Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου στο Network: Το burnout θα το ξεπεράσουμε μόνο αν ζητήσουμε βοήθεια
- 08/07/2022, 15:09
- SHARE
Την δύσκολη κατάσταση του burnout που βιώνουν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες ιδιαίτερα μετά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις που φέρνει στην παραγωγικότητα και την προώθηση της καινοτομίας ανέλυσε αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου. Στη συζήτησή της με την Desy Karapchanska, Operations & Community Manager του Network, η ιδρύτρια της Life Clinic Group και επικεφαλής του Nama Group περιέγραψε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στο «κάψιμο» ενός εργαζόμενου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ξεπεράσει την κατάσταση αυτή.
Ξεκινώντας με έναν ορισμό του burnout και τον διαχωρισμό του από την κατάθλιψη, η Νάνσυ Μαλλέρου σημείωσε ότι η το πρώτο αποτελεί την η ψυχική, σωματική, συναισθηματική και πνευματική εξάντληση, ενώ η κατάθλιψη φαίνεται στο συναισθηματικό επίπεδο και οδηγεί σε απότομες αλλαγές διάθεσης και την αίσθηση ότι δεν θα τα καταφέρουμε. «Έχουμε αυτή τη θλίψη και μια συναισθηματική κούραση που μας κάνει να μη θέλουμε να σηκωθούμε να πάμε να ζήσουμε την ημέρα μας. Με το burnout έχουμε ακόμα χειρότερα δείγματα και ακόμα χειρότερα συμπτώματα, ισχυρότερα συμπτώματα, γιατί εκεί το σώμα δεν ακολουθεί. Δηλαδή αρχίζουμε και βλέπουμε πάρα πολλά προβλήματα τα οποία μπορεί να ξεκινήσουν από απλά μυοσκελετικά και να φτάσουν σε ημικρανίες, ψυχοσωματικά κλπ.».
Δείτε τα highlights από την παρουσία της Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου στο Network
*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!
Όταν λοιπόν μιλάμε για τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο των επιχειρήσεων, η εξαιρετικά έμπειρη life coacher υπογράμμισε ότι η εκδήλωση burnout συνιστά μεγάλο πλήγμα και στην αυτοπεποίθησή μας και στην αυτό-αξία μας. «Τότε ξαφνικά έχεις πολλά περισσότερα βαρίδια. Και αυτό το φέρνεις στη δουλειά σου. Ο λόγος που επέμεινα πριν τόσο πολύ στη συζήτηση για την πνευματική εξάντληση είναι ότι από εκεί πηγάζει η καινοτομία. Η καινοτομία δεν πηγάζει από το όταν είμαι σε καλή φυσική κατάσταση. Εννοείται ότι όλα βοηθάνε, εννοείται ένα ξεκούραστο σώμα βοηθάει, εννοείται ότι μια συναισθηματική κατάσταση θετική βοηθάει, αλλά το σίγουρο είναι ότι όταν είμαστε εξαντλημένοι το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο με τρόπο που κάνει οικονομία».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ θα περιμέναμε ότι το 2022 όπου βγήκαμε από τα lockdowns η κατάσταση με τον αριθμό των ανθρώπων που βιώνουν το burnout θα ήταν βελτιωμένη, αυτό δεν ισχύει. «Τα νούμερα μας δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι προ πανδημίας περίπου 40% των Ελλήνων εργαζομένων υπέφεραν από burnout ή παραπονούνταν ότι έχουν συμπτώματα burnout. Ενώ θα περιμέναμε ότι στο τέλος του ’21 και στην αρχή του ’22 που ανοίξαμε και βγήκαμε θα ήταν καλύτερα τα νούμερα, δυστυχώς, βλέπουμε ένα 5% με 8% αύξηση συνολικά. Το γενικότερο παγκόσμιο νούμερο είναι περίπου 10% αυξημένο στον κόσμο των επιχειρήσεων».
Μια από τις απαντήσεις σε αυτό το φαινόμενο είναι για την Νάνσυ Μαλλέρου οι αρχές που διέπουν την ευζωία. «Η ευζωία, το να ζεις καλά, η ευμάρεια άμα κοιτάξουμε πίσω τον Αριστοτέλη θα δούμε ότι αυτό περιλαμβάνει ολόκληρη τη ζωή. Άρα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, σοφοί άνθρωποι, περιλάμβαναν τη σχέση με τον εαυτό σου, τη σχέση με τους άλλους, την οικονομική σου ευμάρεια, τη σωματική και πνευματική υγεία και την πνευματικότητα. Άρα αυτά για μένα είναι οι πέντε βασικοί πυλώνες».
Καταλήγοντας, παραδέχτηκε ότι ναι μεν είναι αποδεκτό να κατανοούμε ότι δεν είμαστε καλά, όμως αυτό δεν φτάνει. Θα πρέπει να ζητάμε βοήθεια. Πού και με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να επανέλθουμε με την ενίσχυση των συνανθρώπων μας. Διότι μόνοι μας δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο.
*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στη πλατφόρμα για το 2022 ΕΔΩ