DZ Bank: Αβεβαιότητα λόγω εκλογών στην Ελλάδα, αλλά δεν αλλάζει τίποτε στα ελληνικά ομόλογα

DZ Bank: Αβεβαιότητα λόγω εκλογών στην Ελλάδα, αλλά δεν αλλάζει τίποτε στα ελληνικά ομόλογα
Η ελληνική σημαία (Δ) και η σημαία της ΕΕ κυματίζουν πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μητσοτάκης καταγράφει δημοσκοπική κατηφόρα, λέει η DZ Bank

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό οι εκλογές του Μαΐου, κατά την DZ Bank, δεν προβλέπεται να αλλάξουν σημαντικά πράγματα στην ελληνική οικονομική πολιτική, ούτε στα ελληνικά ομόλογα…

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019, οι δημοσκοπήσεις επηρεάστηκαν από μια σειρά από εξελίξεις.

Στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να διατηρήσει τη της δημοτικότητά του σε υψηλά επίπεδα. Μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, οι δημοσκοπήσεις για το κυβερνών κόμμα μειώθηκαν έτι περαιτέρω. Στη συνέχεια, ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο κυριαρχεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από το 2022.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Ελλάδα κλυδωνίστηκε από το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. Σχεδόν 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γραμμή μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Από τότε, πολλοί Έλληνες κατηγορούν την κυβέρνηση για την καταστροφή, η οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η δημοσκοπική εικόνα δεν είναι η μόνη πηγή αβεβαιότητας για το εκλογικό αποτέλεσμα: το 2016, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Τσίπρα αναδιαμόρφωσε το εκλογικό σύστημα. Το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ότι οι αλλαγές στους εκλογικούς νόμους τίθενται σε ισχύ αν ψηφιστούν με πλειοψηφία δύο τρίτων. Εάν ένας εκλογικός νόμος τροποποιείται με απόλυτη πλειοψηφία, όπως το 2016, το νέο εκλογικό σύστημα δεν ισχύει παρά μόνο για τις επόμενες εκλογές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροποποίησε τον εκλογικό νόμο το 2020 με απόλυτη πλειοψηφία μόνο.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τις εκλογές του Μαΐου; Οι εκλογές τον Μάιο θα γίνουν αρχικά με το νέο σύστημα του 2016. Εάν οι πολιτικοί δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε συνασπισμό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πιθανό να διαλύσει το κοινοβούλιο. Ωστόσο, αυτές οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν στη συνέχεια με το εκλογικό σύστημα που εισήχθη το 2020.

Επενδυτική βαθμίδα

Σε κάθε περίπτωση, για την Ελλάδα ο στόχος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Πιο πρόσφατα, ο Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα από BB (θετικό) σε BB+ (σταθερό) και ευθυγραμμίστηκε με τις S&P και DBRS, που είχαν ήδη φέρει την ελληνική αξιολόγηση στο BB+ πέρυσι. Μόνο η Moody’s κρατά αυστηρή στάση, με την αξιολόγηση στο Ba3 (stable).

Είναι αλήθεια ότι οι βουλευτικές εκλογές ενέχουν πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Παρ’ όλα αυτά, σε καμία περίπτωση η DZ Bank δεν αποκλείει αναβάθμιση. Ο Fitch, για παράδειγμα, δήλωσε στην τελευταία του απόφαση αξιολόγησης ότι οι απότομες αλλαγές πολιτικής «είναι απίθανες, ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Κατά την άποψή μας, αυτή είναι μια πολύ θετική εκτίμηση όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα επηρεάστηκαν λιγότερο από μεμονωμένους λόγους, αλλά πολύ περισσότερο από γενικούς παράγοντες. Σε αυτή τη βάση, τα spreads δεν αυξήθηκαν από τις επερχόμενες γενικές εκλογές. Πάντως, «σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν τίποτα δεν αλλάζει.

Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιμένουμε αυξημένη αποστροφή κινδύνου ούτε στην αγορά. Οι πολιτικές του κόμματος δεν αντιμετωπίζονται πλέον τόσο επικριτικά όσο το 2015. Εκείνη την περίοδο, η Ελλάδα διολίσθησε σε μια βαθιά κρίση αγοράς, αλλά αυτό συνδέθηκε στενά με το πρόσωπο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Και παρότι υπάρχει η πιθανότητα ο Βαρουφάκης και το κόμμα του ΜέΡΑ 25 να γίνουν μέλη μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο – ούτε καν να είναι υπουργός Οικονομικών».

Buy στα 5ετή ομόλογα

Η DZ Bank συνιστά αγορές στα 5ετή ομόλογα (06/28) έναντι των ιταλικών ενόψει των εκλογών. Αυτό το ομόλογο είναι το πιο πρόσφατο εκδοθέν της Ελλάδας, μόλις στα τέλη Μαρτίου στον απόηχο της τραπεζικής αναταραχής. Στην καμπύλη GGB, το ομόλογο διαπραγματεύεται μεταξύ των πιο απομακρυσμένων από την ισοτιμία απόδοσης με τα BTP.
Ως εκ τούτου, θέτει τον στόχο για το spread στις μηδενικές μονάδες βάσης. Εφόσον η θέση δεν έχει ακόμη επιτύχει τον στόχο του spread, θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: