Δραγασάκης: Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, αλλά δεν είναι οξύ

Δραγασάκης: Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, αλλά δεν είναι οξύ

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από την ΕΚΤ και κάλυψε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στο κλίμα που επικράτησε σε αυτήν, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

«Πετύχαμε μία συμφωνία, η οποία δεν αντανακλάται πλήρως στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης σημειώνοντας πως το ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και επί της ουσίας αυτό πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Όμως, όπως σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η συμφωνία του Eurogroup δεν ενσωματώθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ. Πάντως, ο κ. Δραγασάκης ξεχώρισε και κάποια θετικά μηνύματα του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης, Μάριο Ντράγκι. Ένα από αυτά ήταν η παραδοχή πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ρευστότητας, ανέφερε: «Το πρόβλημα υπάρχει, δεν είναι οξύ. Δεν έχουμε πιο σοβαρό πρόβλημα απ’ ότι είχαμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 οπότε αυξήθηκε το όριο έκδοσης εντόκων», ενώ αναρωτήθηκε γιατί υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.  Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας: «Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη, αλλά ποτέ δε συζητήθηκε κάτι τέτοιο».

Αναφερόμενος στην συμφωνία της κυβέρνησης με τους διεθνείς εταίρους της, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε: «Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας. Βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας». Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας θα είναι σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και η επίτευξη μιας σταθερότερης δημοσιονομικής διοίκησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία βάση στις πληροφορίες περί δυσφορίας του ίδιου προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τόνισε πως «πρέπει όλοι να επιταχύνουμε το έργο μας».

Ο τρόπος διακυβέρνησης έχει αλλάξει και δεν γίνεται τίποτα αν δεν υπάρξει απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Όσα λέγονται γύρω από το θέμα αυτό για δήθεν ερχομό της τρόικας ή των θεσμών εξυπηρετούν σκοπιμότητες. «Η εποχή των Μνημονίων έχει τελειώσει και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου» δήλωσε χαρακτηριστικά.