γραφεία και εργοστάσιο παραγωγής, στα Ιωάννινα και διατηρεί υποκατάστημα στη Θήβα, με γραφεία και εργοστάσιο παραγωγής, καθώς και γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η Dodoni (Cyprus) Limited, λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής στη Λεμεσσό, η Dodoni Netherlands B.V. έχει παρουσία στο Breukelen της Ολλανδίας, η Dodoni UK Limited στο Λονδίνο και η Dodoni GmbH στο Rodenbach της Γερμανίας.