DZ Bank: Θετικό το momentum για την Ελλάδα παρά τις εκλογές – Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική

DZ Bank: Θετικό το momentum για την Ελλάδα παρά τις εκλογές – Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική
ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ
Τα spreads των ομολόγων αντικατοπτρίζουν θετική τάση αξιολόγησης της Ελλάδας

To momentum των θετικών αξιολογήσεων συνεχίζεται για την Ελλάδα, με τον οίκο S&P να αναλαμβάνει την Παρασκευή 21 Απριλίου τη σκυτάλη αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις προοπτικές της οικονομίας της (BB+, θετικές), όπως αναφέρει η τράπεζα DZ Bank, που εκτιμά πως η συνετή δημοσιονομική πολιτική είναι άνευ ετέρου τινος…

Σε αυτό το πλαίσιο, λέει ο γερμανικός οίκος, οι ελπίδες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν από το τέλος του έτους, ώστε να μη θεωρούνται πια τα ελληνικά ομόλογα «σκουπίδια», είναι βάσιμες.

Παρά λοιπόν το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται για ισχυρά μεγέθη ανάπτυξης, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πρωτογενές πλεόνασμα το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γεγονός ότι η S&P αποφάσισε τώρα να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι αξιοσημείωτο. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αναφέρει η DZ Bank, ότι τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU) και οι επιτυχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών θα πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο για τη συνέχιση της τρέχουσας δημοσιονομικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα spreads των ομολόγων αντικατοπτρίζουν θετική τάση ως προς την αξιολόγηση της Ελλάδας. Το γεγονός ότι η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει στο εύρος επενδυτικής βαθμίδας έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης στην αγορά κρατικών ομολόγων της ΟΝΕ εδώ και αρκετό καιρό τώρα. 

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, οι συνεπείς μεταρρυθμίσεις και οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εμπιστοσύνης που υπήρξε κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θετική ανταπόκριση των παραγόντων της αγοράς στην αναβάθμιση των προοπτικών για την Ελλάδα φαίνεται και πάλι σήμερα στο spread μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την DZ Bank, ενώ η Ελλάδα κινούνταν γύρω από τον μηδενισμό του spread εδώ και πολλούς μήνες, υπεραπέδωσε έναντι των ιταλικών αλλά και των υπόλοιπων ομολόγων  της Ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες – γεγονός το οποίο θα επιταχύνεται όσο πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα. Πλέον, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι περίπου 9 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων, όπως τονίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, λέει η DZ Bank, η Ελλάδα επωφελείται και από το ευνοϊκό προφίλ του χρέους της (φθηνά δάνεια μακράς λήξης σε περιβάλλον αυξανόμενων αποδόσεων), γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος επιτοκίου στο χαρτοφυλάκιο χρέους είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στην περίπτωση της Ιταλίας. «Ωστόσο, προς το παρόν διατηρούμε την πιστωτική αξιολόγηση αυξημένου κινδύνου, λόγω επενδυτικής βαθμίδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: