Οι δράσεις χρηματοδότησης των καινοτόμων επιχειρήσεων
- 08/12/2014, 21:30
- SHARE
Ημερίδα των εμπορικών και εργασιακών φορέων για τη νέα επιχειρηματικότητα.
Με το σύστημα αντιστοίχισης, το δίκτυο Angel Investors και με τη Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων επιχειρούν οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας να στηρίξουν τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και να συμβάλλουν στη διασύνδεση αγοράς και ανθρώπινου δυναμικού.
Αυτό αναφέρθηκε στην εσπερίδα που συνδιοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), με θέμα: «Η καινοτόμος μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως μέσο ανάσχεσης της ανεργίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε στην ομιλία του ότι υπάρχει ανάγκη από περισσότερες καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν προοπτικές ταχείας ανάπτυξης. Επιχειρήσεις, όπως διευκρίνισε, που θα μπορέσουν να υπερβούν γρήγορα το κρίσιμο κατώφλι της νεοφυούς και μικρής επιχείρησης, αυξάνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των εργαζομένων τους. «Μιλάμε, λοιπόν, για την καινοτόμο Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα. Την επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί τη γνώση, το ταλέντο, τις νέες ιδέες. Την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για την απασχόληση, και συνολικά για την ελληνική οικονομία» πρόσθεσε και σημείωσε: «Για να ανθήσει, όμως, αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα χρειάζεται το κατάλληλο έδαφος. Χρειάζεται ένα ευνοϊκό θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον. Χρειάζεται κυρίως μια κουλτούρα η οποία ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλίας». Δυστυχώς και στους δύο αυτούς τομείς, συνέχισε ο ίδιος, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα.
Υπενθύμισε στη συνέχεια τα δομικά εμπόδια: «είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ειδικά στο κρίσιμο στάδιο της εξέλιξης μιας επιχειρηματικής ιδέας. Είναι οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, τα άκαμπτα και παρωχημένα νομοθετικά πλαίσια, σε μια εποχή όπου η επιχειρηματικότητα απαιτεί ευελιξία και υψηλές ταχύτητες. Είναι ο στιγματισμός της επιχειρηματικής αποτυχίας αλλά και η κουλτούρα που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια. Μια κουλτούρα εχθρική προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αποθάρρυνε τους ταλαντούχους νέους ανθρώπους από την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης».
Σήμερα κάτι αλλάζει, υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, το ΕΒΕΑ προωθεί τρεις δράσεις. Για τη θερμοκοιτίδα που υπάρχει, σημειώνει, ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής ήταν πολλαπλάσιος των διαθέσιμων θέσεων, με τους επιχειρηματικούς αγγέλους καλύπτεται ένα κενό που υπάρχει σήμερα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας: «εκεί ακριβώς όπου γεννιούνται νέες επιχειρηματικές ιδέες και χρειάζονται βοήθεια ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική υπηρεσία για την απασχόληση και τη στελέχωση των επιχειρήσεων, η οποία λειτουργεί με Σύστημα Αντιστοίχισης ή Match Making».
Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στην ηλεκτρονική υπηρεσία, να αναρτήσουν το βιογραφικό τους σημείωμα, να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν το προσωπικό τους επαγγελματικό προφίλ. Αντίστοιχα οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις μπορούν να καταχωρούν τις αγγελίες τους, να αναζητούν υποψηφίους με βάση το προφίλ που έχουν καταχωρίσει και να επικοινωνούν μαζί τους άμεσα. Μέσω της ίδιας υπηρεσίας, οι ενδιαφερόμενοι πληροφορούνται, επίσης, για τις εκάστοτε ευκαιρίες που παρέχει η αγορά εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ