DW: Πέντε επιχειρήματα ενάντια στο Grexit
- 29/04/2015, 14:45
- SHARE
Καταστροφικές και πολυεπίπεδες οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για την Ευρώπη.
Ο σχολιαστής Μαξ Χόφμαν μιλώντας στην Deutsche Welle ανέλυσε πέντε λόγους για τους οποίους μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική και γι αυτό το σενάριο «Grexit», αλλά και «Graccident» θα πρέπει να αποφευχθεί.
1. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ υπό τη μορφή ατυχήματος δεν είναι απλή υπόθεση, σημειώνει ο Μαξ Χόφμαν. «Τους προηγούμενους μήνες ειπώθηκε επανειλημμένα ότι αν η Ελλάδα δεν καταβάλει μία δόση στο ΔΝΤ, τότε θα χρεοκοπήσει επίσημα, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα τεθεί σε λειτουργία ένας αναπόφευκτος αυτοματισμός», αναφέρει ο Χόφμαν και προσθέτει: «αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον κάποιες μέρες. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα είχε πολιτικά περιθώρια χειρισμών εφόσον η Ελλάδα υποσχόταν να προβεί σε βελτιώσεις».
2. Το Grexit δεν θα ήταν απαραίτητα η «φθηνότερη» λύση. «Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ θα έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάποιον τρόπο, διότι ένα Grexit θα οδηγούσε σε πλήρη οικονομική κατάρρευση της χώρας», τονίζει ο Μαξ Χόφμαν.
3. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι. « Δεδομένου ότι, όπως λέγεται, η χώρα είναι μέρος της ασταθούς περιοχής των Βαλκανίων, παραδοσιακός φίλος της Ρωσίας, ανοικτή πύλη για πρόσφυγες από τη Μεσόγειο, τα κράτη-μέλη επιθυμούν πραγματικά να οδηγήσουν μία τέτοια χώρα σε πλήρη απομόνωση με απρόβλεπτες γεωπολιτικές επιπτώσεις;» διερωτάται ο Χόφμαν.
4. Ο Τσίπρας έχει επιτέλους αντιληφθεί την κατάσταση. «Σημείο καμπής είναι το πρόσφατο Eurogroup στη Ρίγα, όπου κυριάρχησε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και ώθησε τον έλληνα πρωθυπουργό σε ανασυγκρότηση της διαπραγματευτικής του ομάδας”.
5.To Grexit θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Θα κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ιδέα των περασμένων δεκαετιών. Οι ισχυροί της ΕΕ θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν με όλα τα μέσα», σημειώνει ο Χόφμαν.